Tavoitteet ovat korkealla isoista muutoksista huolimatta. Viime kevään saavutuksilla ei Real Madridissa juhlita. Juuri kauden alkamisen kynnyksellä Thibaut Courtois vielä rikkoi polvensa ja on pitkään sivussa. Kysymysmerkkejä on siis ilmassa.

Viime kausi

Real Madridilla oli omilla mittareillaan vaatimaton viime kausi. Se kertoo olennaisen odotuksista, kun Copa del Reyn ja seurajoukkueiden MM-turnauksen voitot eivät tyydytä alkuunkaan.

Kesän siirtoikkunassa Madrid oli odotetun maltillinen sen jälkeen, kun Kylian Mbappén jättisiirto ei toteutunutkaan. Sopimuksensa päättäneet Gareth Bale, Marcelo ja Isco lähtivät Santiago Bernabéulta palveltuaan seuraa monta vuotta, ja floppihyökkääjä Luka Jović vapautettiin diilistään.

Merkittävin lähtijä oli keskikentän ankkuri Casemiro, joka siirtyi yli 70 miljoonalla eurolla Manchester Unitediin. Los Blancos ja pelaaja saivat sellaiset tarjoukset, joista oli vaikea kieltäytyä.

Hänelle oli kuitenkin hankittu jo aiemmin kesänä manttelinperijä, AS Monacosta 80 miljoonalla saapunut Aurélien Tchouaméni. Lisäksi Madrid vahvisti puolustustaan Antonio Rüdigerilla, joka oli saatavilla ilman siirtokorvausta hänen lähdettyä Chelseasta.

Los Blancosin kilpailullinen kausi potkaistiin käyntiin Helsingin olympiastadionilla, jossa Madrid kukisti Eintracht Frankfurtin UEFA Super Cupissa 2-0.

Antonio Rüdiger ja Aurélien Tchouaméni pääsivät debyytissään juhlimaan Super Cupin voittoa. Kuva: Getty Images.

Syksyn ensimmäisinä viikkoina pelit kulkivat pääosin moitteitta. Madrid pelasi peräti 16 ottelua peräkkäin ilman tappiota, kunnes se hävisi lokakuun lopussa RB Leipzigille 2-3 Mestarien liigassa. Komea putki sisälsi muun muassa isot voitot Atlético Madridista ja Barcelonasta La Ligassa.

MM-kisataukoon mennessä Madrid oli hävinnyt koko kaudella vain kaksi ottelua, kun kaikki kilpailut lasketaan mukaan. Barcelona siirtyi kuitenkin juuri ennen Qatarin-turnausta La Ligan kärkisijalle, josta se ei luopunut koko loppukautena.

Viimeistään tammikuun jälkeen Madrid tipahti lopullisesti Barcelonan kyydistä La Ligassa. Kauden loppusuoralla joukkueiden välinen ero oli suurimmillaan 14 pistettä, eikä Atletistakaan ollut kunnon haastajaksi hyvästä keväästään huolimatta. Mestaruustaisto muuttui jo hyvissä ajoin vääjäämättömän odotteluksi.

Mestarien liigassa Madrid eteni välieriin, joissa se piti vielä avausosassa pintansa Manchester Cityä vastaa. Tuleva triplamestari ryhdistäytyi kuitenkin 1-1-tasapelin jälkeen ja rökitti Madridin jälkimmäisessä osassa 4-0 kotikentällään.

Real Madridin palkintokaappi täydentyi viime kaudella Copa del Reyn, seurajoukkueiden MM-turnauksen ja UEFA Super Cupin pysteillä. La Ligassa Los Blancos ylsi toiselle sijalle ja Mestarien liigassa neljän parhaan joukkoon.

Jossain muussa seurassa vastaava suoritus voisi olla huippusuoritus, mutta Madridissa viime kautta ei jäädä muistelemaan lämmöllä.

Pelaajasiirrot

Real Madridissa on tapahtunut isoja siirtoja niin lähtijöiden kuin saapuneiden saralla.

Kylian Mbappén siirtosaaga on saanut jälleen uuden luvun, jonka ratkaisua jännitetään yhä. Ranskalaistähden ja PSG:n välit ovat huonommassa jamassa kuin koskaan, ja Madrid seuraa tiettävästi tilannetta suurella mielenkiinnolla. Mbappén naaraminen Madridiin tänä kesänä vaatisi tähtitieteellisen summan, vaikka hänen sopimustaan on enää vuosi jäljellä. Tämän hetken tietojen mukaan Mbappé olisi siirtymässä Realiin vuoden kuluttua vapaana agenttina.

Real joutui yllättäen siirtomarkkinoille, kun Courtois loukkaantui pahasti. Chelseasta löytyi täksi kaudeksi Kepa Arrizabalaga. On mahdollista, että toppariakin vielä haetaan, sillä kauden avauspelissä myös Éder Militão hajotti polvensa.

Lähteneet

Sergio Arribas, Real Madrid -> Almería, 6 miljoonaa euroa

21-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja on Real Madridin oma kasvatti. Nuorukainen sai ykkösjoukkueessa vyölleen yhteensä 14 ottelua, mutta taso ei lopulta riittänyt vakituiseen paikkaan valossa. Siirtyi Almeríaan, jossa voi saada isonkin roolin.

Antonio Blanco, Real Madrid -> Deportivo Alavés, 4 miljoonaa euroa

Madridin oma kasvatti, joka esiintyi seuran edustusjoukkueessa kuusi kertaa. Keskikentän pohjalla viihtyvä Blanco, 23, vietti viime kauden jälkimmäisen puoliskon lainalla Alavésissa, joka lunasti hänet pysyvästi itselleen.

Karim Benzema, Real Madrid -> Al-Ittihad, ilmainen

Real Madridin viime vuosien johtotähti ja seuran kaikkien aikojen toiseksi paras maalintekijä. Benzema, 35, nousi valtavaan rooliin Cristiano Ronaldon lähdettyä seurasta ja lähenteli parhaimmillaan täydellistä hyökkääjää, joka osui paikasta kuin paikasta. Viime vuoden Ballon d’Orin voittaja sai järkyttävän rahakkaan tarjouksen Saudi-Arabiasta. Kaikkiaan Benzema pelasi Madridissa 648 ottelua tehden niissä yhteensä 354 maalia.

Karim Benzema sai Saudi-Arabiassa superstaran vastaanoton. Kuva: Getty Images.

Marco Asensio, Real Madrid – Paris Saint-Germain, ilmainen

Entisen huippulupauksen sopimus päättyi viime kauteen. Asensio, 27, taisteli polvivammansa jälkeen tiensä takaisin kokoonpanoon, mutta hän ei koskaan onnistunut nappaamaan avauskentällisen paikkaa pysyvästi itselleen. Hyökkäyspään monitaiturille olisi varmasti löytynyt jonkinlainen rooli jatkossakin, mutta hän lähti hakemaan isompia minuutteja Ranskasta.

Jesús Vallejo, Real Madrid -> Granada, laina

Espanjan nuorten maajoukkueiden entinen vakiokasvo. Vallejosta, 26, povattiin aikoinaan maailmanluokan topparia, mutta hän on lähinnä kiertänyt lainapesteillä ja toiminut tuuraajana Madridissa. Nyt vuorossa jo kolmas lainajakso Granadassa.

Rafa Marín, Real Madrid -> Deportivo Alavés, laina

Hieman yllättäväkin lainasiirto. Marín, 21, ei ole vielä debytoinut Los Blancosin ykkösmiehistössä, mutta hän on saanut runsaasti kehuja otteistaan Castillan kanssa. Real Madrid olisi todennäköisesti nostanut Marínin edustusjoukkueeseensa, jos Nacho olisi lähtenyt, mutta konkari solmikin jatkopahvin. Lehtitietojen mukaan myös Marínilla on uusi diili taskussaan, vaikkei sitä olekaan julkistettu. Topparilupaus lienee siis Madridin tulevaisuuden suunnitelmissa.

Eden Hazard, Real Madrid -> ilman seuraa

Yksi jalkapallohistorian suurimmista floppisiirroista. Real Madrid pulitti neljä vuotta sitten Hazardista, 32, Chelsealle hulppeat 115 miljoonaa euroa, mutta rahoille ei saatu minkäänlaista vastinetta. Belgialaislaituri vietti enemmän aikaa sairastuvalla kuin kentällä, ja viheriölle päästessään hän esiintyi usein alle odotusten. Kallispalkkaisen Hazardin sopimus purettiin ennenaikaisesti, eikä hänelle ole löytynyt uutta ottajaa. Huhujen mukaan jopa uran lopettaminen on yksi vaihtoehdoista.

Mariano Díaz, Real Madrid -> ilman seuraa

Real Madrid myi Díazin, 30, kesällä 2017 Lyoniin ja hankki hänet vuoden kuluttua takaisin, kun hyökkääjä oli esiintynyt edukseen Ranskassa. Díazin tiedettiin tulevan rotaatiopelaajaksi, mutta harva osasi odottaa, että hän saisi viiden kauden aikana yhteensä alle 2 000 minuuttia peliaikaa. Esimerkiksi Ferland Mendy pelasi pelkästään viime kaudella enemmän, vaikka hän oli sivussa yli 20 ottelusta loukkaantumisten takia.

Saapuneet

Jude Bellingham, Borussia Dortmund -> Real Madrid, 103 miljoonaa euroa

Yksi kesän isoimmista kaupoista. Siirtokilpailussa kävi jo hyvissä ajoin selväksi, että Madrid on karannut kauaksi muista kosiskelijoista. Los Blancos hankki Bellinghamin, 20, valtavalla summalla, mutta se sai riveihinsä yhden tulevaisuuden suurimmista tähdistä. Englannin maajoukkuetaituri lukeutuu jo nyt keskikenttäpelaajien eliittiin. Bellinghamin pelipaikka löytyy muodosta riippuen kymppi- tai kasipaikalta.

Jude Bellingham (vas.) onnistui maalinteossa harjoitusottelussa Manchester Unitedia vastaan. Kuva: Getty Images.

Arda Güler, Fenerbahçe -> Real Madrid, 20 miljoonaa euroa

Turkin superlupauksesta käytiin kovaa taistelua suurseurojen kesken. Gülerin, 18, sopimuksessa oli 17,5 miljoonan euron ulosostoklausuuli, mutta Madrid päätyi maksamaan hänestä paljon enemmän, sillä mainittu siirtosumma tulee kasvamaan vielä bonusten myötä. Kauden ensimmäiset viikot menevät Güleriltä sivu suun loukkaantumisen takia.

Fran García, Rayo Vallecano -> Real Madrid, 5 miljoonaa euroa

Madrid käytti takaisinosto-oikeutensa, joka sisällytettiin diiliin, kun García, 23, siirtyi Rayo Vallecanoon kesällä 2021. Kaksi kautta Vallecasissa kasvattivat Garcíasta huippupakin, joka tavoittelee nyt avauksen paikkaa Los Blancosissa ja Espanjan maajoukkueessa.

Joselu, Espanyol -> Real Madrid, laina (lainakorvaus 500 000 euroa)

Madrid hankki kokeneen Joselun, 33, täydentämään hyökkäysosastoaan Benzeman lähdettyä. Konkarikärjen lainadiili pitää sisällään osto-option. Madrid sai halvalla pelaajan, joka on iskenyt viime vuosina kovia maalimääriä heikoissa joukkueissa.

Kepa Arrizabalaga, Chelsea -> Real Madrid, laina

Hätälaina Chelseasta. Korvaa loukkaantuneen Thibaut Courtois’n siihen asti, että belgialainen on toipunut polvivammastaan. Kepan hankkiminen on signaali siitä, että Real Madrid ei vielä luota riittävästi kakkosvahti Andri Luniniin. Kepa on merkittävästi Courtois’ta heikompi. Parhaimmillaan Kepa voi olla riittävän hyvä, jottei Real Madrid mieheen kaadu, mutta liian usein on myös nähty sellaisia aivopieruja, joita Courtois’lle ei ole enää moneen vuoteen tullut.

Brahim Díaz, AC Milan -> Real Madrid, laina päättyi

Díaz, 23, ei ollut vielä valmis pelaaja Madridiin, kun seura hankki hänet Manchester Citystä tammikuussa 2019. Edelliset kolme kautta ovat kuluneet lainalla AC Milanissa, jossa hän voitti Serie A:n mestaruuden ja otti isoja kehityaskelia. Pystyy pelaamaan usealla eri pelipaikalla, mikä auttaa taistelussa minuuteista.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Carlo Ancelotti

Tuleva kausi jää hyvin todennäköisesti Ancelottin, 64, viimeiseksi Real Madridissa. Italialaisluotsin sopimus on voimassa enää ensi kesään saakka, ja häntä viedään kovasti Brasilian päävalmentajaksi.

Tilanne on jokseenkin erikonen, sillä Brasilian jalkapalloliiton puheenjohtaja Ednaldo Rodrigues on jo kertonut, että Ancelotti siirtyy maajoukkueen peräsimeen ensi vuonna. Real Madrid ja Ancelotti eivät ole kuitenkaan kommentoineet kyseistä pestiä mitenkään.

Ancelotti valmensi Madridia ensimmäisen kerran vuosina 2013-2015 ja palasi joukkueen peräsimeen kesällä 2021 Zinédine Zidanen seuraajaksi. Jälkimmäinen pesti on poikinut yhden pokaalin käytännössä jokaisessa kilpailussa.

Carlo Ancelotti on luotsannut urallaan monia Euroopan suurseuroja. Kuva: Getty Images.

Menneinä vuosina Ancelotti on luottanut Madridissa 4-3-3-formaatioon, mutta kesän harjoituspelien perusteella siihen on tulossa muutos. Los Blancos on käyttänyt kesän otteluissa 4-3-1-2-muodostelmaa, jossa Bellingham ottaa kymppipaikan kahden hyökkääjän alapuolella. Lähtökohtaisesti nuo kaksi hyökkääjää tulevat olemaan Vinícius Júnior ja Rodrygo Goes, mutta myös Joselu saattaa napsia perinteisenä keskushyökkääjänä isoja minuutteja.

Keskikentällä Madridilla riittää laadukkaita vaihtoehtoja joka tontille, ja pelaajia saatetaan kierrättää vastustajasta riippuen.

Kesän harjoituspeleissä Bellingham ja keskikentän kolme alempaa pelaajaa ovat tilanteesta riippuen pyrkineet muodostamaan välilleen timantin tai neliön. Muoto voi vaihtua sen mukaan, kuinka aggressiivisesti puolustaja hyökkää.

Tulevalla kaudella nousevat laitapakit tulevat olemaan isossa roolissa hyökkäyssuuntaan, sillä Viníciuksen ja Rodrygon halutaan operoivan lähempänä maalia. Todennäköisesti Vinícius tulee olemaan hyökkäyskaksikossa se, jolla on enemmän vapauksia liikkua isolla säteellä.

Ancelotti on koko valmennusurallaan osoittanut olevansa kameleontti, jonka kenties suurin ase on sopeutuminen. Siksi Benzeman kaltaisen ykköstähden lähtö ja Bellinghamin saapuminen ei ole mikään järisyttävä muutos, vaikka puhutaan täysin eri pelipaikan pelaajista.

Ancelottin Real Madrid hallitsee vahvasti palloa, koska pelaajamateriaalin taso riittää siihen. Ancelottin Real Madrid hakee nopeita vastaiskuja, koska pelaajaprofiilit sopivat nopeisiin hyökkäyksiin. Ancelottin Real Madridille ei ole mikään ongelma vetäytyä kovissa peleissä kotikentällään matalaan blokkiin, jos tilanne sitä vaatii.

Pelillisesti hyvin paljon maalintekovastuusta lepää nyt Viníciuksen harteilla, kun Benzemaa ei enää ole. Palloa pelataan toistuvasti brasilialaiselle vauhtiin, joka haastaa kohti maalia. Vinícius pyrkii hakeutumaan joko itse vetopaikkaan, imemään vastustajia itseensä tai hakemaan vapaa- ja rangaistuspotkuja.

Seuraa heitä

Jude Bellingham

Kesän jättihankinnalle on kaavailtu kutkuttavaa tonttia kymppipaikalla. Bellingham pääsee esittelemään vahvuuksiaan entistä hyökkäävämmässä roolissa. Nuori englantilaistaituri on nimennyt idolikseen Zinédine Zidanen, jonka pelaamisesta löytyi samanlaisia elementtejä. 186-senttinen Bellingham on ratkaisukykyinen pelaaja, joka käsittelee palloa samettisesti ja tekee pienissäkin tiloissa hienoja oivalluksia.

Luka Modrić

Jos joku ei pidä Luka Modrićista, hän ei yksinkertaisesti pidä jalkapallosta. Kroatialaistaituri tahkoaa yhä todella suuria minuutteja Madridissa ja maajoukkueessa, vaikka osa kanssapelaajista oli vielä vaipoissa, kun Modrić jo aloitteli ammattilaisuraansa. On todella harvinaista, että Modrićin iässä pystyy vielä aidosti kilpailemaan avauksen paikasta Euroopan suurimmissa seuroissa. Kroatialaiskonkarin otteista on syytä nauttia niin kauan kuin niitä on vielä tarjolla.

Maalivahtiosasto

Thibaut Courtois loukkaantui juuri kauden alla ja on pitkään sivussa. Nyt Ancelottilla on kaksi vaihtoehtoa: luottaa kakkosvahti Andri Luniniin tai lähteä markkinoille. Heti Courtois’n loukkaannuttua alkoi huhumylly, jonka mukaan David de Gealle voisi olla saumaa tarjolla. Real Madridhan yritti aikoinaan vaihtaa Keylor Navasin de Geaan, mutta kun se pirun faksi…

Jutun julkaisun jälkeen Real Madrid lainasi Kepan Chelseasta.

Ihanneavaus

Real Madridin ihanneavaus 2023.

Sijoitusarvio

Sija: 2.

Real Madrid lähtee tutuin odotuksin kauteen, mutta tällä hetkellä se ei ole suurin voittajasuosikki La Ligassa tai Mestarien liigassa.

Viime kaudella ero kärkijoukkueisiin näkyi sarjataulukossa ja europeleissä Manchester Cityä vastaan. Ero ei ole saavuttamattoman suuri, mutta työtä Bernabéulla riittää.

Real Madrid ei lähde rakentamaan viime kauden jälkeen tyhjästä, mutta se on kokenut merkittäviä muutoksia. Karim Benzeman paikkaaminen ja pelisysteemin muokkaus vaativat aikaa, jota Madridilla ei ole mestaruustaistoissa varaa tuhlata.

Ancelottin viimeinen kausi voi päättyä vain onnistumiseen tai pettymykseen. Ensimmäisessä vaihtoehdossa vähimmäistavoitteena on La Ligan tai Mestarien liigan voitto.

Jos Ancelotti ja Madrid eivät onnistu siinä, tuleva kausi tullaan muistamaan välisesonkina ennen uuden aikakauden alkua. Ancelottin tulevaisuus on tiettävästi maajoukkuejalkapallossa, mutta Real Madridin seuraavasta valmentajasta on liikkunut vasta spekulaatioita.

Onko Raúl valmis ykkösjoukkueen peräsimeen? Houkutellaanko Xabi Alonso Saksasta takaisin? Onko Julian Nagelsmann vapaana vielä vuoden kuluttua?

Ancelottin kenkiminen kesken kauden olisi suuri yllätys, joka vaatisi taakseen todella kehnon tulosputken ja valmiin suunnitelman hänen korvaajastaan.

Real Madridin otteluohjelma

Ville Liimatta ja Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

MUUT ENNAKKOJUTUT