Rayo Vallecano, Celta Vigo ja Cádiz sijoittuivat viime kaudella keskikastiin sijoille 11, 13 ja 14. Keskikastiin kolmikkoa voi edelleen povata, joskin putoaminen ei olisi ihan mahdoton ajatus. Viime kaudellakin Celta säilyi kolmen ja Cádiz kahden pisteen turvin, ja Rayo taas on menettänyt tärkeitä palasiaan.

Rayo Vallecano: isoja menetyksiä pelaajistossa ja valmennuksessa

Rayon kausi oli jälleen hieno menestys. Seura päätyi La Ligassa 11. sijalle, ja sitä voi pitää huippusuorituksena. Rayo jatkoi positiivista ilmettään pääsarjassa, sillä toissa kaudella madridilaisseura sijoittui 12:nneksi.

Andoni Iraola teki upeaa työtä Rayossa kolmen vuoden ajan. Iraola nosti Rayon La Ligaan ja teki siitä tosissaan otettavan pääsarjaseuran. Iraola lähti hiljattain Valioliigaan Bournemouthin peräsimeen. Se oli luonnollisesti Rayolle suorastaan valtava menetys. Iraola oli kenties koko seuran tärkein yksittäinen henkilö.

Nyt Rayo hyppää tuntemattomaan palkattuaan Franciscon uudeksi päävalmentajakseen. Francisco, 45, on valmentanut uransa aikana muutaman kauden La Ligassa. Nimitys ei herättänyt sen suurempia hurraa-huutoja Rayon kannattajien keskuudessa, sillä Iraolaa ei ole suinkaan helppo korvata.

Andoni Iraola teki suorastaan uskomatonta työtä Vallecasissa. Kuva: Getty Images.

Iraola tuli tunnetuksi monipuolisesta jalkapallostaan. Iraolan Rayo pelasi hyvin hyökkäysvoittoista jalkapalloa, mutta osasi tarvittaessa myös puolustaa syvältä. Iraola kykeni muokkaamaan joukkueensa pelitapaa vastustajan mukaan, mikä teki siitä varsin ennalta-arvaamattoman vastustajan. Se, kykeneekö Francisco samaan, jää nähtäväksi.

Rayo ei ole toistaiseksi tehnyt sen suurempia liikkeitä siirtomarkkinoilla.

Florian Lejuene pelasi viime kauden lainalla Rayossa ja madridilaisseura lunasti hänet itselleen 2,5 miljoonalla eurolla Alavésista. Aridane Hernández ja Alfonso Espino saapuivat vahvistamaan puolustuslinjaa vapaina agentteina. Varsinkin Aridanen hankinta vaikuttaa lähtökohtaisesti hyvinkin potentiaaliselta, vaikka ikää löytyy 34 vuotta.

Lähtöpuolella Real Madrid hankki Fran Garcían viidellä miljoonalla eurolla. Fran pelasi kaksi kautta Rayossa ja nousi joukkueen ehdottomiin avainpelaajiin, mutta Real Madrid käytti takaisinosto-optionsa ja laitapuolustaja palasi suurseuran riveihin.

Alejandro Catena lähti vapaana agenttina Osasunaan, ja seitsemän vuoden ajan Rayoa edustanut avainpelaaja Santi Comesaña vaihtoi maisemaa vapaana agenttina Villarrealiin. Kumpikin jättää suuren aukon joukkueeseen, sillä kaksikko kuului Iraolan aikana Rayon parhaimmistoon.

Mario Hernández, Esteban Saveljich, Diego López ja Mario Suárez poistuivat Rayosta niin ikään vapaina agentteina. Iso menetys on myös keskushyökkääjä Sergio Camello, joka palasi lainaltaan Atlético Madridiin. Camello oli viime kaudella Rayon toiseksi paras maalintekijä ja voitti maalisyöttöjen tilaston.

Rayon lento ei jatku ensi kaudella samalla tavalla kuin Iraolan alaisuudessa. Se on ymmärrettävää, sillä uusi projekti ei vakuuta läheskään yhtä paljon ja joukkueen jättäneet pelaajat olivat aiempina vuosina suuria vastuunkantajia. Rayo pelaa ensi kaudella alemman keskikastin sijoista, mutta se ei ole suinkaan huono asia. Rayo tarvitsee pitkäaikaista stabiiliutta ja jokainen kausi pääsarjassa rakentaa sitä.

Celta Vigon vaikeaa ponnistaa ylemmäs

Celtan kausi lähti surkeasti käyntiin. Vigolaisseura kärsi jälleen tutuista ongelmista Eduardo Coudet’n alaisuudessa ja seurajohto antoikin päävalmentajalle potkut marraskuun alussa. Celta oli voittanut vuodenvaihteeseen mennessä vain kolme sarjaottelua.

Coudet’n alaisuudessa Celta päästi valtavan määrän maaleja. Joukkueen erikoistilannepuolustamisesta puhuttiin paljon espanjalaismediassa, sillä se oli suorastaan luokatonta.

Celta palkkasi uudeksi päävalmentajakseen Carlos Carvalhalin, joka muutti selvästi joukkueen pelaamista. Celta puolusti tarkemmin ja tiiviimmin, eikä prässännyt vastustajia yhtä aggressiivisesti. Se näkyi nopeasti päästettyjen maalien määrässä. Celtasta tuli vaikeammin voitettava joukkue, joka kykeni kehittämään pikaisesti surkeasti toiminutta puolustustaan.

Carvalhalin kanssa Celta pelasi loistavasti tammi-huhtikuun ja keräsi huomattavasti pisteitä, joiden avulla se onnistui säilyttämään sarjapaikkansa. Kauden viimeiset viikot menivät pahemman kerran penkin alle ja lopulta sarjapaikka varmistui vasta päätöskierroksella, kun Celta voitti Barcelonan.

Ykköstähti Iago Aspasin viime kausi ei yltänyt edellisten tasolle, mutta se on hyvin ymmärrettävää. Aiemmin Aspas käytännössä piti yksinään Celtan pääsarjassa. Viime kaudella konkarillakin alkoi jalka painaa. 37 sarjaottelussa syntyi silti mukavat 12 maalia ja Aspas oli jälleen selvästi joukkueen paras maalintekijä. Alkavalla kaudella Aspas tuskin saa itsestään enää irti hurjaa maalimäärää, mutta 36-vuotias hyökkääjä on edelleen elintärkeä osa Carvalhalin joukkuetta.

Seurahistorian suurin legenda. Iago Aspas viimeisteli viime kaudella 12 maalia La Ligassa. Kuva: Getty Images.

Vaikka Aspasin tähti onkin hieman laskussa, ei Celtalla ole hätää. Gabri Veiga nimittäin pelasi viime kaudella itsensä jalkapalloilevan maailman tietoisuuteen. Veiga, 21, viimeisteli komeat 11 maalia La Ligassa ja iski päätöskierroksella kaksi maalia Barcelonan verkkoon. Keskikenttäpelaajaa on huhuttu suurseuroihin läpi kesän, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että Veiga on jäämässä Celtaan. Loistouutinen vigolaisille.

Celta lunasti seurassa viime kaudella lainalla pelanneen Carles Pérezin AS Romasta noin 5,2 miljoonalla eurolla. Laitahyökkääjä pelasi varsin hyvän kauden Celtassa. Keskikenttäpelaaja Carlos Dotor siirtyi Real Madridin organisaatiosta Celtaan kolmella miljoonalla eurolla. Suuri hyppy kolmanneksi korkeimmalta sarjatasolta pääsarjaan.

Laitahyökkääjä Jonathan Bamba siirtyi ilmaiseksi Celtaan Lillestä. Bambalta on lupa odottaa paljon. Bamban on määrä olla yksi joukkueen selvistä syömähampaista. Vasen pakki Manu Sánchez saapui Atléticosta osana kauppaa, jossa Javi Galán lähti Madridin suuntaan.

Galánin menettäminen on valtava takaisku. Laitapuolustaja kuului Celtassa pelipaikkansa parhaimmistoon koko La Ligassa ja oli hyvin tärkeä osa Carvalhalin joukkuetta. Atlético maksoi Galánista viisi miljoonaa euroa.

Celta myi viime kauden Kreikan pääsarjassa lainalla pelanneen Orbelín Pinedan AEK Ateenaan noin 6,5 miljoonalla eurolla. Celtassa flopannut Gabriel Fernández lähti pysyvällä siirrolla Meksikoon. Pumas maksoi kärjestä reilut kolme miljoonaa euroa. Maalivahti Rubén Blancon Celta myi 1,5 miljoonalla eurolla Marseilleen.

449 ottelun seuralegenda Hugo Mallon sopimus loppui, eikä sitä jatkettu. Mallo on edelleen ilman seuraa. Seurajohdon kynsiin pahemman kerran joutunut Denis Suárez siirtyi puolestaan vapaana agenttina Villarrealiin ja laituri Augusto Solari meksikolaiseen Atlasiin. Raiskauksesta tuomitun Santi Minan sopimus purettiin.

Celta palkkasi Rafa Benítezin uudeksi päävalmentajakseen kesällä.

Celta on Benítezin alaisuudessa hyvä ja kehityskelpoinen joukkue, jonka materiaali ei päätä huimaa. Viime kaudella sarjapaikka varmistui päätöskierroksella. Alkavalla kaudella Celta varmistaa sen jo aiemmin, mutta kaudesta ei tule taaskaan helppoa. Sijoitus alemmassa keskikastissa ei miellytä ketään, mutta parempaan ei ole rahkeita.

Cádizin kohtalona taistelu putoamista vastaan

Cádizin viime kausi sujui ennakko-odotuksiin nähden varsin positiivisesti.

Cádiz päätyi 14. sijalle, jota itsessään voi pitää huippusuorituksena, mutta todellisuudessa sarjapaikka varmistui vasta päätöskierroksella ennätystasaisen häntäpään vuoksi. Cádiz keräsi vain kaksi pistettä enemmän kuin 18. sijalle sijoittunut ja siten Segundaan pudonnut Valladolid. Se kertonee jo itsessään kaiken siitä, miten tasainen ja jännittävä putoamistaisto La Ligassa nähtiin.

Cádiz lähti viime kauteen vain yksi tavoite mielessään. Sarjapaikkaa lähdettiin säilyttämään ja siinä onnistuttiin, vaikka se veikin koko kauden. Monet uskoivat Cádizin taistelevan putoamista vastaan ja niin siinä kävikin, mutta vahvat neljä pistettä kauden kahdesta viimeisestä ottelusta pitivät seuran korkeimmalla sarjatasolla.

Cádizin syyskausi oli odotetun vaikea. Kausi lähti käyntiin peräti viidellä peräkkäisellä tappiolla ilman yhtään tehtyä maalia. Seurajohto piti silti kiinni päävalmentajastaan Sergio Gonzálezista. Cádiz voitti vuodenvaihteeseen mennessä vain kaksi sarjaottelua ja oli putoamisviivan alapuolella vielä pitkään vuoden vaihtumisen jälkeen. Cádiz pelasi niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin varsin hyvän kevään ja kykeni raapimaan pisteitä varsinkin päävastustajiltaan putoamiskamppailussa.

Cádizin sarjapaikka varmistui viimeisellä kierroksella. Sarjapaikan säilyttäminen on tavoite tälläkin kaudella. Kuva: Getty Images.

Sergio toi Cádizille tavoitteeksi asetetun sarjapaikan ja saa siitä hyvästä jatkaa joukkueen päävalmentajana myös alkavalla kaudella.

Cádizin kesän siirtoikkuna on ollut vauhdikas. Kevätkauden Cádizissa lainalla pelannut Gonzalo Escalante siirtyi pysyvästi seuraan Laziosta noin 2,5 miljoonalla eurolla. Keskikenttämies on alkavalla kaudella ihan avainroolissa.

Cádiz lunasti niin ikään seurassa viime kaudella lainalla pelanneen Sergi Guardiolan miljoonalla eurolla Valladolidista. Hyökkääjä teki kevätkaudella kolme maalia Cádizin paidassa. Laitahyökkääjä Darwin Machís tuli lainalle Valladolidista. Puolustuslinjaansa Cádiz lainasi Javi Hernándezin (vasen pakki) Leganésista, Jorge Merén (toppari) Club Américasta ja Lucas Piresin (vasen pakki) Santosista.

Lähtijäpuolella Cádiz myi viime kaudella luottopelaajiinsa lukeutuneen hyökkäyspään Théo Bongondan seitsemällä miljoonalla eurolla Spartak Moskovaan. Isossa roolissa viime kaudella pelannut vasen pakki Alfonso Espino siirtyi vapaana agenttina Rayo Vallecanoon. Hyökkääjä Choco Lozanon sopimus päättyi ja kärki siirtyi Getafen riveihin. Vasen pakki Santiago Arzamendia lainattiin miehen vanhaan seuraan, paraguaylaiseen Cerro Porteñoon, ja oikea pakki Raúl Parra kaupattiin Portugaliin.

Cádiz on vaikeuksissa alkavallakin kaudella. Joukkueessa on edelleenkin muutamia hyvin laadukkaita yksilöitä, mutta kokonaisuutena materiaali on yksi keskikastin heikoimmista. On mielenkiintoista nähdä, luottaako seurajohto vaikeuksien koittaessa edelleen Sergioon samalla tavalla kuin viime kaudella. Silloin se oli lopulta oikea ratkaisu. Sergio ei ole kuitenkaan kyennyt kehittämään juurikaan joukkueen pelaamista, joten putoamistaisto on jälleen edessä. Voi hyvin olla, että sarjataso vaihtuu kauden päätteeksi.

Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: @tuukka_21

MUUT ENNAKKOJUTUT