La Ligassa pelaa alkavalla kaudella tuttuun tapaan kolme sarjanousijaa.

Granada, Las Palmas ja Deportivo Alavés nousivat viime kauden päätteeksi Segundasta La Ligaan. Granada ja Alavés ehtivät pelata vain yhden kauden Segundassa ennen välitöntä paluutaan La Ligaan. Las Palmas sen sijaan putosi La Ligasta Segundaan keväällä 2018, ja palasi vasta nyt korkeimmalle sarjatasolle.

Granada pitää pintansa

Granada lähti viime kauteen kenties koko Segundan suurimpana suosikkina. Granada sai pidettyä usean avainpelaajan joukkueessaan putoamisesta huolimatta ja se tuotti tulosta. Granadan syyskausi oli epätasainen ja se johti Aitor Karankan potkuihin, vaikka seura oli jatkuvasti nousutaistossa. Levanten peräsimestä tuttu Paco López palkattiin Granadan uudeksi päävalmentajaksi. López johdatti Granadan lopulta Segundan mestariksi ja takaisin La Ligaan.

23 maalillaan Segundan maalikuninkuuden voittanut laitahyökkääjä Myrto Uzuni ja kymmenellä syötöllään sarjan syöttöpörssin voittanut José Callejón olivat Granadan suuria sankareita nousukaudella. Kummatkin jatkavat joukkueessa alkavalla kaudella.

López suoraviivaisti merkittävästi Granadan peliä saavuttuaan joukkueen peräsimeen viime marraskuussa. Valencialaisvalmentaja jätti mieltään osoittaneet tähtipelaajat penkille. Kesken kauden suurin odotuksin lainalle saapunut Shon Weissman löysi itsensä kevätkauden suurimmissa otteluissa penkiltä, vaikka kärjestä odotettiin omanlaistaan sateentekijää Segundaan.

Paco López nosti Granadan La Ligaan, ja yrittää pitää andalusialaisseuran pääsarjassa alkavalla kaudella. Haaste on iso. Kuva: Getty Images.

Granada lunasti silti Weissmanin itselleen Valladolidista 3,5 miljoonalla eurolla. Weissmanin tapaan viime kauden jälkimmäisen puolikkaan Granadassa lainalla pelannut Famara Diédhiou siirtyi pysyvästi seuraan 500 000 eurolla. Hyökkääjä ei vakuuttanut viime kaudella Granadassa, ja joutuu tosissaan taistelemaan peliminuuteista Lópezin alaisuudessa.

Viime kaudella Elchen paidassa hyvin pelannut Gerard Gumbau siirtyi Granadaan vapaana agenttina. Lähtökohtaisesti hyvin mielenkiintoinen vahvistus, joka ottanee avauksen paikan itselleen. Vanha tuttu Jesús Vallejo siirtyi Real Madridista lainalle Granadaan.

Myös lähtijöitä on ollut. 41-vuotias konkarihyökkääjä Jorge Molina lopetti upean uransa. Rubén Rochinan sopimus loppui, eikä sitä jatkettu. Monivuotinen luottopelaaja Quini lähti vapaana agenttina Olympiakosin paitaan. Granada myi viime kaudella Portugalin pääsarjassa lainalla pelanneen hyökkääjänsä Adrián Butzken 300 000 eurolla Vitória Guimarãesiin.

Granadalla on alkavalla kaudella muiden sarjanousijoiden tapaan vain yksi tavoite, eli sarjapaikkansa säilyttäminen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Granada on selvästi Las Palmasia ja Alavésia valmiimpi siihen. Sarjapaikan säilyttämisestä ei tule kuitenkaan helppoa – päinvastoin, mutta Granadalta löytyy merkittävästi enemmän tarvittavaa kokemusta, laatua ja ennen kaikkea tasonsa osoittanut valmentaja sarjapaikan säilyttämiseksi.

Las Palmasia uhkaa välitön putoaminen

Las Palmas ehti viettää Segundassa viisi vuotta ennen paluutaan La Ligaan. Las Palmas kuului jokaisella Segunda-kaudellaan sarjan nousijasuosikkeihin, mutta seura alisuoritti huomattavasti usean vuoden ajan. Toissa kaudella Las Palmas sijoittui neljänneksi ja viime kaudella komeasti toiseksi. Las Palmasissa oli onnistujia laajalla rintamalla. Seuralegenda Jonathan Viera, Pejiño ja keväällä tärkeitä maaleja tehnyt Sandro Ramírez olivat nostamassa Las Palmasia takaisin La Ligaan.

Las Palmas taisteli päätöskierroksilla vielä Segundan mestaruudesta, mutta oli hyvin lähellä menettää suoran nousunsa. Kolmanneksi sijoittanut Levante ylsi tasapisteisiin Las Palmasin kanssa ja joutui maalieron vuoksi karsintoihin. Päävalmentaja Francisco García Pimenta teki upeaa työtä Las Palmasissa. García Pimenta luotsasi Las Palmasin reilu vuosi sitten Segundassa nousukarsintoihin ja tänä keväänä suoraan nousuun.

Las Palmasin joukkue on luonnollisesti muuttunut merkittävästi sarjanousun jälkeen – vaikka toki lisähankintoja pitäisi olla edelleen luvassa. Munir El-Haddadi siirtyi vapaana agenttina Las Palmasiin. Lisäksi seura lunasti lainalla pelanneen Sandron itselleen noin miljoonalla eurolla.

Maalivahti Aarón Escandell siirtyi Cartagenasta 400 000 eurolla Las Palmasiin. Escandell taistelee avauksen paikasta Álvaro Vallesin kanssa. Pienille minuuteille Bayer Leverkusenissa jäänyt laitapuolustaja Daley Sinkgraven siirtyi vapaana agenttina Las Palmasiin. Muutaman kauden ajan Eibarin luottopelaajiin kuulunut Javi Muñoz saapui niin ikään vapaana agenttina Las Palmasiin, mutta avauksen paikka on kiven alla. Barcelonasta napattiin lainalle laitapakki Julián Araujo.

Munir El-Haddadi jätti hyvästit Getafelle ja siirtyi peliajan perässä Las Palmasiin. Noussee joukkueen avainpelaajien joukkoon. Kuva: Getty Images.

Puoli vuotta Las Palmasissa viihtynyt ja vähälle peliajalle jäänyt keskikenttäpelaaja Wilfrid Kaptoum siirtyi ilmaiseksi Kyprokselle. Aikoinaan La Ligassa ja Valioliigassakin pelannut romanialaiskärki Florin Andone jätti Las Palmasin vapaana agenttina ja siirtyi Segundaan nousseen Eldensen paitaan.

Muun muassa Espanyolista, Deportivosta ja Betisistä tuttu konkaritoppari Sidnei siirtyi Las Palmasista takaisin kotimaahansa Brasiliaan. Óscar Clemente viihtyi Las Palmasissa kolmen vuoden ajan, ei noussut avauskokoonpanon pelaajaksi ja lähti sopimuksensa päätyttyä Levanteen.

Las Palmasin lento La Ligassa ei todennäköisesti kestä alkavaa kautta pidempään. Se on toisaalta ymmärrettävää, sillä joukkueen pelaajamateriaali jää pahasti muita jälkeen.

Las Palmasin pelilliset ongelmat nousevat eteen La Ligassa. Segundassa Las Palmas dominoi pelitapahtumia ja pallonhallintaa, mutta La Ligassa tilanne on tuttuun tapaan päinvastainen, eikä Las Palmasilla ole tarvittavia lääkkeitä paikatakseen heikkouksiaan. Jos Las Palmas onnistuu säilyttämään sarjapaikkansa, on sitä helppo pitää yhtenä kauden suurimmista yllätyksistä.

Alavés kaipaa vielä useita vahvistuksia

Kolmas nousija Alavés sai taistella paikasta La Ligassa kirjaimellisesti nousukarsintojen viimeiselle sekunnille. Alavés kohtasi nousukarsintafinaalissa Levanten. Peli oli toisenkin osan jatkoajan lisäajalla 0-0, kun Alavés sai dramaattisten vaiheiden jälkeen rangaistuspotkun, ja kulttiasemaan noussut lainahyökkääjä Asier Villalibre iski pilkun Levanten verkkoon. Alavés sijoittui tasaisessa Segundassa neljänneksi. Sarjamestari Granada nappasi vain neljä pistettä enemmän.

Alavés aloitti kauden loistavasti. Luis Garcían miehistö johti Segundaa vielä marras-joulukuun vaihteessa, mutta talvi oli seuralle vaikea. Joulu-tammikuussa Alavés hävisi jopa viisi ottelua, mutta sitä seurasi niin ikään viiden ottelun voittoputki. Kevätkausi oli hyvin epätasainen, minkä myötä suora nousu lipesi Alavésin käsistä. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

Baskiseuran siirtoikkuna on ollut toistaiseksi varsin vauhdikas, vaikkei rahaa olekaan ollut odotetusti sen suuremmin käytettävissä.

Keskikenttäpelaaja Ander Guevara siirtyi Real Sociedadista Alavésiin noin 1,8 miljoonalla eurolla. Guevara jäi kasvattajaseurassaan hyvin pienelle vastuulle ja päätti lähteä peliajan perässä Alavésiin. Alavés hankki myös Nikola Marasin Almeríasta 1,5 miljoonalla eurolla. Toppari nappaa avauksen paikan Alavésin takalinjoilla.

Atlético-luotsi Diego Simeonen Giuliano-poika siirtyi lainalle Alavésiin. 20-vuotias hyökkääjä iski viime kaudella yhdeksän maalia Segundassa Zaragozan paidassa. Keskikenttäpelaaja Antonio Blanco siirtyi Real Madridista Alavésiin. Blanco pelasi viime kauden lainalla Alavésissa. Lisäksi Alavés lainasi Rafa Marínin Real Madridista.

Victor Laguardia johti Alavésin takalinjoja yhdeksän vuoden ajan. Ura päättyi 33-vuotiaana. Iso menetys niin joukkueelle kuin seurallekin. Kuva: Getty Images.

Seuralegenda Víctor Laguardia lopetti uransa. Toppari edusti Alavésia yhdeksän vuoden ajan, mutta jäi viime kaudella pienelle vastuulle. Viime kauden Rayossa lainalla pelannut Florian Lejuene siirtyi pysyvästi 2,5 miljoonalla eurolla madridilaisseuraan. Odotettu, mutta silti suuri menetys. Keskikenttäpelaaja Toni Moya lähti kahden Alavésissa vietetyn vuoden jälkeen Zaragozaan. Pienelle vastuulle jäänyt Jason lähti vapaana agenttina portugalilaiseen Aroucaan.

Alavés tarvitsee vahvistuksia varsinkin hyökkäyspäähän ja oikean laitapuolustajan pelipaikalle. Joukkueessa ei ole ensimmäistäkään oikeaa laitapuolustajaa. García on vaatinut seurajohdolta hankintoja voidakseen kilpailla La Ligassa. Nykyisellä joukkueella se on helpommin sanottu kuin tehty.

Alavés taistelee Granadan ja Las Palmasin tapaan sarjapaikastaan. Materiaali on kapea ja varsin laaduton, mutta toisaalta päävalmentaja Luis García on kokenut kettu, eikä Alavés koe La Ligassa sen suurempaa pelillistä muutosta. Alavés lähtee pelaamaan pitkälti samanlaista jalkapalloa La Ligassa kuin Segundassakin. Alavés kykenee puolustamaan laadukkaasti pitkiä aikoja ja perustaa pelinsä tehokkaaseen vastaiskujalkapalloon. Se saattaa toimia La Ligassakin, mutta säilyminen olisi silti ihme.

Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: @tuukka_21

MUUT ENNAKKOJUTUT