Athletic, Mallorca ja Girona sijoittuivat viime kaudella La Ligassa sijoille 8-10. Viimeinen paikka europeleihin jäi vain muutaman pisteen päähän. Athleticin pitäisi pystyä parempaan, mutta Mallorcalle ja Gironalle keskikasti on realistinen tavoite tälle kaudelle. Girona voi jopa joutua taistelemaan sarjapaikastaan.

Athleticin pakko ruveta parantamaan

Ernesto Valverde palasi viime kesänä Athleticiin. Sen piti olla uuden aikakauden alku.

Takavuosina Athleticia menestyksekkäästi valmentanut Valverde käväisi voittamassa kahdesti La Ligan mestaruuden Barcelonan peräsimessä. Barcelona-pesti päättyi potkuihin, minkä jälkeen Valverde piti muutaman vuoden sapattivapaata ennen paluutaan rakkaan Athleticinsa peräsimeen. Valverden palkkaus oli Athleticilta kunnianhimoinen ratkaisu. Seuran edelliset vuodet olivat sujuneet heikosti ja Athletic lähti rakentamaan uutta, tosissaan otettavaa projektia – Valverde keulakuvanaan.

Athleticin viime kausi päättyi lopulta La Ligan kahdeksanteen sijaan. Athletic ei siten taaskaan edennyt europeleihin ja sitä voi aina pitää melkoisena rimanalituksena. Athletic on edellisen kerran pelannut europeleissä keväällä 2018.

Kausi lähti hienosti käyntiin. Athletic oli vielä loka-marraskuun vaihteessa hyvin lähellä neljän kärkeä. MM-tauko näytti kuitenkin sekoittaneen Athleticin pakan täysin, vaikkei seura menettänyt muutamaa pelaajaa enempää kisoihin. MM-tauon jälkeen se voitti vain kaksi kymmenestä ottelustaan ja putosi europaikkojen ulkopuolelle. Athletic nappasi kolmen voiton putken huhtikuussa, mutta loppukausi meni täysin penkin alle ja seura jäi kahden pisteen päähän paikallisvastustajastaan Osasunasta.

Ernesto Valverde palasi Athleticin peräsimeen viime kesänä. Kuva: Getty Images.

Athleticin kesän siirtoikkuna on ollut tutun hiljainen. 30-vuotias oma kasvatti Iñigo Ruiz de Galarreta palasi Athleticiin vapaana agenttina Mallorcasta. Asier Villalibre palasi Alavés-lainaltaan Athleticiin ja yrittää vakuuttaa Valverden paikasta edustusjoukkueessa. Alavés haluaisi tiettävästi lainata hyökkääjän toistamiseen.

Iñigo Martínez jätti Athleticin vapaana agenttina ja siirtyi Barcelonaan. Athletic ja Iñigo kiistelivät julkisuudessa siitä, millä tavalla toppari jätti seuran. Athleticin mukaan Iñigo hylkäsi jatkosopimustarjouksen, mutta Iñigon mukaan hänelle ei koskaan tarjottukaan uutta sopimusta. Iñigon poistuminen ei ole todellisuudessa yhtä suuri menetys kuin annetaan ymmärtää. Topparin viime kausi meni pilalle loukkaantumisten vuoksi, ja Iñigo on edelleenkin loukkaantuneena. Paluuaikataulusta ei ole tietoa.

Kokoonpanosta siivottiin myös keskikenttäpelaaja Oier Zarraga, oikea pakki Álex Petxa, vasen pakki Mikel Balenziaga, maalivahti Ander Iru ja oikea pakki Ander Capa. Keskikenttämies Unai Vencedor ja laitahyökkääjä Juan Artola lähetettiin lainalle sarjaporrasta alemmas.

Athletic lähtee taistelemaan alkavalla kaudella europelipaikasta, eli seitsemän parhaimman joukkoon sijoittumisesta. Potentiaalia on, mutta harjoituskausi ei anna aihetta hurraahuutoihin. Valverden on saatava enemmän irti hyökkääjistään. Muutoin edessä on jälleen pettymykseen päättyvä kausi, mikä saattaisi olla liikaa seurajohdolle.

Mallorca on vakiinnuttamassa paikkansa keskikastissa

Mallorca sijoittui viime kaudella La Ligassa komeasti yhdeksänneksi. Sitä on helppo pitää loistavana suorituksena. Mallorca lähti kauteen alemman keskikastin pelaajamateriaalilla ja tavoitteli sarjapaikkansa säilyttämistä. Siihen nähden paikka sarjataulukon paremmalla puoliskolla oli hatunnoston arvoinen saavutus.

Toissa kaudella Mallorca säilytti sarjapaikkansa vain yhden pisteen turvin, joten kehityskäyrä näyttää vahvasti ylöspäin. Harva uskoi ennen viime kauden alkua, että Mallorca sijoittuisi kolmen pisteen päähän europaikasta.

Vaikka Mallorca pelasikin tuloksellisesti parhaan kautensa vuosikausiin, ei se silti lähtenyt hyvin käyntiin. Mallorca oli voittanut marraskuun alkuun mennessä vain kolme sarjaottelua ja oli alemmassa keskikastissa. Joukkue kykeni nappaamaan elintärkeitä voittoja keskellä sarjakautta muun muassa Atléticosta, Villarrealista ja Real Madridista.

La Ligan parhaimpiin pääpelaajiin kuuluva Vedat Muriqi viimeisteli viime kaudella jopa 15 maalia La Ligassa. Kuva: Getty Images.

Päävalmentaja Javier Aguirre luotti tiukkaan puolustukseen, riskien välttämiseen ja vastaiskuihin. Aguirre tiesi sen, ettei Mallorca kykene välttämättä haastamaan vastustajiaan pallollisessa pelaamisessa ja sai joukkueestaan kaiken irti astetta pragmaattisemmalla lähestymistavalla. Mallorca teki itsestään mahdollisimman vaikean joukkueen vastustajille.

Saarijoukkueen kesän siirtoikkuna on ollut varsin vauhdikas.

Mallorca hankki viime kaudella 19:ssä La Liga -ottelussa kahdeksan maalia viimeistelleen Cyle Larinin Valladolidista noin 7,5 miljoonalla eurolla. On mielenkiintoista nähdä, peluuttaako Aguirre Larinia ja ykköskärki Vedat Muriqia samaan aikaan hyökkäyksessä.

Toppari Siebe Van Der Heyden siirtyi Casper Terhon edustamasta Royale Union Saint-Gilloisesta Mallorcaan 2,7 miljoonalla eurolla. Mallorca lunasti seurassa viime kauden jälkimmäisen puolikkaan lainalla pelanneen Manu Morlanesin itselleen Villarrealista 2,5 miljoonalla eurolla. La Ligasta tutut Omar Mascarell ja Toni Lato siirtyivät niin ikään Aguirren alaisuuteen.

Mallorcan ehdoton avainpelaaja Lee Kang-in siirtyi PSG:hen 22 miljoonalla eurolla. Mallorca on rahoittanut jokaisen kesähankintansa Leen siirtosummalla. Leen menetys on Mallorcalle merkittävä takaisku. Monipuolinen hyökkäyspään pelaaja viimeisteli viime kaudella La Ligassa kuusi maalia ja antoi seitsemän maalisyöttöä.

Mallorca ei taistele alkavalla kaudella europaikasta, mutta ei sarjapaikastakaan. Ja se on Mallorcalle itsessään loistava asia, sillä seura kaipaa stabiiliutta ja useita kausia pääsarjassa. Mallorca on tällä hetkellä keskikastin seura ja se sopii sille paremmin kuin hyvin.

Girona voi vajota jopa putoamistaisteluun

Girona lähti viime kauteen sarjanousijana.

Sen ainoa tavoite oli sama kuin Mallorcan, eli sarjapaikan säilyttäminen. Girona lähti viime kauteen sarjanousijan statuksesta huolimatta varsin laadukkaalla joukkueella. Muutamalle pelipaikalle löytyi hyvinkin laadukkaita pelaajia. Silti tuskin kukaan osasi odottaa Gironan sijoittuvan kymmenenneksi La Ligassa. Loistava suoritus koko joukkueelta, valmennusjohdolta ja seuralta, jonka päälle on hyvä rakentaa.

Viime kauden hieno sijoitus ei kuitenkaan muuta sen suuremmin kokonaiskuvaa, sillä seuran suurin tavoite alkavalla kaudella on jälleen sarjapaikan säilyttäminen.

Mallorcan tapaan Gironankaan kausi ei lähtenyt käyntiin järin positiivisissa merkeissä. Girona onnistui voittamaan marraskuun alkuun mennessä vain kaksi sarjaottelua ja oli putoamistaistossa. 12 kierroksen jälkeen joukkue oli kerännyt vain kymmenen pistettä. Sen jälkeen tapahtui merkittävä muutos. Seuraavasta 12 ottelusta tuloksena oli 20 pistettä, joiden avulla Girona nousi putoamistaistosta keskikastiin. Kevätkauteen mahtui muun muassa voitot Real Madridista, Athleticista ja kahdesti Sevillasta.

Taty Castellanos viimeisteli viime kaudella neljä maalia Real Madridin verkkoon. Laina päättyi ja Taty siirtyi Lazioon. Iso menetys Gironalle. Kuva: Getty Images.

Girona jäi lopulta neljän pisteen päähän Konferenssiliigan karsintapaikasta.

Kesän siirtoikkuna on sujunut Gironan osalta kaksijakoisesti.

Joukkue hankki hiljattain Artem Dovbykin Dniprosta peräti 12 miljoonalla eurolla. Hyökkääjä iski viime kaudella 24 maalia Ukrainan pääsarjassa. Viime kaudella Gironassa lainalla pelannut Yangel Herrera siirtyi seuraan pysyvästi viidellä miljoonalla eurolla Manchester Citystä. Hyökkäävä keskikenttä Iván Martín ostettiin Villarrealista kahdella miljoonalla eurolla.

Puolustaja Daley Blind ja maalivahti Paulo Gazzaniga saapuivat Gironaan vapaina agentteina, ja lisäksi Girona on vahvistanut joukkuettaan lainaamalla laitahyökkääjä Sávion Troyesista ja hyökkäävän keskikenttämiehe Pablo Torren Barcelonasta.

Vaikka hankinnoissa on muutama potentiaalinen ja laadukas nimi, voi samaa sanoa myös lähtijöistä. Loistavan viime kauden keskikentän pohjalla pelannut Oriol Romeu lähti Barcelonaan noin 3,4 miljoonalla eurolla. New York Citystä Gironassa lainalla pelannut Taty Castellanos viimeisteli viime kaudella 13 maalia La Ligassa. Laina päättyi ja Taty siirtyi Lazioon. Valtava menetys Gironalle.

Näppärän lainakauden Gironassa pelannut Rodrigo Riquelme palasi Atléticoon. Kolmikko kuului Gironan ehdottomiin avainpelaajiin viime kaudella ja seura sai heistä yhteensä reilut kolme miljoonaa euroa. Toisaalta Girona tiedostaa, miten riskialtista on rakentaa joukkue lainapelaajien varaan.

Päävalmentaja Míchel on tehnyt Gironassa upeaa työtä. Míchel nosti seuran La Ligaan ja johdatti sen heti loistavaan sijoitukseen, mutta kesän siirtoikkunan menetykset ovat olleet sen verran suuria, ettei Girona taistele samoista sijoista ensi kaudella. Pahimmassa tapauksessa Girona voi ajautua jopa putoamistaistoon.

Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: @tuukka_21

MUUT ENNAKKOJUTUT