Real Sociedad on uudessa tilanteessa. Se on La Ligan ison kolmikon jälkeen selvästi vahvin. Lähtötilanne alkavaan kauteen on se, että La Realin pitäisi sijoittua La Ligassa neljän joukkoon ja napata paikka Mestarien liigaan.

Viime kausi

Real Sociedad oli kärsinyt jo usean vuoden ajan mielenkiintoisesta syndroomasta.

Joukkue oli kaudesta toiseen pelannut loistavan syyskauden ja viihtynyt La Ligan kärkisijoilla. Espanjalaismediassa ja kannattajien keskuudessa on puhuttu La Realista ja Mestarien liigasta samassa lauseessa, ja jokaisena vuonna Real Sociedad on sulanut pahemman kerran kevätkaudella ja jäänyt ilman paikkaa Mestarien liigassa.

Viime kausi toisti aluksi samaa kaavaa. Real Sociedad loisti syyskaudella ja oli monen kuukauden ajan yksi sarjan parhaista joukkueista – niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin. Edellisinä vuosina notkahdus oli alkanut loppuvuodesta. Nyt sitä saatiin odotella tammi-helmikuun vaihteeseen saakka. Tuolloin Real Sociedad voitti vain yhden seitsemästä sarjaottelustaan, ja paikka alkavan kauden Mestarien liigassa näytti ensimmäisen kerran uhatulta.

Real Sociedad sijoittui viime kaudella komeasti neljänneksi. Kuva: Getty Images.

Edellisistä kausista poiketen Real Sociedad kykeni kuitenkin nousemaan takaisin jaloilleen ennen kuin oli liian myöhäistä. La Real pelasi varsin hyvän loppukauden ja sijoittui La Ligassa lopulta komeasti neljänneksi. Viidenneksi sijoittunut Villarreal jäi seitsemän pisteen päähän Real Sociedadista.

Hienosti sujunut kausi sisälsi muun muassa voitot Real Madridista, Barcelonasta, Sevillasta ja Villarrealista.

Lohkonsa voittaneen Real Sociedadin tie Eurooppa-liigassa nousi pystyyn lopulta neljännesvälierävaiheessa. AS Roma voitti otteluparin yhteismaalein 2-0. Copa del Reyssä Barcelona oli puolivälierissä parempi maalein 1-0.

Pelaajasiirrot

Real Sociedadin kesän siirtoikkuna on ollut toistaiseksi odotettua hiljaisempi. Seura pelaa alkavalla kaudella Mestarien liigassa ja sen odotettiin vahvistavan joukkuettaan merkittävästi, mutta toistaiseksi se on jäänyt vain puheen tasolle. Aktiivisuutta odotetaan siirtomarkkinoiden viimeisten viikkojen aikana. Joukkue kaipaa muutamaa laadukasta vahvistusta.

Jos jotain hyvää, niin Martín Zubimendista Real Sociedad on kyennyt pitämään kiinni. Barcelona kosiskeli aika lailla, mutta La Realin ehdottomiin avainpelaajiin kuuluva Zubimendi päätti jäädä Anoetalle.

Lähteneet

Portu, Real Sociedad -> Getafe 3,5 miljoonaa euroa

Portu pelasi viime kauden lainalla Getafessa ja madridilaisseura lunasti odotetusti hyökkäyspään pelaajan itselleen.

Ander Guevara, Real Sociedad -> Alavés, 1,8 miljoonaa euroa

Keskikenttäpelaaja lähti peliajan perässä paikallisvastustajaan. Jäi viime kaudella hyvin pieneen rooliin Real Sociedadissa.

Modibo Sagnan, Real Sociedad -> FC Utrecht, miljoona euroa

Toppari oli kirjoilla Real Sociedadissa neljän vuoden ajan. Viime kausi sujui lainalla Utrechtissa, joka lunasti pelaajan itselleen.

Andoni Gorosabel, Real Sociedad -> Alavés, siirtosumma ei tiedossa

Ehkä vähän yllättäväkin siirto. La Real toki hankki kesällä uuden oikean pakin, mutta Gorosabel olisi edelleen voinut hyvinkin taistella avauskokoonpanon paikasta. Lähti kuitenkin Alavésiin.

Asier Illarramendi, Real Sociedad -> FC Dallas, ilmainen

Seuralegendan viime vuodet ovat menneet täysin penkin alle vakavien loukkaantumisten vuoksi. Illarran ura on ollut vammojen vuoksi laskusuhdanteessa jo pitkään. Osapuolten välinen sopimus päättyi kesällä, eikä sitä odotetusti uusittu. Illarramendi ei onnistunut enää murtautumaan Real Sociedadin avauskokoonpanoon ja siirtyi MLS:ään.

Peter Pokorny, Real Sociedad -> Slask Wroclaw, ilmainen

Parin vuoden takainen hankinta. 22-vuotias puolustava keskikenttämies ei osoittautunut tarpeeksi hyväksi Real Sociedadin tasoiseen joukkueeseen. Pelasi viime kauden lainalla Unkarissa ja siirtyi nyt Puolaan.

Andoni Zubiaurre, Real Sociedad -> Eldense, ilmainen

26-vuotias maalivahti on Real Sociedadin oma kasvatti. On pelannut urallaan yhden ottelun seuran edustusjoukkueessa. Ura jatkuu Segundassa.

David Silvan ura päättyi loukkaantumiseen. Kuva: Getty Images.

Roberto López, Real Sociedad -> Tenerife, laina

Hyökkäävä keskikenttäpelaaja pelasi viime kauden lainalla Mirandésissa ja jatkaa Segundassa, kun Real Sociedad lähetti hänet lainalle Tenerifeen.

David Silva, Real Sociedad -> lopetti uransa

Jalkapallolegendan ura päättyi ikävällä tavalla. Silvan olisi pitänyt pelata vielä alkava kausi Real Sociedadissa, mutta konkari loukkasi vakavasti polvensa vain muutama viikko ennen kauden alkua ja päätti lopettaa uransa. Olisi ollut paljon annettavaa Real Sociedadille tälläkin kaudella. Valtava menetys.

Alexander Sørloth, Real Sociedad -> RB Leipzig, laina päättyi

Viime kauden ykköskärki La Realissa. Viimeisteli La Ligassa 12 maalia ja antoi kolme maalisyöttöä. Palasi lainaltaan Saksaan, mutta myytiin jo eteenpäin Villarrealiin, eli Sørloth nähdään tulevallakin kaudella La Ligassa.

Saapuneet

Arsen Zakharyan, Dinamo Moskova -> Real Sociedad, 13 miljoonaa euroa

Siirto, joka takuulla herättää tunteita nykyisessä maailmanpoliittisessa ilmapiirissä. 20-vuotias hyökkäävä keskikenttämies on jo murtautunut Venäjän maajoukkueeseen. Ehti pelata Dinamo Moskovassa 89 ottelua tehoin 19+25. Täyttää kokoonpanossa David Silvan saappaita.

Hamari Traoré, Rennes -> Real Sociedad, ilmainen

Oikea laitapuolustaja siirtyi vapaana agenttina Real Sociedadiin. Taistelee avauskokoonpanon paikasta ja tuo tarvittavaa leveyttä joukkueen puolustukseen. Nappihankinta.

Kieran Tierney, Arsenal -> Real Sociedad, laina (lainakorvaus 1,4 miljoonaa euroa)

Mielenkiintoinen vahvistus vasemman pakin tontille. Tierney jäi viime kaudella Lontoossa aika lailla pienelle vastuulle. La Realissa skotlantilaisesta kaavailtaneen avauksen pelaajaa; tuskin baskiseura muuten olisi kauden pituisesta lainasta puoltatoista miljoonaa euroa maksanut.

André Silva, RB Leipzig -> Real Sociedad, laina

Silva saapui Real Sociedadiin kilpailemaan peliajasta hyökkäyksessä. Laatuvahvistus varsinkin lainalle. Hyökkääjällä on allaan kaksijakoinen kausi. 31 bundesliigaottelussa syntyi yhteensä vain neljä maalia, eikä Silva onnistunut nousemaan RB Leipzigissa selväksi avauskokoonpanon pelaajaksi. Portugalilainen hakee uralleen uutta nostetta Baskimaassa, ja pelaaja sopii vahvuuksiltaan hyvin Alguacilin joukkueeseen. Voi nousta joukkueen ykköskärjeksi.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Imanol Alguacil

Alguacil, 52, on todellinen seuran mies. Real Sociedad on ainoa seura, jossa hän on työskennellyt valmentajana. Alguacil työskenteli viiden vuoden ajan seuran B-joukkueen valmentajana ennen kuin hänet palkattiin edustusjoukkueen päävalmentajaksi joulukuussa 2018. Alguacil on valmentanut Real Sociedadin edustusjoukkuetta nyt yli neljän ja puolen vuoden ajan.

Alguacil on peluuttanut Real Sociedadia jo pitkään varsin samalla tavalla. Hän haluaa Real Sociedadin kontrolloivan peliä pallonhallinnan avulla. Toisaalta Real Sociedad välttelee riskejä pallon kanssa. Se ei juurikaan pelaa pitkiä palloja, vaan etenee rauhassa linja linjalta eteenpäin.

Real Sociedad on tullut jo pitkään tunnetuksi laadukkaasta pallollisesta pelistään. Joukkue puskee vastustajan läpi kentän keskikaistoilta, eikä käytä laitoja niin paljon. Alguacil haluaa useiden pelaajien osallistuvan pelinrakenteluun keskikentällä. Teknisesti laadukkaat pelaajat kykenevät purkamaan vastustajan prässin, minkä jälkeen joukkueella on riittävästi tilaa hyökätä pallon kanssa vastustajan selustaan.

Imanol Alguacil luottaa pallonhallintaan ja aggressiiviseen prässiin. Kuva: Getty Images.

Alguacilin Real Sociedad kuuluu myös siihen koulukuntaan, joka hallitsee palloa ilomielin myös puolustaakseen johtoasemaansa. La Real harvoin vetäytyy matalaan blokkiin antamalla palloa vastustajalleen. Johtoaseman jälkeen Real Sociedad voi pitää pitkiäkin aikoja palloja itselleen vältellen sen menettämistä ja riskejä.

Pallonmenetyksen jälkeinen nopea vastaprässi on yksi Alguacilin joukkueen vahvuuksista. Se kykenee prässäämään vastustajaa moniulotteisesti ja tavoittelee pallon saamista takaisin muutamassa sekunnissa sen menettämisen jälkeen.

Seuraa heitä

Brais Méndez

Viime kesänä Celtasta Real Sociedadiin siirtynyt Méndez pelasi vakuuttavan kauden Baskimaalla. Alguacil peluutti Méndeziä keskikentän kolmikossaan varsin hyökkäävässä roolissa ja se näkyi myös tulostaululla. Méndez viimeisteli La Ligassa kahdeksan maalia ja antoi neljä maalisyöttöä. Méndez onnistui vastaamaan suuriin odotuksiin ja nousi heti joukkueen luottopelaajaksi. Sopii Real Sociedadin projektiin kuin nakutettu.

Mikel Merino

Merino kuuluu sarjan parhaimpiin keskikenttäpelaajiin. Etenkin monipuolisuudestaan tunnettu Merino on Real Sociedadin pelin sydän. Merino on kehittynyt vuosien saatossa varsinkin hyökkäyspelaamisessaan ja on sen myötä yksi koko sarjan monipuolisimmista keskikenttäpelaajista. Merino on vahva kahden suunnan pelaaja, joka nousee esiin varsinkin pääpelissä, pallonriistoissa ja teknisyydessään. Merino kykenee rakentamaan Real Sociedadin hyökkäyksiä ja on noussut box to box -pelaajan prototyypiksi Espanjassa.

Umar Sadiq

Real Sociedad hankki Saqidin 20 miljoonalla eurolla Alexander Isakin korvaajaksi vuosi sitten. Sadiq ehti pelata vain kahdessa sarjaottelussa ennen kuin loukkasi vakavasti polvensa. Eturistisidevamma piti Sadiqin sivussa koko kauden. Hyökkääjä on kuntoutunut vakavasta vammastaan ja on pelikunnossa, kun kausi pyörähtää käyntiin. 26-vuotias hyökkääjä saa näyttöpaikan ja käyttänee sen hyväkseen.

Ihanneavaus

Real Sociedadin ihanneavaus 2023.

Sijoitusarvio

Sija: 4:s.

Real Sociedad taistelee tosissaan paikasta ensi kauden Mestarien liigassa. La Realilla on kasassa hyvin laadukas joukkue, jossa on myös tarvittavaa leveyttä – joskaan pari vahvistusta ei olisi pahitteeksi. Real Sociedad ei toivon mukaan kaadu materiaalin kapeuteen syksyn otteluruuhkassa, kun se pelaa La Ligan lisäksi Mestarien liigan lohkovaiheessa.

Real Sociedadilla on lisäksi varsin selvästi laadukkaampi joukkue kuin sen päävastustajilla. Lukuisat pelipaikkansa huippuyksilöt takaavat joukkueen kykenevän taistelemaan paikasta Mestarien liigassa ja ennen kauden alkua seura on ykkössuosikki neljännelle sijalle. Mestarien liigaan pääseminen toista kautta peräkkäin olisi taloudellinen lottovoitto seuralle. Ja sitä se kaipaakin.

Tuukka Ikkeläjärvi ja Jaakko Perttilä
Twitter: @Tuukka_21
Twitter: @JaakkoPerttila

MUUT ENNAKKOJUTUT