Osasuna yllätti viime kaudella kaikki yltämällä eurokarsintoihin. Joitain tärkeitä palasia on lähtenyt, mutta tulijat ovat päteviä korvaajia. Kasassa on ainekset pelata samoista sijoista tälläkin kaudella.

Viime kausi

Osasuna on tehnyt jo monen vuoden ajan upeaa työtä, ja on siinä sivussa noussut todelliseksi esimerkkiseuraksi Espanjassa.

Osasuna on kyennyt pienillä varoillaan rakentamaan hyvin laadukkaan joukkueen, jonka valmennusryhmä on yksi maan parhaista.

Hyvä työ on tuottanut tulosta, sillä viime kausi oli suoranainen sensaatio. Piskuinen Osasuna sijoittui viime kaudella La Ligassa seitsemänneksi ja pelaa siten alkavalla kaudella Konferenssiliigan playoff-kierroksella, Sen voittaessaan Osasuna osallistuu turnauksen lohkovaiheeseen.

Osasuna saavutti viime kaudella paikan Konferenssiliigan karsinnoissa. Kuva: Getty Images.

Osasunan viime kausi sai lentävän lähdön, kun se voitti neljä ensimmäisestä viidestä ottelustaan. Sittemmin oli hetken aikaa vaikeaa, mutta Osasuna pääsi takaisin raiteilleen ennen MM-taukoa ja lähti tauolle hyvässä iskussa.

Osasunalla oli suuria vaikeuksia MM-tauon jälkeen, ja pamplonalaisten peli sakkasi pahemman kerran. Maalinteon kanssa oli haasteita ja se näkyi tuloksissa. MM-tauon jälkeen 13 sarjaottelusta tuloksena oli vain kaksi voittoa.

Surkea putki sai päätöksensä maaliskuussa, kun Osasuna alkoi jälleen lentää niin kentällä kuin sarjataulukossakin. Joukkue voitti kevätkaudella muun muassa Sevillan, Betisin ja Athleticin. Hyvä ja pisterikas loppukausi riitti lopulta upeasti seitsemänteen sijaan.

Kaiken lisäksi Osasuna ponnisti Copa del Reyn finaaliin. Matkalla kaatuivat muun muassa Real Betis, Sevilla ja Athletic Bilbao. Loppuottelun Osasuna hävisi Real Madridille 1-2, mutta finaalipaikan myötä Osasuna nähdään tulevalla kaudella Espanjan Supercopassa.

Pelaajasiirrot

Joitain tärkeitä palasia viime kauden joukkueesta on menetetty – osin lainapelaajapolitiikan vuoksi. Toisaalta tilalle on hankittu päteviä korvaajia. Osasuna ei ole mitenkään isoissa ongelmissa siirtoikkunan kanssa.

Lähteneet

Aridane Hernández, Osasuna -> Rayo Vallecano, ilmainen

Konkaritoppari edusti Osasunaa kuuden vuoden ajan. Viime kaudella vastuu pieneni, mutta oli yhä peliajalla mitaten joukkueen kakkostoppari. Sopimus päättyi kesällä, ja lähti vapaana agenttina pääkaupunkiin.

Kike García, Osasuna -> Alavés, ilmainen

33-vuotias kärki pelasi Osasunassa parin vuoden aikana 79 ottelua ja iski 13 maalia. Olisi jäänyt tällä kaudella pienelle vastuulle, ja siirtyi pykälää heikompaan joukkueeseen.

Diego Moreno, Osasuna -> Mirandés, laina

Laitapuolustaja lähti peliajan perässä Segundaan. Moreno pelasi viime kaudella 11 ottelua La Ligassa.

Iker Benito, Osasuna -> Andorra, laina

Oma kasvatti lähti hakemaan peliaikaa FC Andorrasta. 20-vuotias laitahyökkääjä pelasi viime kaudella muutamassa sarjaottelussa.

Javi Martínez, Osasuna -> Huesca, laina

Lähetettiin viime kesänä lainalle Albaceteen. Kun ei siellä tullut vastuuta, siirtyi kevääksi lainalle Huescaan. Peliminuutit jäivät kovin vähäisiksi, joten kausi meni vähän pipariksi. Jatkaa Huescassa tälläkin kaudella.

Ez Abde, Osasuna -> Barcelona, laina päättyi

Hyvä lainahaku viime kaudelle – kaikille osapuolille. 21-vuotias laitahyökkääjä sai ihan mukavasti vastuuta, pelasi kaikki kilpailut mukaan lukien 34 ottelua ja iski tehot 6+2. Oli Osasunan selvästi hanakin 1v1-haastaja.

Manu Sánchez, Osasuna -> Atlético Madrid, laina päättyi

Yhtä lailla tärkeään rooliin lainattu nuori pelaaja. 22-vuotias Sánchez urakoi vasempana pakkina 31 La Liga -ottelua. Syötti myös kaksi maalia.

Saapuneet

Raúl García, Real Betis -> Osasuna, 6 miljoonaa euroa

Mielenkiintoinen vahvistus kärkeen. Ikää vasta 22 vuotta, pituutta 192 senttiä. Pelasi viime kauden lainalla Segundan Mirandésissa, jonka paidassa iski 39 ottelussa todella komeat tehot 19+8. Saanee ihan reiluja näyttöpaikkoja Osasunassa tällä kaudella.

Alejandro Catena, Rayo Vallecano -> Osasuna, ilmainen

Toppari kuului neljän vuoden ajan Rayon ehdottomiin avainpelaajiin. Sopimus loppui, eikä Catena halunnut jatkaa Rayossa. Lähtökohtaisesti loistava hankinta vapaana agenttina. Korvaa toiseen suuntaan lähteneen Aridane Hernándezin.

Nouseeko Alejandro Catena suoraan avaukseen? Kuva: Getty Images.

José Manuel Arnáiz, Leganéz -> Osasuna, ilmainen

Laitahyökkääjällä on allaan hyvä kausi Segundassa. Korvaa kokoonpanossa Ez Abden, mutta riittävätkö rahkeet taistella avauksen paikasta?

Johan Mojica, Villarreal -> Osasuna, laina

Kolumbian A-maajoukkuepelaaja jäi viime kaudella hyvin pienelle vastuulle Villarrealissa ja lähti hakemaan peliaikaa Navarrasta. Mielenkiintoinen vahvistus, joka taistelee avauksen paikasta. Ihan hyvät ainekset korvata avauksessa Manu Sánchez.

Jorge Herrando, Osasuna B -> Osasuna

Oma kasvatti pelasi viime kaudella Osasunan reserveissä Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Sieltä on pitkä loikka pääsarjaan, joten saa nähdä, millaisen roolin 22-vuotias toppari edustusjoukkueessa saa.

Jesús Areso, Burgos -> Osasuna, laina päättyi

Oikea pakki pelasi viime kauden lainalla Segundan Burgosissa. 24-vuotias Areso oli isossa roolissa ja syötti viisi maalia. Taistelee peliajasta Nacho Vidalin ja Rubén Peñan kanssa.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Jagoba Arrasate

Arrasate, 45, työskenteli Real Sociedadin organisaatiossa vuodet 2010-14. Hän toimi vuosien saatossa Real Sociedadissa B-joukkueen päävalmentajana ja edustusjoukkueen apu- ja päävalmentajana.

Baskiluotsi valmensi Numanciaa vuodet 2015-18. Sen jälkeen Arrasate siirtyi Osasunaan. Hän on valmentanut Osasunaa nyt viiden vuoden ajan. Arrasate nosti ensimmäisellä kaudellaan Osasunan takaisin La Ligaan ja on sen jälkeen tehnyt suorastaan uskomatonta työtä pääsarjatasolla.

Sarjanousunsa jälkeen Osasuna sijoittui välittömästi kymmenenneksi La Ligassa. Sitä seurasivat sijat 11, 10, ja viime kauden sensaatiomainen seitsemäs sija La Ligassa.

Jagoba Arrasate on tehnyt erinomaista työtä Osasunan puikoissa. Kuva: Getty Images.

Arrasaten Osasuna on mielenkiintoinen joukkue. Osasuna on tullut tunnetuksi historiansa aikana suoraviivaista jalkapalloa pelaavana ja aggressiivisesti prässäävänä joukkueena. Arrasate ei ole muuttanut sitä – päinvastoin.

Arrasaten Osasuna puolustaa hyvin tiiviisti. Joukkue asetetaan yleensä kahteen neljän miehen kompaktiin pakettiin, jotka tukkivat vastustajan syöttölinjoja matalassa blokissa. Pallonriiston jälkeen peliväline pelataan pitkillä syötöillä laidoilla oleville pelaajille ja joukkue lähtee juoksemaan kovaa kohti vastustajan maalia. Arrasaten peli perustuu tiukkaan puolustamiseen ja vastahyökkäysjalkapalloon. Osasunan pelaajamateriaali sopii siihen kuin nakutettu.

Seuraa heitä

Aitor Fernández

Sergio Herrera on torjunut jo vuosien ajan Osasunan maalilla, mutta laatuvahti menetti avauskokoonpanon paikkansa viime keväänä Fernándezille. Herrera kärsi polvikivuista, joiden vuoksi hän putosi penkille. Fernández esiintyi niin vakuuttavasti, että hän nappasi ykkösvahdin paikan Herreralta. Fernández aloittaa kauden todennäköisesti Osasunan ykkösmaalivahtina. On mielenkiintoista nähdä, onnistuuko Fernández pitämään siitä kiinni, kun modernin ajan seuralegenda Herrera kamppailee pelipaikastaan.

David García

García kuuluu La Ligan ehdottomaan topparieliittiin. Espanjan A-maajoukkuerinkiin kuuluva García on loistava kaksinkamppailupelaaja, joka osaa myös avata peliä riittävän hyvin. Osasunan oma kasvatti on edustusjoukkueen kulmakivi ja kenties jopa tärkein pelaaja. Herätti hiljattain Atléticon kiinnostuksen, mutta jäi Osasunaan. Huippupelaaja.

Chimy Ávila

Kulttipelaaja. Hyökkääjä kärsi muutama vuosi sitten kahdesta vakavasta polvivammasta, mutta palasi viime kaudeksi huippukuntoon. Monipuolinen Chimy kykenee pelaamaan kärjessä ja laidalla. Päävalmentaja Arrasate peluutti viime kaudella Chimyä pääosin laidalla. Chimy teki komeat kahdeksan maalia La Ligassa.

Ihanneavaus

Osasunan ihanneavaus 2023.

Arvio sijoituksesta

Sija: 9:s.

Osasunan sarjakauden menestyminen on osaltaan riippuvainen siitä, pelaako seura syksyllä Konferenssiliigan lohkovaiheessa. Osasuna pelaa myöhemmin elokuussa Konferenssiliigan playoff-kierroksella ja sen voittaessaan menee kilpailun lohkovaiheeseen.

Osasunan nykyinen pelaajamateriaali on riittävän laaja, jotta seura voisi pelata myös Konferenssiliigan lohkovaiheessa, mutta se vaikuttaisi joka tapauksessa joukkueen peliesityksiin ja tuloksiin. Syyskauden fyysinen taakka olisi hyvin erilainen verrattuna viime kausiin, eikä Osasuna ole tottunut siihen.

Osasunassa on tehty loistavaa työtä jo usean vuoden ajan. Arrasaten suojatit eivät sijoittuneet sattumalta viime kaudella seitsemänsiksi La Ligassa. Pitkäjänteinen työ on tuonut odotettua parempaa tulosta. Muun muassa Mallorca ja Girona todennäköisesti putoavat useamman sijan alaspäin verrattuna viime kauteen, mutta Osasuna ei koe samanlaista notkahdusta.

Osasuna taistelee ensi kaudellakin viimeisestä europaikasta ja sillä on siihen kaikki mahdollisuudet, jos se kykenee säästymään suurilta loukkaantumisilta syksyllä mahdollisessa Konferenssiliigan lohkovaiheessa.

Osasunan otteluohjelma

Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: @Tuukka_21

MUUT ENNAKKOJUTUT