Villarreal on myynyt yhdelle kesälle vähän turhan monta avainpelaajaa. Luonnollisesti aukot on paikattu, muttei yhtä laadukkailla pelimiehillä. Villarreal pelaa alkavalla kaudella La Ligan lisäksi Eurooppa-liigaa, mutta seuraavalle kaudelle pääsy europeleihin on työn ja tuskan takana.

Viime kausi

Villarreal lähti viime kauteen Unai Emeryn alaisuudessa, mutta se muuttui nopeasti.

Emery hyväksyi lokakuussa Aston Villan tarjouksen ja jätti Villarrealin kesken kauden. Se ei juurikaan miellyttänyt Vila-realissa, ja Emeryn ratkaisua pidettiin epäkunnioittavana, sillä valmentajan odotettiin kunnioittavan seuraa, meneillään olevaa projektia ja sopimustaan.

Villarreal joutui hankalaan tilanteeseen syyskaudella ja palkkasi kiireellä Quique Setiénin päävalmentajakseen. Setién oli jo harkinnut jäävänsä pysyvästi eläkkeelle, mutta Villarrealin soitto muutti kyseiset suunnitelmat.

Viime kaudella riitti juhlaa. Käykö tällä kaudella toisin? Kuva: Getty Images.

Villarreal hävisi kaksi ensimmäistä otteluaan Setiénin alaisuudessa eikä joukkue ollut tiettävästi tyytyväinen valmentajan metodeihin. Seuran sisällä käytiin MM-tauon aikana keskusteluja siitä, pitäisikö Setiénille antaa potkut vain muutaman ottelun jälkeen, mutta lopulta valmentaja sai jäädä seuraan.

Villarreal piristyi MM-tauon jälkeen ja voitti neljästä ottelustaan kolme, mutta sen jälkeen alkoikin neljän ottelun mittainen tappioputki. Villarreal selvisi siitä ja oli lopulta keväällä yksi sarjan eniten pisteitä keränneistä joukkueista. Villarreal päätyi La Ligassa viidenneksi ja pelaa siten alkavalla kaudella Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. Mestarien liigaan oikeuttanut neljäs sija jäi seitsemän pisteen päähän.

Pelaajasiirrot

Villarrealista on puhallettu ulos melkein kaikki kesän aikana. Ykköstoppari lähti, samoin lähes kaikki hyökkäyspään osaajat.

Lähteneet

Nicolas Jackson, Villarreal -> Chelsea, 37 miljoonaa euroa

22-vuotias hyökkääjä viimeisteli viime kaudella 12 maalia La Ligassa, joista peräti yhdeksän syntyi sarjakauden viimeisen viiden viikon aikana. Iso menetys Villarrealille, mutta toisaalta seura sai nuoresta kärjestä merkittävän siirtokorvauksen. Pelaajamyynneillään toimintaansa rahoittavan seuran todellisuus.

Pau Torres, Villarreal -> Aston Villa, 33 miljoonaa euroa

Seuran oma kasvatti päätti lähteä Valioliigaan vanhan tutun Unai Emeryn alaisuuteen. Jos Jacksonin menetystä voi pitää merkittävänä, Torresin menetys on valtava takaisku Villarrealille. Torres oli oman kylän poikana seuran keulakuva ja osa Espanjan A-maajoukkuetta. Toppari lukeutui ykkösjoukkueen avainpelaajiin neljän vuoden ajan.

Samuel Chukwueze, Villarreal -> AC Milan, 20 miljoonaa euroa

24-vuotias laitahyökkääjä edusti Villarrealia kuuden vuoden ajan. Siirtosumma voi kasvaa bonusten myötä noin 30 miljoonaan euroon, mutta korvaus jäi silti hyvin matalaksi verrattuna viime vuosina mediassa mainittuihin tarjouksiin. Villarreal tiettävästi hylkäsi muutama vuosi sitten selvästi yli 60 miljoonan euron tarjouksen Chukwuezesta. Seurajohto piti Chukwuezea pitkään tulevaisuuden ykkösmyyntiartikkelina, mutta nyt myynnistä jäi monelle karvas maku.

Boulaye Dia, Villarreal -> Salernitana, 12 miljoonaa euroa

Senegalilaiskärki pelasi viime kauden lainalla Salernitanassa ja viimeisteli komeat 16 maalia Serie A:ssa. Lähti pysyvällä siirrolla Salernoon.

Toppari Pau Torres on ehkä isoin yksittäinen menetys Villarrealille. Kuva: Getty Images.

Manu Morlanes, Villarreal -> Mallorca, 2,5 miljoonaa euroa

Keskikenttäpelaaja lähti peliajan perässä Mallorcaan, jossa pelasi jo viime kevään lainalla.

Iván Martín, Villarreal -> Girona, 2 miljoonaa euroa

Hyökkäävä keskikenttäpelaaja poistui Villarrealista ja siirtyi pysyvästi Gironaan, jossa pelasi viime kauden lainalla.

Vicente Iborra, Villarreal -> Olympiakos, vapaa agentti

Konkarin sopimus päättyi, ja Iborra lähti Kreikan pääsarjaan. 35-vuotias keskikenttämies pelasi viime kauden lainalla sarjaporrasta alempana Levantessa.

Arnaut Danjuma, Villarreal -> Everton, laina (lainakorvaus 3 miljoonaa euroa)

Pelasi viime kauden jälkimmäisen puolikkaan lainalla Tottenhamissa, mutta jäi pienelle vastuulle. Nyt edessä lainakausi Evertonissa, joka maksoi lainasta kolme miljoonaa euroa. Ei sitä kaikkein parasta bisnestä Villarrealilta, joka itse maksoi Danjumasta 23,5 miljoonaa euroa vain kaksi vuotta sitten.

Johan Mojica, Villarreal -> Osasuna, laina

Laitapuolustaja lähti hakemaan vastuuta Osasunasta. Villarrealissa jäi pienelle vastuulle, mutta Osasunalle voi olla jopa avainpelaaja.

Giovani Lo Celso, Villarreal -> Tottenham, laina päättyi

Pelasi viimeiset 1,5 kautta lainalla Villarrealissa ja on kyllä iso menetys, vaikka peliaikaa viime kaudella tulikin vähän vaihtelevasti. Spekulaatioissa 27-vuotias Lo Celso on yhdistetty viime aikoina Barcelonaan, mutta yhtä hyvin voi saada ison roolin Tottenhamissa.

Saapuneet

Alexander Sørloth, RB Leipzig -> Villarreal, 10 miljoonaa euroa

27-vuotias norjalaiskärki pelasi viime kauden lainalla Real Sociedadissa ja viimeisteli kaikki kilpailut mukaan lukien 16 maalia. Korvaa Jacksonin. Lähtökohtaisesti varsin potentiaalinen hankinta.

Ramón Terrats, Girona -> Villarreal, 2,5 miljoonaa euroa

Pelasi viime kauden jälkimmäisen puolikkaan lainalla Villarrealissa, joka lunasti puolustavan keskikenttäpelaajan itselleen. Vasta 22-vuotias pelimies, jolla potentiaalia riittää. Osaa syöttää ja taklata. Kaikessa pitää vielä kehittyä, mutta nimi mieleen.

Ben Brereton Díaz, Blackburn -> Villarreal, ilmainen

Mielenkiintoinen vahvistus. Brereton, 24, pelasi vuosien ajan Mestaruussarjassa. Englannissa syntynyt ja kasvanut Chilen A-maajoukkuepelaaja otti uuden haasteen vastaan ja siirtyi Espanjan pääsarjaan. Potentiaalia löytyy. Vasen laitahyökkääjä iski viime kaudella Mestaruussarjassa 43 ottelussa tehot 14+4.

Santi Comesaña, Rayo Vallecano -> Villarreal, ilmainen

Rayon modernin ajan seuralegenda tuo leveyttä Villarrealiin ja taistelee keskikentän keskiakselilla tosissaan avauksen paikasta. Comesaña, 26, korvaa kokoonpanossa Lo Celson jättämää aukkoa.

Alexander Sørlothilta odotetaan isoja tehoja. Kuva: Getty Images.

Denis Suárez, Celta Vigo -> Villarreal, ilmainen

Jäi viime kaudella nollavastuulle Vigossa riideltyään seurajohdon kanssa. Pelasi lainalla Espanyolissa ja siirtyi nyt pysyvästi Villarrealiin. Suárez on pelannut aiemminkin Villarrealissa, joten tietää talon tavat. 29-vuotias hyökkäävä keskikenttä on parhaimmillaan erinomainen lisä, mutta uran kehityssuunta on viime aikoina ollut hieman huolestuttava. Tehot viime kaudella: 0+0.

Ilias Akhomach, Barcelona B -> Villarreal, ilmainen

Mielenkiintoinen 19-vuotias laitahyökkääjä, jonka Barcelona olisi halunnut pitää riveissään. Ainakin alkuun on ringinleventäjä, joka saanee vastuuta myös B-joukkueen riveissä. Jos lunastaa potentiaalinsa, voi olla Villarrealille seuraava hyökkäyspään helmi.

Matteo Gabbia, AC Milan -> Villarreal, laina

Gabbia siirtyi lainalle Villarrealiin osana Chukwueze-kauppaa. Taistelee avauksen paikasta. 23-vuotias toppari pelasi viime kaudella 17 ottelua Milanin paidassa.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Quique Setién

Setién on kokenut valmentaja, joka on toiminut ammatissaan yli 20 vuoden ajan. Ennen Villarreal-pestiään Setién on valmentanut muun muassa Racingia, Lugoa, Las Palmasia, Real Betisiä ja Barcelonaa.

Setién, 64, tunnetaan hyvin selvästä pelifilosofiastaan. Hän on suuri pallonhallintajalkapallon ystävä. Setién haluaa joukkueensa hallitsevan pelitapahtumia pelivälineen kautta ja se on näkynyt viime vuosina käytännössä jokaisessa seurassa, jonka palveluksessa luotsi on työskennellyt.

Setiénin Villarreal rakentaa peliä yleensä rauhassa alhaalta käsin ja yrittää murtaa lyhytsyötöillä vastustajan korkean prässin. Joukkueen sydän Dani Parejo on suuressa roolissa pelinrakentelussa. Parejo tippuu yleensä hyvin alas tarjoamaan syöttövaihtoehtoja ja auttamaan prässin purkamisessa.

Mahdollisuuksien rajoissa jompi kumpi toppareista juoksee pallon kanssa aina keskikentälle tai jopa hyökkäyskolmanneksen lähistölle saakka, minkä jälkeen Villarreal rupeaa purkamaan vastustajan keskimatalaa tai matalaa blokkia.

Quique Setién on aina nojannut vahvasti pallonhallintaan. Kuva: Getty Images.

Setién on lisännyt mielenkiintoisen aspektin Villarrealin peliin. Joukkue yrittää aika ajoin myös pelata nopeasti laitakaistojen kautta pelaajiaan laadukkaisiin maalintekopaikkoihin, jos se saa sauman siihen.

Villarreal toivoo vastustajan nostavan linjaansa tullessaan prässäämään ylhäältä, mikä samalla avaa merkittävästi tilaa vastustajan linjan taakse. Sinne nopeat laitapelaajat juoksevat, kun toppari tai keskikenttäpelaaja pelaa pitkän linjoja murtavan syötön. Viime kaudella Villarreal teki koko sarjassa eniten vastaiskumaaleja.

Villarrealin puolustuspelaaminen alkaa ylhäältä. Joukkue pyrkii riistämään pallon korkealla prässitasolla. Jos riisto ei onnistu, joukkue vetäytyy pitääkseen linjojen välit pieninä.

Seuraa heitä

Raúl Albiol

Polvivaivoista kärsinyt ja sen vuoksi sivussa joukkueen toiminnasta ollut Albiol on edelleen kunnossa ollessaan huippuluokan toppari ja Villarrealin kulmakivi. Syyskuussa 38 vuotta täyttävä Albiol tuli aiemmin urallaan tunnetuksi varsin virhealttiina topparina, mutta ne ovat taakse jäänyttä elämää.

Villarrealissa Albiol on noussut vanhoilla päivillään loistavalle tasolle. Albiol on todennäköisesti sivussa kauden ensimmäisistä otteluista, mutta napannee avauskokoonpanon paikan takaisin itselleen palatessaan joukkueen mukaan.

Álex Baena

Viime kaudella kentän ulkopuolella Real Madridin Fede Valverden pahoinpitelyn uhriksi joutunut Baena pelasi nappikauden Villarrealissa. 22-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja sai ensimmäistä kertaa merkittävän roolin Villarrealissa ja onnistui hyödyntämään saamansa mahdollisuuden.

Toissa kaudella Gironassa lainalla pelannut Baena osoitti sopeutuneensa Setiénin pelitapaan paremmin kuin hyvin. Viime kaudella kaikki kilpailut mukaan lukien Baena iski 12 maalia ja antoi kuusi maalisyöttöä. Teknisesti lahjakas ja peliälystään tunnettu pallotaituri on avauskokoonpanon pelaaja alkavalla kaudella.

Yéremy Pino

Aika loistaa, kun muut hyökkäyspään nuoret taiturit pakkasivat tavaransa ja vaihtoivat maisemaa. Pino, 20, viimeisteli viime kaudella La Ligassa neljä maalia ja antoi kuusi maalisyöttöä. Espanjan A-maajoukkueeseen kuuluva oikea laitahyökkääjä on alkavalla kaudella Villarrealin ehdoton avainpelaaja.

Nopeudestaan, räjähtävyydestään ja haastokyvystään tunnettu Pino on parhaimmillaan pitelemätön laitapelaaja. Pinoa on pidetty myös varsin rohkeana yksilönä, joka uskaltaa haastaa vastustajia laidallaan. Odotettavissa tehokkaampi kausi.

Ihanneavaus

Villarrealin ihanneavaus 2023.

Sijoitusarvio

Sija: 8:s.

Villarrealin pelaajamateriaali on heikentynyt merkittävästi kesän aikana. Useat avauskokoonpanon tukipilarit vaihtoivat maisemaa, eivätkä korvaajat ole samaa luokkaa. Villarreal pelaa syyskaudella Eurooppa-liigan lohkovaiheessa ja sen materiaali on tarpeeksi laaja osallistumaan kahteen kilpailuun, mutta laajuus ei takaa laatua.

Villarreal kokee vaikeuksia kauden aikana, eikä olisi kovin suuri yllätys, jos myös Setién avaa sanaisen arkkunsa materiaalin laadusta, kun tulokset heikkenevät. Villarreal taistelee europaikoista, mutta voi hyvin myös jäädä niiden ulkopuolelle.

Tuukka Ikkeläjärvi ja Jaakko Perttilä
Twitter: @Tuukka_21
Twitter: @JaakkoPerttila

MUUT ENNAKKOJUTUT