Nyt alkaa aika jälkeen Joaquínin. Betis on ongelmissa La Ligan palkkakattosääntöjen takia, kuten moni muukin seura. Kaikesta huolimatta sevillalaisryhmä taistelee jälleen europaikoista.

Viime kausi

Betisin viime kausi sujui pitkälti odotusten mukaisesti – tai kärjistetysti jopa hieman alakanttiin.

Betis sijoittui La Ligassa kuudenneksi ja putosi niin Eurooppa-liigasta kuin Copastakin neljännesvälierävaiheessa. Se tosin kertoo jo itsessään Manuel Pellegrinin miehistön korkealle asettamista standardeista ja ennakko-odotuksista, että viime kautta voi pitää jopa pienoisena pettymyksenä.

Betisin odotettiin taistelevan viime kaudella tosissaan paikasta Mestarien liigaan. Tavoite ja odotukset olivat kunnianhimoisia, mutta samaa voi sanoa seuran projektistakin. Betis jäi lopulta 11 pisteen päähän neljännestä sijasta ja sai käytännössä hyvästellä UCL-haaveensa jo maaliskuussa.

Betis pelasi loistavan alkukauden ja eteni voitosta voittoon niin La Ligassa kuin Eurooppa-liigan lohkovaiheessakin. Joukkue voitti Eurooppa-liigan lohkon, jossa se kohtasi kahdesti HJK:n. Betisin kone alkoi puuskuttaa hieman ennen MM-taukoa, kun joukkueen pelilliset esitykset ja tulokset alkoivat laahata. Betis oli talvella ongelmissa, mutta Pellegrini onnistui saamaa joukkueensa uudelleen liitoon kevätkaudella, vaikka puolustus olikin ajoittain suurissakin ongelmissa.

Kuudes sija oli minimisuoritus Betisille, joka sai kannattajiltaan melko suoraa palautetta etenkin epäonnistumisesta cup-kilpailuissa. Kausi vaikeutui merkittävästi helmi-maaliskuun vaihteessa, kun supertähti Nabil Fekir sai vakavan polvivamman ja oli loppukauden sivussa pelikentiltä, eikä se voinut olla näkymättä Betisin peliesityksissä.

Ykköskärki Borja Iglesias oli joukkueen paras maalintekijä La Ligassa 15 täysosumallaan.

Pelaajasiirrot

Seuran suurin legenda lopetti ja tärkeä pelintekijä lähti, mutta kokonaisuudessaan kokoonpanon vaihtuvuus on ollut hallittua.

Lähteneet

Joaquín, Real Betis -> lopetti uransa

Iso menetys. Ei välttämättä enää pelillisesti, mutta henkisesti menetys on merkittävä. Joaquín on Betisin seurahistorian suurin legenda ja kannattajien ikuinen ykkössuosikki. Joaquín, 41, pelasi vuosien saatossa 488 virallista ottelua Betisissä ja johdatti seuran kahdesti Copan mestariksi. Seuralegenda siirtyi uran loppumisen jälkeen välittömästi TV-töiden pariin.

Sergio Canales, Real Betis -> Monterrey, 10 miljoonaa euroa

Jos Joaquínia ei välttämättä voi pitää sen suurempana pelillisenä menetyksenä, Canalesia sen sijaan voi. Canales oli Betisin pelillinen moottori ja ykköstähti. Hyväksyi Meksikosta saamansa rahakkaan tarjouksen ja jätti Betisin. Iscolla on melkoiset saappaat täytettävänään.

Raúl García, Real Betis -> Osasuna, 6 miljoonaa euroa

Iso menetys. García, 22, pelasi viime kauden lainalla sarjaporrasta alempana. Kovin paljon paremmin ei olisi voinut mennä. Kookas keskushyökkääjä paukutti 39 ottelussa tehot 19+8. Betis tuskin olisi luopunut Garcíasta jos seuralla ei olisi taloushuolia.

Diego Lainez, Real Betis -> Tigres, 6 miljoonaa euroa

Ei koskaan lyönyt läpi, eikä kyennyt vastaamaan suuriin odotuksiin. Lähti takaisin Meksikoon.

Edgar González, Real Betis -> Almería, 4,5 miljoonaa euroa

Puolustaja matkasi lainalle Almeríaan peliajan perässä. Olisi jäänyt pieneen rooliin Betisissä.

Juanmi, Real Betis -> Al-Riyadh, laina (korvaus miljoona euroa)

30-vuotias laitahyökkääjä pelasi Betisissä neljä kautta. Oli viime kaudella lähinnä vaihtomiehen roolissa ja iski 27 sarjaottelussa tehot 4+1. Siirto on teknisesti laina, jossa tietojen mukaan on mukana ihan rahakas osto-optio, joten kauppa lienee ollut win-win.

Loren Morón, Real Betis -> Aris Saloniki, ilmainen

Vietti viime kauden jälkimmäisen puolikkaan lainalla Las Palmasissa. Polki viime vuosina paikallaan ja kehitys päättyi odotettua aiemmin. Uutta vauhtia Kreikasta.

Dani Martín, Real Betis -> Andorra, ilmainen

Martín olisi ollut alkavalla kaudella Betisin kolmosvahti. Päätti lähteä peliajan perässä Segundaan. Pysyvä siirto.

Martín Montoya, Real Betis -> Aris Saloniki, ilmainen

Jäi olemattomaan rooliin, sopimus purettiin ja lähti Morónin seuraksi Kreikkaan.

Álex Collado, Real Betis -> Al-Okhdood, laina

Saapui vapaana agenttina Barcelonasta Betisiin ja lähti heti lainalle Saudi-Arabiaan. Kummallinen kauppa ja yhtälö.

Rober González, Real Betis -> NEC Nijmegen, laina

Betis lainasi Gonzálezin, 22, hakemaan kokemusta ja peliaikaa Hollannista.

Félix Garreta, Real Betis -> Amorebieta, laina

Oma kasvatti. Vasta 19-vuotias toppari passitettiin Segundaan lainalle.

Víctor Ruiz, Real Betis -> ilman seuraa

Kokenut toppari jäi viime kauden päätteeksi ilman jatkosopimusta. Oli hierarkiassa nelostoppari.

Saapuneet

Sergi Altimira, Getafe -> Real Betis, 1,5 miljoonaa euroa

21-vuotias keskikentän pohjapelaaja. Ei ole pelannut vielä yhtään ottelua pääsarjassa eikä Segundassa. Potentiaalia on, mutta vasta jonkin ajan kuluttua nähdään, onko tarpeeksi lahjakas Betisin kokoiseen joukkueeseen.

Héctor Bellerín, Sporting -> Real Betis, ilmainen

Laitapuolustaja pelasi toissa kauden lainalla Betisissä. Viime kausi sujui Barcelonassa ja Sportingissa. Palasi takaisin Betisiin suuren palkanalennuksen kera. Taistelee avauksen paikasta.

Ayoze Pérez, Leicester -> Real Betis, ilmainen

Ayoze pelasi viime kauden jälkimmäisen puoliskon lainalla Betisissä ja siirtyi kesällä pysyvästi seuraan. Oli keväällä jo isossa roolissa ja samaa on lupa odottaa nytkin.

Marc Bartra, Trabzonspor -> Real Betis, ilmainen

Palasi talousvaikeuksien kanssa kamppailevasta Trabzonsporista kotiin. Bartra pelasi Betisissä vuodet 2018-22 ennen vuotta Turkissa. Korvaa kokoonpanossa Edgar Gonzálezin.

Isco, vapaa agentti -> Real Betis

Isco ehti olla työttömänä viime joulukuusta lähtien ja solmi heinäkuussa sopimuksen Betisin kanssa. Taitotasoltaan joukkueen ehdotonta kärkeä, mutta missä kunnossa pelaaja on niin fyysisesti kuin henkisesti?

Marc Roca, Leeds -> Real Betis, laina

Leeds putosi Valioliigasta ja lähetti keskikenttäpelaajan lainalle Betisiin. Tuo hyvää kilpailutilannetta Betisin keskikentälle.

Chadi Riad, Barcelona -> Real Betis, laina

Yrittää murtautua edustusjoukkueeseen, mutta lähtökohtaisesti Rocan tapaan ringinleventäjä.

Juan Cruz, Real Betis B -> Real Betis

Omas kasvatti, jolla on ikää 23 vuotta. Laitahyökkääjä sai viime kaudella muutamia näyttöpaikkoja edustusjoukkueessa. Samaa luvassa nytkin, muttei ole mikään sateentekijä.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Manuel Pellegrini

Kaiken nähnyt valmentajaikoni. Pellegrini on valmentanut La Ligassa Betisin lisäksi Villarrealia, Real Madridia ja Málagaa. Englannin kentillä Pellegrini johdatti Manchester Cityn Valioliigan mestariksi ja on lisäksi valmentanut West Hamia. Alkava kausi on Pellegrinin neljäs Betisissä.

Pellegrinillä, 69, ei ole ollut enää pitkään aikaan mitään todistettavaa. Chileläinen on osoittanut kuuluvansa maailman huippuvalmentajien joukkoon. Pellegrinistä on ikänsä vuoksi helppo kuvitella, että hän olisi jäänyt jo jälkeen jalkapallon kehityksestä, mutta mitä vielä – päin vastoin. Pellegrinin Betis pelaa hyvin modernia ja ennen kaikkea toimivaa jalkapalloa, joka on tuonut seuralle upeita tuloksia viime vuosina.

Pellegrinin Betis tunnetaan viihdyttävästä, hyökkäävästä, usein riskejäkin ottavasta pallonhallintajalkapallostaan. Palloa hallitessaan Betis pitää pelin leveänä ja pelaajien väliset etäisyydet ovat poikkeuksellisen suuria. Hyökkäyspään taiturit ovat saaneet vapauden liikkua ympäri hyökkäyskolmannesta aiheuttaen sekasortoa vastustajille ja miesmerkkaukselle.

Hyökkäykset vyörytetään vahvasti laitojen kautta, mutta keskityksiä Betis viljelee hyvin vähän. Pikemminkin laidoilta ajetaan sisään ja haetaan ratkaisua sitä kautta. Betis hakee taiturimaisille hyökkäyspään pelaajilleen runsaasti 1v1-haastopaikkoja, mikä tuottaa joukkueelle myös paljon vapaapotkuja.

Pellegrinin Betisille on ollut varsinkin menneisyydessä ominaista hyökätä puolustuksen kustannuksella. Betisin puolustus on ollut usein hieman tuuliajolla, kun joukkue on ollut haavoittuvassa asemassa negatiivisessa transitiossa.

Pellegrini on sittemmin kehittänyt huomattavasti Betisin puolustuspelaamista ja nykyään joukkue on selvästi aiempaa kokonaisvaltaisempi, eikä keskity ainoastaan hyökkäämiseen. Betis ei ota kiinni erityisen ylhäältä, mutta siinä vaiheessa kun vastustaja etenee tarpeeksi pitkälle, Betis pyrkii aggressiivisesti riistoihin.

Seuraa heitä

Isco

Kovassa paikassa. Joutuu täyttämään seurasta lähteneen supertähti-Canalesin saappaat. Helpommin sanottu kuin tehty. Iscon edellisestä virallisesta ottelusta on vierähtänyt noin yhdeksän kuukautta. Edelliset viisi vuotta ovat menneet enemmän tai vähemmän penkin alle. Nyt alkaa olla viimeinen sauma nousta huippuvuosien tasolle – tai edes sinne päin. Saa Pellegriniltä todellisen mahdollisuuden. Betisin pelitapa tukee pallokosketuksista elävää taituria.

Guido Rodríguez

Keskikentän herra ja hidalgo. Canalesin lähdön myötä nousee kenties koko joukkueen tärkeimmän pelaajan asemaan. Loistava pelaaja Betisin kaltaiselle seuralle. Voisi taitojensa myötä pelata huomattavasti suuremmissakin seuroissa. Maailmanmestaruuden Argentiinan kanssa voittanut keskikenttäpelaaja on loistava pelinrytmittäjä ja -rikkoja, joka kykenee myös pallolliseen peliin. Pellegrinin ehdoton luottopelaaja. Monipuolisuutensa vuoksi pelipaikkansa parhaimmistoa La Ligassa.

Nabil Fekir

Fekir sai vakavan polvivamman helmikuussa. Taiturin odotetaan palaavan pelikentille syys-lokakuussa. Fekirin poissaolo näkyy luonnollisesti Betisin pelissä. Fekir tuo haastokyvyllään, kuljetuksillaan, harhautuksillaan, peliälyllään ja maalintekotaidollaan valtavasti Betisin hyökkäyspeliin. Mielialapelaajana tunnettu temperamenttinen taiteilija kuuluu Pellegrinin avainpelaajiin. Betis tarvitsee Fekirin mahdollisimman nopeasti takaisin. Ykköstutkapari Canales vaihtoi maisemaa. Saa nähdä, miten Fekir ja Isco sopivat samaan aikaan kentälle.

Ihanneavaus

Sijoitusarvio

Sija: 6:s.

Betis taistelee alkavalla kaudella europaikoista. Neljän joukkoon pääseminen on helpommin sanottu kuin tehty, ja se vaatisi melkoista ylisuorittamista. Betis on kuitenkin täysin kykeneväinen sijoittumaan seitsemän parhaan joukkoon.

Joukkueen pelaajamateriaali ei ole niin laaja, että se kestäisi kovin suurta loukkaantumissumaa. Eurooppa-liigan lohkovaihe on koko syksyn kestävä raskas rupeama. Viime kaudella Betis suoriutui siitä loistavasti. Betis jättää jälleen paikallisvastustajansa Sevillan taakseen ja pelaa vuodenkin päästä europeleissä.

Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: @Tuukka_21

MUUT ENNAKKOJUTUT