Kirjoitin viime viikolla tekstin ”Toisen meistä on kuoltava”. Ensi silmäyksellä näyttää siltä, että se on Lionel Messi, joka ”kuolee”.

Barcelonassa on iso luuta lakaissut sen jälkeen, kun joukkue romahti Bayern Müncheniä vastaan Mestarien liigan puolivälierissä.

Päävalmentaja Quique Setién sai potkut. Urheilutoimenjohtaja Éric Abidal – joka antoi Setiénille potkut – erosi (tai hänet käskettiin eroamaan) vain hetkeä myöhemmin. Uusi päävalmentaja Ronald Koeman on jo ilmoittanut Luis Suárezille, Arturo Vidalille, Ivan Rakiticille ja Samuel Umtitille, ettei heille ole jatkossa käyttöä.

Suárez sai Koemanilta puhelun, joka kesti lehtitietojen mukaan alle minuutin. Tuoreet tiedot kertovat, että Suárez olisi ollut puhelun aikaan Messin seurassa. Se saattoi olla viimeinen pisara. Tai se, että kaikki muut kyllä joutuvat lähtemään, mutta puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu se vain porskuttaa.

Messin ja Bartomeun välit eivät tiettävästi ole koskaan olleet erityisen lämpimät. Ehkä osansa on ollut silläkin, että Pep Guardiola ja Messi ovat olleet läheisiä, ja Guardiola taas on aina ollut ennemmin Joan Laportan kuin Bartomeun mies.

Useita erimielisyyksiä

Viime aikoina Messin ja Bartomeun välinen suhde on jo mennyt ”ammatillisesta” ”tulehtuneeksi”. Messi esimerkiksi piti Ernesto Valverdesta, jonka Bartomeu potki melko tökeröllä tavalla pois tammikuussa. Messi ei myöskään pitänyt tavasta, miten silloin vielä hommissa ollut Abidal syytti Valverden potkuista pelaajia. Pelaajien näkökulmasta raju isku oli myös paljastus Bartomeun väitetysti palkkaamasta yrityksestä, jonka tehtävä oli heittää sosiaalisessa mediassa lokaa Bartomeun vastustajien ja pelaajien päälle.

Tilannetta eivät ole helpottaneet pieleen menneet pelaajahankinnat, toistuvat pelilliset romahdukset ja hälyttäväksi paisunut seuran taloustilanne. Bartomeu haluaisi ilmeisesti leikata pelaajien palkkoja isollakin kädellä, mitä pelaajat ovat luonnollisesti vastustaneet.

Moni on odottanut, että Bartomeu ymmärtäisi itse erota. Vaan ei. Ympäriltä ja alapuolelta on löytynyt syntipukkeja ja uhrilampaita, mutta Bartomeu on ja pysyy.

Puheenjohtajavaaleja Bartomeu aikaisti ensi maaliskuulle, mutta se ei käytännössä muuta mitään, sillä uusi hallitus pääsisi edelleen tositoimiin vasta kauden päättymisen jälkeen.

Kaikkien aikojen bluffi?

Koko ajan on tiedetty, että Barcelonassa vain yksi on tällä hetkellä Bartomeua suurempi: Messi. Pitkään Messi oli hiljaa. Sitten hän alkoi laukoa näkemyksiään. Sekään ei riittänyt. Nyt hän lähtee. Jos lähtee.

Mitä jos tässä kaikessa on kyse pienimuotoisesta salaliitosta Bartomeun kaatamiseksi? Mitä jos Messi-ryhmä tiesi, että viimeinen oljenkorsi on painaa ydinasenappia – uhata Messin lähdöllä?

Heti Messin ilmoituksen jälkeen puheenjohtajaehdokkaista Joan Laporta ja Víctor Font ilmoittivat vaativansa Bartomeun välitöntä eroamista ja uusia vaaleja. Sekä Laporta että Font ovat Bartomeun vastustajia ja tämän hetken tietojen valossa ainakin ideatasolla hyvää pataa Messin kanssa. Laporta haluaisi tuoda Guardiolan takaisin, Font Xavin. Sekä Guardiola että Xavi ovat Messille tärkeitä ihmisiä.

[readmore from=Barcelona]

Eli, jos Bartomeu nyt ilmoittaisi erostaan, Messi saattaisikin jäädä. Tulisi uudet vaalit, ja voittaja olisi todennäköisesti Font tai Laporta, ehkä jopa heidän yhteinen kampanjansa. Päävalmentajaksi tulisi mahdollisesti Xavi, mikä sitten taas aiheuttaisi uuden farssin juuri pestatun Koemanin kanssa. Urheilutoimenjohtajaksi tulisi mahdollisesti Carles Puyol, joka hänkin voidaan laskea tähän samaiseen Messi-ryhmään.

Kuka tietää, ehkä tällainen sovittu kuvio on ollut tekeillä. Tai sitten ei. Yhtä mahdollista on, että Messi ihan tosissaan on nyt lähdössä. Tai ainakin haluaisi lähteä, sillä edessä on näillä näkymin ruma oikeustaistelu sopimuksen purkamiseen liittyvistä ehdoista.

Bluffi joka tapauksessa kuolee, jos Bartomeu ei foldaa vaan katsoo kortit (eli ei eroa). Siinä kohtaa viimeistään Messillä ei olisi oikein muuta vaihtoehtoa kuin lähteä.

LUE MYÖS