SER:n katalonialainen Què t’hi Jugues -ohjelma paljasti helmikuun puolivälissä Barcelonan maksaneen vuosikausien ajan merkittäviä summia tuomarikomitean varapuheenjohtajana toimineelle José María Enríquez Negreiralle.

Aluksi mediassa uutisoitiin Barcelonan maksaneen Negreiralle 1,4 miljoonaa euroa vuosien 2016-18 välisenä aikana.

Sittemmin El Mundo sai käsiinsä asiakirjoja, jotka paljastivat Barcelonan maksaneen Negreiralle todellisuudessa 18 vuoden aikana 7,3 miljoonaa euroa. Maksut päättyivät kesällä 2018, kun Negreira jätti tuomarikomitean varapuheenjohtajan paikan.

Espanjalaismedian mukaan Barcelona maksoi merkittäviä summia Negreiralle, jotta tuomarit kohtelisivat seuraa mahdollisimman neutraalisti otteluissa. Barcelonan version mukaan seura maksoi Negreiralle tuomariraporteista. Barcelonan mukaan Negreiran yritys lähetti seuralle raportteja siitä, miten pelaajien pitäisi käyttäytyä tiettyjen tuomareiden viheltämissä otteluissa.

Barcelonan puheenjohtaja Joan Laporta piti maanantaina lehdistötilaisuuden Camp Noulla. Laporta vastaili noin puolentoista tunnin ajan Negreira-kohuun liittyviin kysymyksiin.

– On huomioitava, että nämä 7,3 miljoonaa euroa on maksettu 18 vuoden aikana. Pelkästään neljässä vuodessa olemme saaneet 629 tuomariraporttia ja 43 videota. Maksettu summa vaikuttaa valtavalta, mutta puhumme 18 vuodesta ja neljästä eri seurajohdosta. Jokainen seurajohto on maksanut tietyn summan. On edelleen huomioitava, että puhumme 18 vuodesta. Emme maksaneet summaa yhden vuoden aikana.

Joan Laporta esitteli Negreiran yritykseltä saatuja tuomariraportteja maanantaisessa lehdistötilaisuudessa Camp Noulla. Kuva: Getty

– Puhumme tärkeästä ja tarvittavasta informaatiosta. Ja niiden tekijät olivat siinä maailmassa tärkeässä asemassa. Sisäisen tutkinnan avulla löysimme 629 tuomariraporttia ja 43 videota ja puhumme pelkästään vuosista 2014-18. Mielestäni asiat on laitettava oikeaan kontekstiin ja muistutettava, että puhumme vuosien mittaisesta valtavasta työstä.

– Syyttäjä ei ole kyennyt osoittamaan, että Negreiran yritykselle suoritetut maksut olisivat vaikuttaneet tuomarien päätöksiin tai otteluiden tuloksiin. He eivät ole onnistuneet osoittamaan sitä, koska se ei ollut mahdollista.

Laportan mukaan Barcelona ei ole koskaan kohdannut samanlaista lokakampanjaa.

– Tämä on suurin isku, jonka Barcelona on kohdannut koko seurahistoriansa aikana. Pyydän barcelonismoa pysymään yhtenäisenä ja puolustamaan logoamme. Pyydän enemmän kuin koskaan, että kaikki barcelonistat ovat seuran tukena. Meidän on tuettava joukkueitamme, pelaajiamme ja valmentajiamme.

Laportan mielestä muun muassa La Ligan puheenjohtaja Javier Tebas on lokakampanjan takana. Tebas on julkisuudessa kummastellut, miksi Barcelona maksoi merkittäviä summia tuomarikomitean varapuheenjohtajalle. Lisäksi Tebas on vaatinut Laportalta selkeämpää ulostuloa ja selvitystä siitä, miksi Barcelona maksoi rahaa Negreiralle.

– Mikään ei ole sattumaa. Tämä lokakampanja alkoi juuri silloin, kun Barcelona on nousemassa takaisin jaloilleen. Pelastimme Barcelonan taloudellisesti ja lisäksi kilpailemme kentällä hienosti. Näen selvän motiivin, miksi meitä halutaan epätasapainottaa urheilullisesti. Siksi meidän on oltava yhtenäisempiä kuin koskaan aiemmin. Tämä lokakampanja käynnistyi sattumalta silloin, kun emme allekirjoittaneet CVC-sopimusta. Emme taivu Tebasin vaatimuksiin. Suosimme ennemmin sellaisia vaihtoehtoja, jotka ovat taloudellisesti paljon parempia Barcelonalle (Euroopan Superliiga). On täysin selvää, ettei tämä ole vain sattumaa.

Joan Laporta antoi palaa oikein kunnolla lehdistötilaisuudessa. Kuva: Getty

Myös Real Madrid sai osansa Laportalta.

Real Madridia (ja luonnollisesti Barcelonaa) lukuun ottamatta jokainen La Liga -seura julkaisi muutama päivä Negreira-kohun paljastumisen jälkeen yhteisen tiedotteen, jossa se vaati tapauksen täydellistä selvittämistä. Real Madrid ei tuolloin ottanut kantaa tapaukseen, mutta myöhemmin seuran puheenjohtaja Florentino Pérez kokosi seurajohdon kasaan ja lopulta Real Madrid julkaisi niin ikään tiedotteen, jossa se vaati tapauksen selvittämistä.

Laportan mukaan on lähinnä naurettavaa, että Real Madrid on valittanut Negreira-tapauksesta, sillä Laportan mukaan tuomarit ovat suosineet Real Madridia jo vuosikymmenien ajan.

– Eräs seura sanoo joutuneensa epäreilun kohtelun uhriksi. Tätä seuraa on aina suosittu tuomarien toimesta. Sitä seuraa on pidetty hallituksen seurana muun muassa sen vuoksi, miten lähellä se on poliittista ja taloudellista vaikutusvaltaa. Mielestäni on syytä muistella sitä, että seitsemän vuosikymmenen ajan valtaosa Espanjan tuomarikomitean jäsenistä oli Real Madridin entisiä jäseniä, pelaajia ja seurajohdon jäseniä. 70 vuoden ajan tuomareita ohjanneet ihmiset olivat Real Madridin entisiä jäseniä, pelaajia ja seurajohdon jäseniä. Se, että tämä seura ilmoittaa joutuneensa epäreilun kohtelun uhriksi Barcelonan seurahistorian parhaan ajanjakson aikana on historian kyynisin temppu.

Laportalta tiedusteltiin, onko hän harkinnut eroavansa puheenjohtajan paikalta Negreira-skandaalin seurauksena.

– Päinvastoin. Barcelonistana ja asemani puolesta vastuuni on puolustaa seuraa. Koen olevani edelleen voimissani puolustaakseni seuraa. Jos hyökkäykset minua kohtaan jatkuvat, niin tulkaa vaan kimppuuni, mutta kyse ei ole siitä. Se olisi järjetöntä. Puolustamme Barcelonaa viimeiseen veripisaraan saakka.

LUE LISÄÄ NEGREIRA-SKANDAALISTA