Barcelonalle kausi 2021-22 oli yhtä vuoristorataa. Tarina on paras aloittaa vuodentakaisista tapahtumista.

Barcelonassa oli kuukausia aiemmin vaihtunut johto. Uudeksi puheenjohtajaksi oli valittu Joan Laporta, joka käytti koko kevään seuran taloustilanteeseen perehtyen. Tiedettiin, että kuralla rahatilanne oli, mutta silti oli uskoa tulevaan.

Ennen kaikkea saatettiin hengähtää syvään, koska Laportan valinnan piti tarkoittaa sitä, että Lionel Messi tekee jatkosopimuksen ja jää seuraan. Oli 6. elokuuta, kun Barcelona järjesti lehdistötilaisuuden. Siinä piti kertoa Messin jatkosopimuksesta. Muutama tunti ennen tilaisuuden alkua Barcelona-toimittajilta alkoi tulla hälyttäviä twiittejä. Jotain olikin mennyt vikaan. Jatkosopimusta ei tulisikaan. Yhtäkkiä tilanne olikin kääntynyt päälaelleen: Messi oli lähdössä Barcelonasta.

Ironisesti Messi halusi lähteä kesällä 2020, kun Josep Maria Bartomeu vielä johti Barcaa. Bartomeu ei tuolloin päästänyt argentiinalaista pois. Vuotta myöhemmin Messi olisi halunnut jatkaa, mutta Laporta pakotti hänet ulos seurasta.

Kaksi päivää myöhemmin Messille järjestettiin viimeinen lehdistötilaisuus, jossa seuran kaikkien aikojen ykköspelaaja pääsi kiittämään kannattajia.

Barcelona ei uusinut Messin sopimusta, koska se olisi tullut katastrofaalista taloutta pitäneelle seuralle liian kalliiksi. Omien sanojensa mukaan Joan Laporta ei tohtinut kysyä maailman parhaalta pelaajalta, josko tämä pelaisi ilmaiseksi.

Lähtijät eivät rajoittuneet vain Messiin. Kallispalkkaisista Barca heivasi ulos myös Antoine Griezmannin, jonka se tosin sai vain lainalle Atléticoon. Oma soppansa sekin muuten siirtoikkunan viimeisenä päivänä. Tai se kun Emerson myytiin Tottenhamiin alle kaksi kuukautta sen jälkeen, kun Barcelona oli miehen lunastanut itselleen Real Betisiltä.

Myös muun muassa Júnior Firpo myytiin ja Franciso Trincão lainattiin pois, mutta oli niitä tulijoitakin. Pitkän saagan jälkeen Barca sai lopulta Eric Garcían ja Memphis Depayn itselleen vapaina agentteina. Ilmaissiirrolla tuli myös Sergio Agüero, jolta odotettiin melko paljon. Ja vielä lainalle… Luuk de Jong. Siinä vaiheessa epäusko valtasi jo monet Barcelonan kannattajat.

Vuosi sitten talous pakotti Barcelonan tekemään tiettyjä ratkaisuja, jotka sittemmin ovat kantaneet hedelmää. Kun ei ollut varaa valmiisiin tähtiin, oli annettava enemmän peliaikaa nuorille. Tästä hyötyivät etenki Gavi ja Nico González, jotka saivat jo harjoituskaudella runsaasti vastuuta. Paljon odotettiin myös B-joukkueeseen alun perin lainatulta Yusuf Demiriltä, jonka sopimukseen kirjattiin 10 miljoonan euron arvoinen osto-optio. Sen uskottiin olevan pelkkä muodollisuus, sen verran lupaavasta pelaajasta oli kyse.

Pakko vielä mainita nuorista Ilaix Moriba, jonka Koeman oli nostanut merkittävään rooliin edellisellä kaudella. Moriba olisi halunnut saman tien jättimäisen palkankorotuksen, mihin Barcelona ei suostunut, vaan myi pelaajan RB Leipzigiin. Oma saagansa tuostakin tapauksesta ehti syntyä.

Vielä kauden alla tarvittiin kapteenistolta palkkaleikkuria, jotta uudet hankinnat voitiin rekisteröidä. Gerard Piqué nousi seuran pelastajan symboliksi siirtämällä palkkasaatavansa tulevaisuuteen ja iskemällä maalin kauden avausottelussa Real Sociedadia vastaan.

Avauspeli oli Barcalta hyvä, mutta sitten ongelmat alkoivat. Joukkue loi maali- ja sitä kautta pisteodottamaa huomattavan määrän ottelusta toiseen, mutta virheet molemmissa päissä kostautuivat. Barcelona hävisi järjestään isot ottelut (Bayern München, Atlético Madrid ja Real Madrid), ja lokakuun lopussa Laporta heivasi päävalmentaja Ronald Koemanin pihalle. Sekin oli jälleen yksi ruma saaga seuran historiassa. Laporta oli höykyttänyt Koemania löysässä hirressä koko kesän ja tuntui siltä, että seurapomo vain odotti sopivaa syytä Koemanin erottamiselle.

Xavi aloitti uuden ajan Barcelonassa – jonkinmoisen kuopan kautta. Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2003 Barca jäi Mestarien liigassa alkulohkoon. Vain viikkoa myöhemmin Agüero puolestaan ilmoitti uransa päättymisestä. Argentiinalainen kärsi sydänvaivasta, joka ilmeni kesken ottelun lokakuun lopussa.

Tammikuussa Laporta pani haisemaan siirtomarkkinoilla. Dani Alves palasi seuraan vapaana agenttina, ja Ferran Torresin Barca nappasi Man Citystä 55 miljoonalla eurolla. Philippe Coutinho puolestaan lainattiin loppukaudeksi Aston Villaan, ja Samuel Umtitin kanssa tehtiin näennäinen jatkosopimus, joka taas mahdollisti Torresin rekisteröinnin. Eikä siinä kaikki. Barca lainasi vanhan pelaajansa, Adama Traorén, loppukaudeksi Wolvesista ja sai houkuteltua Pierre-Emerick Aubameyangin Arsenalista.

Entä ne nuoret pelaajat? Gavi oli jo lyönyt läpi alkukaudesta, Nico puolittain ja Demir floppasi. Tammikuussa Barcelona ja Rapid Wien sopivat yhdessä, että Demirin laina keskeytetään ennenaikaisesti.

Tammikuussa Barcelona myös putosi sekä Espanjan Supercopasta että Copa del Reystä. Siitä huolimatta paremman huomisen merkkejä oli ilmassa. Uusi Barca oli Supercopan kohtaamisessa Real Madridia vastaan tasavahva, ajoittain jopa parempi. Vaikka tappio tuli, se oli merkki siitä, että Barcelona on tulossa takaisin.

Helmi-maaliskuussa Barcelona pelasi hetken aikaa hyvin vahvasti, kaatoi muun muassa Napolin Eurooppa-liigan pudotuspeleissä ja suorastaan murjoi Real Madridin kauden toisessa liiga-Clásicossa maalein 4-0. Hyvää jaksoa seurasi taas heikompi vaihe, ja lopulta Barcelona sijoittui sarjassa toiseksi, peräti 16 pistettä Real Madridin taakse. Eurooppa-liigassa tuli nöyryyttävä lähtö Eintracht Frankfurtia vastaan puolivälierissä.

Messin poistuminen ja sekasortoinen kausi näkyivät hyvin maalintekijätilastossa: Barcelonan paras maalintekijä kaikki kilpailut mukaan lukien osui vain 13 kertaa (Depay ja Aubameyang). Sellaiseen ei ole Barcassa hetkeen totuttu.

Lue kaikki Barcelonan ennakkoartikkelit alla olevista linkeistä:

  • Viime kausi (luet parhaillaan)
  • Kesän siirtoikkuna (LUE)
  • Avainpelaajat (LUE)
  • Valmennus ja pelitapa (LUE)
  • Näin käy (LUE)

Kaikki ennakkoartikkelit löytyvät täältä.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila