Barcelonan pakka on muuttunut reilun vuoden aikana hyvin paljon. Kapteenisto on jäänyt, mutta eipä juuri muita. Joitain omia kasvatteja on noussut tärkeisiin rooleihin, ja uusia tähtiä on hankittu muualta.

Maalilla katseet kohdistuvat Marc-André ter Stegeniin, joka on jopa ollut mukana siirtohuhuissa. Ter Stegen on ollut pari viime kautta hyvin virheherkkä ja ailahteleva, suorastaan keskinkertainen. Nyt vielä kun kakkosvahti Netoa ollaan myymässä pois, ter Stegenin on pakko nostaa tasoaan. Barcalla on nyt kasassa niin kova joukkue, että sillä kyllä pystytään taistelemaan kaikista mestaruuksista – mutta lähtö tulee saman tien, jos ykkösmaalivahti ei ole tehtäviensä tasalla.

Ronald Araújolla on eväät kehittyä Virgil van Dijkin kaltaiseksi pedoksi. Kuva: Getty Images.

Puolustuspäässä Ronald Araújo on se, jonka harteilla lepää paljon – taas enemmän kuin viime kaudella. Rinnalla kaverit ovat vaihtuneet parempiin, mutta se ei välttämättä tehtävää helpota. Araújon on johdettava linjaa ja opetettava uudet pelaajat talon tavoille. Siinä missä Carles Puyol opetti Gerard Piquétä ja sittemmin Piqué Araújoa, nyt on Araújon vuoro opettaa Jules Koundéta ja Andreas Christenseniä – joskin Koundé ja Christensen ovat pelaajina jo nyt huipputasoa.

Araújolle saattaa ajoittain käsky käydä myös oikeaksi pakiksi, joten keskittymisen on oltava jatkuvasti timanttista. Araújolla on eväät kehittyä Virgil van Dijkin kaltaiseksi muuriksi.

Ferran Torres sopii Xavin pelitapaan kuin nakutettu. Kuva: Getty Images.

Ousmane Dembélé ja Raphinha ovat näyttäviä pelaajia – ja hyvin tärkeitä omissa rooleissaan. Mutta Xavin pelitavan kannalta laitahyökkääjistä tärkein on ehkä sittenkin Ferran Torres. Man Citystä viime tammikuussa hankittu Torres sai välittömästi ison roolin.

Nyt kilpailua on huomattavasti enemmän, mutta Torresilla on sellainen kyky, jota muilla laitahyökkääjillä ei samalla tavalla ole: Torres kykenee olemaan jatkuvasti pelin sisällä. Torres osaa ennakoida, mitä pelissä todennäköisesti tapahtuu seuraavaksi. Siksi mies oli keväällä jatkuvasti mukana maalipaikoissa. Jos Torres mielii pitää isosta roolistaan kiinni, tehokkuuden on parannuttava. Jos Torres sen asian saa kuntoon, hän voi olla pysäyttämätön.

Robert Lewandowskin on tehtävä maaleja, maaleja, maaleja. Kuva: Getty Images.

Robert Lewandowski on Barcelonan uusi syömähammas. Tällaista kärkeä ei seurassa ole ollut sitten Luis Suárezin parhaiden vuosien, eikä Suárez silloinkaan ollut ihan Lewandowskin tasoinen. Lewandowski pelannee niin paljon kuin jaksaa, vaikka kärkeen on heittää myös Pierre-Emerick Aubameyangia ja Memphis Depayta (ellei siirry vielä muualle). Toisaalta rooli tuo myös vastuuta: Lewandowskin on tehtävä maaleja päivästä yksi lähtien.

Barcelonan viime kausi kaatui suurelta osin heikkoon viimeistelyyn. Nyt kun Lewandowski on mukana, viimeistelyprosentin pitäisi olla huomattavasti parempi.

Nouseva tähti

Oletko kuullut Pablo Torresta? Kaiken kohkauksen keskellä saattoi mennä ohi, että Barcelona hankki Racing Santanderista tällaisen kaverin viidellä miljoonalla eurolla.

19-vuotias Torre pelaa lähtökohtaisesti B-joukkueessa, jotta peliaika voidaan taata. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja on kuitenkin jatkuvasti edustusjoukkueen mukana ja hän saanee tasaisen epätasaisesti minuutteja ykkösjoukkueen peleissä. Tätä kaveria kannattaa seurata.

Lue kaikki Barcelonan ennakkoartikkelit alla olevista linkeistä:

  • Viime kausi (LUE)
  • Kesän siirtoikkuna (LUE)
  • Avainpelaajat (luet parhaillaan)
  • Valmennus ja pelitapa (LUE)
  • Näin käy (LUE)

Kaikki ennakkoartikkelit löytyvät täältä.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila