Barcelonassa valta pukukopissa vaihtui kesken viime kauden. Ronald Koeman ei missään vaiheessa ollut puheenjohtaja Joan Laportan mieleen, eikä Laporta sitä edes yrittänyt peitellä. Lopulta lokakuussa Laporta tiimeineen oli saanut suostuteltua Xavia tarpeeksi, jotta Koemanille saatettiin antaa kenkää.

Ensi töikseen Xavi ilmoitti, että joukkue alkaa taas prässätä kovaa. Sekin osattiin ennakoida, että laitahyökkääjät pelaisivat hyvin leveällä ja siten käyttäisivät Camp Noun ison nurmen hyväkseen. Itsestään selvänä saatettiin pitää sitä, että Barcelona perustaisi pelinsä vahvasti pallonhallintaan, kuten seuraidentiteettiin kuuluu. Samoin osattiin arvata, että Xavi suosisi ykkösvaihtoehtona muotoa 4-3-3.

Paljolti edellä mainittuja asioita nähtiin viime kauden aikana, joskin tasaisuus uupui. Vuoden alku sujui erinomaisesti. Barcelona kykeni pitämään yllä melko korkeaa tempoa, laitahyökkääjille kyettiin luomaan 1v1-tilanteita hyville alueille, tilaa tyhjennettiin ja täytettiin oikea-aikaisesti ja niin edelleen. Alun huuman jälkeen meno tasaantui, muuttui hitaammaksi, aneemisemmaksi ja tehottomammaksi. Tässä on iso kehityskohde alkavalle kaudelle.

Xavi. Kuva: Getty Images.

Barcelona on koko modernin historiansa ajan osannut pelata yhdistelmiä pienessä tilassa. Viime kaudella joukkue hyödynsi korostetusti Jordi Alban vasenta laitaa hyökkäyspelissään. On melko todennäköistä, että vasen laita painottuu tälläkin kaudella oikeaa enemmän, sillä Sergiño Dest ja Sergi Roberto eivät tarjoa samanlaista laatua ylöspäin kuin Alba, ja nyt joukkueesta puuttuu vielä oikealta laidalta Dani Alves, joka ajoi viime kevään peleissä voimakkaasti oikealle sisäkaistalle.

Kaiken kaikkiaan Barcelonasta löytyy tällä kaudella hyvin paljon laatua, mikä kertoo osaltaan Xavin vetovoimasta pelaajamarkkinoilla. Monipuolinen laatu mahdollistaa monia eri variaatioita ihan eri tavalla kuin viime kaudella. Ei ole esimerkiksi lainkaan varmaa, että Barcelona pelaa aina neljän linjalla, sillä nyt toppariosasto on niin eliittiä, että Xavi voi halutessaan heittää kentälle vahvan kolmen topparin linjan.

Keskikentällä Xavi voi turvautua kahteen makaavaan ankkuriin (Sergio Busquets ja Frenkie de Jong), asettaa kentälle voimaa (Franck Kessié) tai pelata hyvin pallollisella kolmikolla (Pedri, Gavi). Hyökkäyspäästä taas löytyy vahvoja 1v1-ohittajia (Ousmane Dembélé, Raphinha), tilaa erinomaisesti tulkitseva Ferran Torres, perinteinen keskushyökkääjä Robert Lewandowski, linjan taakse vauhdilla irtoava Pierre-Emerick Aubameyang ja keskus- ja laitahyökkääjän hybridi Memphis Depay. Ja sitten on vielä nuori Ansu Fati, joka terveenä pysyessään ottanee jälleen kehitysloikan.

Tässä kohtaa on lisäksi muistettava, että Barcelona oli jo viime kaudella pelillisesti parempi kuin mitä tulokset antoivat ymmärtää. Joukkueen maaliodottama (xG) oli sarjan toiseksi paras ja päästettyjen maalien odottama (xGA) sarjan paras. Pisteodottaman perusteella Barcan olisi pitänyt voittaa La Liga hiuksen hienosti ennen Real Madridia. Nyt joukkue on laadultaan vielä merkittävästi parempi kuin vuosi sitten tähän aikaan, joten menestyminen on nyt paljon siitä kiinni, miten Xavi kykenee ratkaisemaan ottelukohtaiset haasteet.

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että Xavin peruspelaamisen askelmerkit ovat selvät. Toisaalta on hyvin vaikeaa ennustaa, millaisia yksittäisiä pelisuunnitelmia Xavi tiimeineen luo. Joukkue taipuu moneen eri suunnitelmaan. Edes sitä ei vielä tiedetä, mikä on Xavin ihanneavaus kauden alkaessa. Alla yhdenlainen arvio siitä.

Arvio Barcelonan ihanneavauksesta.

Lue kaikki Barcelonan ennakkoartikkelit alla olevista linkeistä:

  • Viime kausi (LUE)
  • Kesän siirtoikkuna (LUE)
  • Avainpelaajat (LUE)
  • Valmennus ja pelitapa (luet parhaillaan)
  • Näin käy (LUE)

Kaikki ennakkoartikkelit löytyvät täältä.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila