Siirrot

Barcelona on tehnyt tänä(kin) kesänä melkoisen määrän pelaajasiirtoja. Tätä juttua kirjoitettaessa sisään on tullut laskutavasta riippuen 5-7 miestä ja ulos on lähtenyt vastaavasti 9-11 pelaajaa.

Aloitetaan siitä, että Barcallahan ei pitänyt olla rahaa. Osin siksi seura jo hyvissä ajoin sopi siirroista vapaiden agenttien, Andreas Christensenin ja Franck Kessién, kanssa. Ennen kuin käsitellään tarkemmin Christenseniä ja Kessiétä, sanottakoon se, että Barcelona keräsi siirtomarkkinoille kaipaamaansa pääomaa myymällä omaisuuttaan: 25 prosenttia tv-oikeuksistaan seuraavaksi 25 vuodeksi ja 24,5 prosenttia Barca studios -kokonaisuudestaan. Barca studios on seuran omistama alusta, jonka avulla luodaan ja jaetaan video- ja audiosisältöjä.

Kaiken tämän jälkeen Barcelona on siis saanut kassaansa rahaa siirtoja varten, mutta vielä tässäkään vaiheessa ei ole ihan varmaa, tulkitsevatko Barcelona ja La Liga kirjanpidon lukuja ihan samalla tavalla, eli suomeksi: onko Barcelona kerännyt riittävästi rahaa rekisteröidäkseen kaikki uudet hankinnat palkkakaton alle. Se on kysymys, jota seuraillaan tämä viikko, mutta puhutaan nyt näistä kesän siirroista.

Chelseasta saapuvan Christensenin pitäisi sopia barcelonalaiseen pelitapaan erinomaisesti. 26-vuotias tanskalainen on suht kookas (187-senttinen), vahva hyökkäysten katkoja ja toisaalta hyvä syöttämään palloa. Chelsean edustusjoukkueessa pelejä kertyi yhteensä 160, joista 34 viime kaudella. Ensi silmäykseltä näyttäisi siltä, että Christensen taistelee kolmostopparin paikasta yhdessä Gerard Piquén kanssa. Toisaalta jos Ronald Araújoa peluutetaan oikeana pakkina tai jos Xavi peluuttaa kolmen topparin linjaa ja jos vielä Piquén sairausloma venyy, voi Christensen saada ihan mukavastikin peliaikaa.

Barcelona vahvisti toppariosastoaan Andreas Christensenillä ja Jules Koundélla. Kuva: Getty Images.

Kessié puolestaan tuli Barcelonaan AC Milanista. Jos Christensen sopii luontaisesti Barcelonan pelitapaan, samaa ei voi sanoa Kessiéstä – ja juuri siksi Kessié voi olla hyvin tärkeä palanen Xavin joukkueessa. 25-vuotias norsunluurannikkolainen osaa kyllä syöttää, mutta toisin kuin lähes kaikki muut Barcelonan pelaajat, Kessié osaa myös fyysisen pelin. Hän pelaa isolla alueella boksista boksiin, kykenee kuljettamaan palloa jalalla ylös, tuomaan uhkaa boksii ja toisaalta käynnistämään nopeaa vastaprässiä. Kessiéllä on myös painava laukaus ja hän on pilkkujen erikoismies.

Kessiéssä on hiukan samaa kuin Yaya Touréssa, Seydou Keitassa ja Arturo Vidalissa: sellaista kaavan rikkovaa poikkeusta, joka vahvistaa joukkuetta.

Ilmaishankintojen lisäksi Barcelona on tänä kesänyt maksanut kolmesta pelaajasta yhteensä 153 miljoonaa euroa. Käydään yksitellen läpi.

Raphinha tuli Leedsistä 58 miljoonan euron kaupassa. Kyseessä on 25-vuotias laitahyökkääjä, joka pystyy pelaamaan molemmilla laidoilla. Brasilialainen on hyvin nopea pelaaja ja vahva kuljettaja. Hän kykenee leikkaamaan laidalta sisään ja antamaan joko murtavan syötön tai painamaan painavan laukauksen. Raphinhan (ja Ousmane Dembélén jatkosopimuksen) myötä Barcelonan laitahyökkääjäosastolla on nyt melkoinen kilpailu peliajasta. Minuutteja kun kärkkyvät myös Ansu Fati ja tammikuussa seuraan isolla rahalla ostettu Ferran Torres.

Raphinha on jo osunut Barcelonan paidassa harjoituskaudella. Kuva: Getty Images.

Siinä missä laitahyökkääjäosasto on turvattu, samaa voi sanoa myös keskikaistasta. Ennestään oli jo Memphis Depay ja Pierre-Emerick Aubameyang, ja nyt Barca täräytti melkoisen paukun rahtaamalla Robert Lewandowskin Kataloniaan 45 miljoonalla eurolla.

Parin viikon päästä 34 vuotta täyttävällä Lewandowskilla on jo reilusti ikää. Toisaalta taas puolalainen on parina viime kautena ollut paremmassa iskussa kuin koskaan. Siitä todisteena muun muassa Bundesliigan yhden kauden maaliennätys viime kaudella.

Lewandowski on säästellyt ruutiaan harjoituspeleissä, mutta tässä on nyt periaatteessa keskikaistan maalintekijä aivan ylimmältä huipulta. Sellaista Barcelonassa ei ole ollut sitten Luis Suárezin parhaiden kausien, eikä Suárez silloinkaan ihan Lewandowskin tasoa ollut. Lewandowskin sopeutumista pitäisi auttaa se, että mies pelasi Pep Guardiolan alaisuudessa. Barcalainen filosofia on siis tuttu.

Robert Lewandowski on Barcelonan kesän nimekkäin hankinta. Kuva: Getty Images.

Barcelonan tuorein hankinta on Jules Koundé. Siinäkin on pelaaja, jota moni seura himoitsi riveihinsä. Barca löi rahat tiskiin, maksoi Sevillalle 50 miljoonaa euroa ja sai pelaajan itselleen. Koundé on topparina todella aktiivinen. Hän nousee jatkuvasti tukemaan hyökkäyksiä, mutta hoitaa kyllä omat puolustusvelvoitteensakin. Koundén tulon myötä Barcelonalla on todella kova toppariviisikko (Koundé, Araújo, Piqué, Christensen, Eric García), joista jokaiselle ei millään riitä runsaita minuutteja. Toisaalta Xavin on nyt mahdollista käyttää myös kolmen topparin linjaa ilman suurta huolta tason laskusta.

Tulijoista mainittakoon myös Iñaki Peña ja Miralem Pjanic. 23-vuotias Peña on Barcelonan oma kasvatti, joka on kärsivällisesti odottanut tilaisuuttaan. Viime kevään Peña pelasi lainalla Galatasarayssa, ja nyt valmennusjohto katsoi, että mies on valmis kakkosvahdin tonttiin. Ratkaisu tarkoitti sitä, ettei Netolle ole enää tilaa joukkueessa.

Pjanic ei ole oikein koskaan sopeutunut Barcelonaan. Hänet hankittiin seuraan kaksi vuotta sitten kirjanpidollisessa silmänkääntövaihtokaupassa, jossa Barca osti Pjanicin nimellisesti 60 miljoonalla eurolla Juventuksesta ja myi Arthurin Juveen 72 miljoonalla eurolla. Viime kaudeksi Pjanic lähetettiin lainalle Besiktasiin ja kauden päätteeksi miehen ajateltiin olevan jälleen ylijäämätavaraa Barcelonassa. Vaan ehkei sittenkään. Kataloniasta on viime viikkoina kuulunut sellaista viestiä, että Xavi on ollut Pjaniciin tyytyväinen ja harkitsee bosnialaisen pitämistä joukkueessa. Se voi olla ajankohtaista etenkin, jos Frenkie de Jong myydään.

Saako Miralem Pjanic Barcelonassa toisen tilaisuuden? Kuva: Getty Images.

Siinä melkoinen läjä tulijoita, mutta on niitä lähtijöitäkin ollut – ja on todennäköisesti vielä loppukesästäkin. Kovin paljon rahaa ei tosin ole myynneistä irronnut, toistaiseksi yhteensä vain 23 miljoonaa euroa.

Suurimman summan Barcelona sai Philippe Coutinhosta, joka myytiin nyt pysyvästi Aston Villaan. Siellä mies pelasi jo viime kevään lainalla. Coutinhon lähtö ei jätä Barcan pelaamiseen oikeastaan minkäänlaista aukkoa, mutta se symboloi hyvin seuran holtitonta taloudenpitoa viime vuosina. Barcelonalla on tiettävästi edelleen maksueriä maksamatta Liverpoolille Coutinhosta, joka päätyi maksamaan Barcalle 135 miljoonaa euroa.

Dani Alvesin pätkäsopimus päättyi viime kauteen eikä sitä uusittu. Se saattoi olla hätäinen ratkaisu, sillä aivan hiljattain César Azpilicueta tekikin jatkosopimuksen Chelsean kanssa. Barcelona ei siis onnistunut vahvistamaan oikean pakin tonttia suunnitelmiensa mukaisesti. Alves ei joka tapauksessa enää ole käytettävissä, sillä hän siirtyi meksikolaiseen Pumasiin.

Dani Alvesin toinen tuleminen Barcelonassa jäi hyvin lyhyeksi. Kuva: Getty Images.

Riqui Puig oli vuosikaudet mielettömän lupaava pelaaja, josta odotettiin paljon. Hetkellisesti Puigin asema vahvistuikin, kun Barcelonaa luotsasi Quique Setién. Se hetki jäi lyhyeksi, ja Ronald Koemanin sekä Xavin aikana Puigin rooli kutistui jälleen marginaaliin. Nyt 22-vuotias pelintekijä ei enää väittänyt vastaan, kun hänelle ilmoitettiin, ettei käyttöä ole. Puig valitsi uudeksi suunnakseen hieman yllättäen Los Angeles Galaxyn. Barcelona päästi nuorukaisen siirtymään ilmaiseksi.

Samalla tavalla ilmaiseksi Barcelonan päästi pois Óscar Minguezan, joka edustaa jatkossa Celta Vigoa. Mingueza nousi kuin varkain edustusjoukkueen vakiomieheksi Koemanin aikakaudella. Lopulta taso ei ihan riittänyt toppariksi eikä oikeaksi pakiksi.

Tuntemattomammista lähtijöistä mainittakoon Moussa Wagué ja Rey Manaj. Oikeana pakkina operoiva Wagué pelasi neljän vuoden aikana Barcelonan edustusjoukkueessa kuusi kertaa, Manaj ei kertaakaan. Waguén uusi osoite on kroatialainen HNK Gorica, ja Manaj siirtyi Englannin Mestaruussarjan Watfordiin.

Vielä pari lainaa. Clément Lenglet’hen valmennusjohdon luottamus on jo mennyt. Ranskalaistopparin avauskausi Barcelonassa 2018-19 oli hyvä, mutta sittemmin homma ei ole toiminut tarpeeksi hyvin. Lenglet on ollut Bacelonan pelitavassa hyvin virheherkkä ja täksi kaudeksi hänet lainattiin Tottenhamiin.

Clément Lenglet oli Barcelonassa turhan virheherkkä. Kuva: Getty Images.

Francisco Trincãon Barcelona puolestaan lainasi Sporting Lissaboniin. Kenties ajatuksena on, että tutussa ympäristössä (Portugali) 22-vuotias Trincão pääsisi takaisin kehitysuralle. Kaksi vuotta sitten nuorukainen kun oli todella lupaava, kun Barca hänet Bragasta 31 miljoonalla eurolla osti. Viime kauden Trincão pelasi lainalla Valioliigan Wolvesissa, mutta tehoja ei juurikaan syntynyt. Sporting maksaa lainasta kolme miljoonaa euroa.

Pitää vielä mainita lähtijöiden joukossa pari lainalta palannutta. Luuk de Jong pelasi Barcassa koko viime kauden ja Adama Traoré kevään.

De Jong tuntui olleen seurajohdolta hätäratkaisu vuosi sitten, kun joku vahvistus hyökkäyspäähän oli saatava. Koko syksy meni enemmän tai vähemmän sumussa, mikä nyt ei varmaan kovin paljon yllättänyt. Se sen sijaan yllätti, että lopulta Xavin aikakaudella de Jong nousi pienimuotoiseen kulttiasemaan. 31-vuotias hidas ja kankea, mutta päätään osuvasti käyttänyt kärki pelasi huiman tammi-helmikuun ja iski useamman tärkeän maalin. Kauden päätteeksi de Jong palasi lainalta Sevillaan, joka myi miehen PSV Eindhoveniin.

Adama Traorén hankinnassa sen sijaan oli kosolti romantiikkaa alusta asti. Oman kasvatin paluu ja kaikkea sitä. Alku oli itse asiassa erinomainen. Vaikka Traoré on hieman sählääjä, tehoja tuli ja joukkue kiitti. Sitten Ousmane Dembélé kuntoutui, Traoré putosi penkille ja tehot katosivat. Traorén lunastamisessa ei olisi ollut mitään järkeä, sillä Barcelonan olisi pitänyt pulittaa miehestä yli 30 miljoonaa euroa.

Adama Traoré. Kuva: Getty Images.

Miten tästä eteenpäin? Onko joukkue lopullisessa muodossaan, vai vieläkö joku liikkuu sisään tai ulos?

Barcelona yritti havitella Azpilicuetaa, mutta ei häntä saanut. Nyt katseet ovat Chelsean Marcos Alonsossa. Jos Barca saa Alonson, vasemman pakin tontti on turvattu Alonson ja Alban voimin. Jos Chelsean kanssa jää jälleen luu käteen, nuori Alejandro Baldé toimii Alban tuuraajana. Joka tapauksessa laitapakkiosasto on Barcelonassa heikoimmilla kantimilla juuri nyt.

Azpilicuetan jääminen Chelseaan tarkoittanee sitä, ettei Barca voi nyt luopua Sergiño Destistä, vaikka hyvä tarjous tulisi. Oikean pakin tontille kun ovat tarjolla tällä hetkellä vain Dest, monipuolinen Sergi Roberto ja kenties toppari Ronald Araújo.

Mielenkiintoisin mahdollinen siirtosaaga kohdistuu Frenkie de Jongiin, josta Barcelona yrittää päästä eroon ennen kaikkea taloudellisten asioiden vuoksi. De Jongista Barca voisi saada 70-80 miljoonaa euroa, minkä lisäksi Barcelona säästäisi merkittävästi palkkakuluissa. Manchester United on miehestä kiinnostunut, mutta de Jong ei ole halunnut sinne lähteä. Mahdolliset muut osoitteet voisivat olla Chelsea tai Bayern München. Toinen vaihtoehto on se, että de Jong suostuu merkittävään palkanalennukseen ja jää Barcelonaan – tai sitten de Jong ei suostu, jää Barcaan, mutta rooli pienenee.

Frenkie de Jong saattaa lähteä Barcelonasta. Kuva: Getty Images.

Toinen suhteellisen nimekäs mahdollinen lähtijä on Memphis Depay. Hän on uusien hankintojen myötä ylijäämätavaraa, vaikka voitti Barcelonan sisäisen maalitilaston viime kaudella. Depaylla on vielä sopimusta jäljellä eikä Barca mielellään päästäisi hyökkääjää ilmaiseksi pois. Yksi mahdollinen kohde on Juventus. Jos Depay ei lähde, vastuu jäänee tällä kaudella hyvin olemattomaksi.

Ylijäämäpelaajista maalivahti Neton sopimus purettiin ja hän siirtyi vapaana agenttina Valioliigan Bournemouthiin. Samuel Umtitin ura taas saattaisi jatkua Kreikassa. Álex Collado todennäköisesti lainataan täksi kaudeksi peliajan perässä muualle. Nico Gonzálezin suhteen tilanne on vähän niin ja näin. Laina voisi tehdä hyvää, mutta Xavi haluaisi pitää Nicon joukkueessa.

Martin Braithwaitelle ei Barcelonalla ole mitään käyttöä, mutta suostuuko tanskalaishyökkääjä lähtemään? On mahdollista, että tarvittaessa Braithwaiten sopimus puretaan. Sitten on vielä nuori laitahyökkääjä Ez Abde. Hänet todennäköisesti lainataan muualle.

Lue kaikki Barcelonan ennakkoartikkelit alla olevista linkeistä:

  • Viime kausi (LUE)
  • Kesän siirtoikkuna (luet parhaillaan)
  • Avainpelaajat (LUE)
  • Valmennus ja pelitapa (LUE)
  • Näin käy (LUE)

Kaikki ennakkoartikkelit löytyvät täältä.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila