Ferran Torresin tulevaisuus näyttää erittäin valoisalta. 20-vuotias laitalinkki on pelannut Valenciassa jo 71 La Liga -ottelua ja tehnyt pari maalia Mestarien liigassakin. Tiistaina varmistui, että hän jatkaa uraansa Valioliigan jättiläisiin lukeutuvassa Manchester Cityssä.

– City on seura, joka voi voittaa kaiken ja sillä on maailman paras valmentaja (toim. huom. Pep Guardiola). Luulen, että tulen kehittymään siellä ja opin paljon uutta, Torres sanoi tuoreessa Marcan haastattelussa.

– Kun Guardiola soitti, se oli minulle hyvin tunteikas hetki. Hän välitti minulle tyyneyttä ja onnitteli minua. Se rauhoitti minua ja sai minut todella haluamaan siirtoa.

Ferran Torres aloitti Valencian junioreissa 7-vuotiaana ja on pelannut seurassa koko tähänastisen uransa. Lähtö ei siksi tunnu helpolta, mutta viime aikoina vaikeuksiakin ilmeni.

– Haluan tehdä selväksi, että olen Valencialle hyvin kiitollinen ja kannatan seuraa mistä tahansa. Ongelma on, että on toimittajia sekä seuran sisällä olevia ihmisiä, jotka haluavat saattaa minut huonoon valoon ja tahria imagoani, Torres vihjaisi.

Torresin mukaan media painosti häntä kieltäytymään Valencian ensimmäisestä sopimustarjouksesta edustusjoukkueeseen ja arvosteli myös hänen edustajiaan ja perhettään.

– Onneksi niitä viestintävälineitä ei ollut paljon. Ne olivat niitä samoja, jotka käyvät nyt kampanjaa minua vastaan. Silloin sanottiin, että teemme väärän päätöksen ja minä epäonnistuisin. Olin silloin 17, ja se teki todella kipeää, Torres muistelee.

Joka tapauksessa Torres vakuuttaa, että on valmis palaamaan Valenciaan joskus tulevaisuudessa.

– Olen varma siitä. Kieltäydyn ajattelemasta toisin, vaikka jotkut toivovatkin asioiden menevän pieleen. Monet heistä eivät kuitenkaan ole seurassa muutaman vuoden kuluttua. Toivon osoittaneeni siihen mennessä, että ansaitsen palata Valenciaan.

”Viides laitahyökkääjä”

Torres kertoo kokeneensa ensimmäisen ison pettymyksensä Valenciassa kesällä 2019. Hän oli juuri voittanut Espanjan alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa EM-kultaa. Torres pelasi turnauksessa täydet minuutit ja teki 2-0 -voittoon päättyneessä loppuottelussa molemmat maalit. Silti Valenciassa hänelle kaavailtiin vain täytemiehen roolia.

– Aloin ajatella lähtöä niiden kisojen jälkeen. Palasin Valenciaan toiveikkaana, mutta seura sanoi minulle ja agentilleni suoraan, ettei laske minun varaani, Torres kertoo.

– Minulle sanottiin kirjaimellisesti, että olisin joukkueen viides laitahyökkääjä, vahvistuksia olisi tulossa ja myös muiden pelipaikkojen pelaajat olisivat edelläni. Se oli minulle todella kova isku, vaikka pahinta oli se, että seura pani minut myös markkinoille.

– Valencia tarjosi minua kaikille Espanjan seuroille. Saimme yhteydenottoja 12 pääsarjaseuralta Levante mukaan lukien, sekä yhdeltä Segundan seuralta. Kun seura pani minut siirtolistalle, aloin harkita lähtöä.

Torres aloitti kauden vaihtopenkillä, mutta rooli kasvoi kauden edetessä. Lopulta 34 La Liga -ottelussa syntyi neljä maalia ja viisi maalisyöttöä. Mestarien liigassa hän onnistui maalinteossa kahdesti, ja syötti myös kaksi maalia.

Valmentajan ja seurajohdon vaihduttua syksyllä Torresin kanssa istuttiin taas neuvottelupöytään, mutta tuloksetta. Torres taustahenkilöineen asetti seuralle kolme toivomusta: sen, että omistaja Peter Lim osallistuisi jatkoneuvotteluihin, toiveen Torresin kapteeniudesta sekä sen, että hänestä tehtäisiin yksi seuran parhaiten palkatuista pelaajista. Kahden kolmesta toiveesta olisi pitänyt täyttyä sopimuksen syntymiseksi, mutta yhtäkään toivetta Valencia ei halunnut hyväksyä.

Valencia teki Torresille lopulta vain yhden jatkotarjouksen. Kun Torresin vastaus oli negatiivinen, alettiin häntä pelaajan mukaan mustamaalata lehdistössä urheilujohtajan toiveesta. Cityn yhteydenotto tuli verrattain myöhään, ja englantilaisseura pyysi ensin neuvottelulupaa Valencian johdolta. Torres edustajineen odotti Valencialta vastavetoa, mutta sellaista ei koskaan tullut.

”Parejo ei ollut kanssani hyvä kapteeni”

Erittäin mielenkiintoinen ja suora Torresin vastaus on kysymykseen väleistä joukkueen kapteeni Dani Parejon kanssa. Vastaus ei kokenutta Parejoa mairittele.

– Kolmen vuoden kokemukseni edustusjoukkueessa on tehnyt minusta kypsemmän ja henkisesti vanhemman. 17-vuotiaana en sitä vielä ollut.

– Parejo on mahtava pelaaja, mutta henkilökohtaista suhdetta minulla ei ollut hänen kanssaan koskaan. Kun nousin 17-vuotiaana ykkösjoukkueeseen, hän ei sanonut minulle moneen viikkoon mitään muuta kuin ”hyvää huomenta”. Minusta hän ei ollut kanssani hyvä kapteeni.

– Pahin tapahtui (entisen valmentajan) Marcelinon lähdön jälkeen. Minusta ja Kangin Leestä tehtiin pukukopissa syntipukkeja, eikä meille puhuttu moneen viikkoon, Torres kertoo.

[readmore from=Torres-Ferran]

19-vuotias Kangin Lee on toinen Valencian superlupauksista. Eteläkorealainen teki tällä kaudella La Ligassa kaksi maalia, ja Torres toivoo, että rooli kasvaisi jatkossa.

– Pidän Kangin Leestä todella paljon, ja hän tietää sen. Hänestä tulee mahtava pelaaja, ja toivon vain, ettei Valencia tee hänen kanssaan samoja virheitä kuin minun kanssani. Hän tarvitsee luottamusta, sillä hänellä on ollut vaikeita hetkiä, jolloin hän on tuntenut jääneensä yksin.