Espanjan pääsarja tunnetaan hyvin perustellusti muutaman jättiläisen temmellyskenttänä. Mestaruudesta kilvoittelevat Barcelona ja Real Madrid, ja jos kyseinen kaksikko sattuu kompuroimaan toistensa jalkoihin, kyttää tilaisuuttaan Atlético Madrid. Kaikille muille neljäs sija ja Mestarien liigan paikka on kuin mestaruus.

Kausi 2019-2020 on kuitenkin alkanut poikkeuksellisen tasaisena. Kärjessä keikkuvat tasapistein Barcelona, Real Madrid ja Real Sociedad. Barca ja Real ovat tosin pelanneet yhden ottelun vähemmän El Clásicon siirrosta johtuen.

Pedro Martin

@pedritonumeros
Últimas ligas de Primera con los 7 primeros agrupados en 3 puntos:
1998-99
2019-20

Tasaista on kärkitrion takanakin, sillä seitsemän joukkuetta mahtuvat vain kolmen pisteen sisälle. Sijoilla 4-7 seuraavat Atlético Madrid, Sevilla, Granada ja Getafe. Eikä rako repeä tämän jälkeenkään, sillä vielä sijalla 13 majaileva Valenciakin on vain viisi pistettä Barcelonaa perässä.

Vaikeutensa on ollut kaikilla suurilla. Barcelona on kokenut yllätystappiot Athletic Bilbaolle, Granadalle ja viimeksi Levantelle. Myös sarjanousija Osasunan kotitaika kesti Barcaa vastaan (2-2- tasapeli).

Real Madrid on hävinnyt vain Mallorcalle, mutta tasapelejä se on pelannut jo neljä. Atlético on ”kunnostautunut” tällä saralla vielä enemmän, sillä se on pelannut tasan jo kuudesti. Ainoa tappio tuli Real Sociedadia vastaan.

Olisi muita joukkueita halveksuvaa väittää tasaisen sarjan olevan seurausta vain isojen yhä useammin toistuvasta alisuorittamisesta. Paljon reilumpaa on myöntää, että sarjan muiden joukkueiden toimistoilla on tehty hyvää työtä joukkueiden rakentamisessa, valmentajien taktinen osaaminen on ollut korkeaa luokkaa ja altavastaajat ovat pelanneet jättejä vastaan erinomaisia otteluita. Kilpailuetua ne saavat lähinnä suurseurojen repaleisesta kesäharjoittelusta, kun nämä kiertävät maailmaa erilaisissa harjoitusturnauksissa ja näytösotteluissa.

On edelleen hyvin todennäköistä, että La Ligan mestariksi kruunataan tälläkin kaudella Barcelona tai Real Madrid. Miksei ehkä Atléticokin? Joka tapauksessa sarjan kiinnostavuudelle ainakin näennäinen tasaisuus tekee hyvää. Vai kenen mielestä on tylsää, että Barcelonan puolustus on ollut sarjassa vasta seitsemänneksi pitävin? Tai kuka olisi arvannut, että peräti 13 joukkuetta on tehnyt enemmän maaleja kuin Atlético Madrid.

Jos vielä vuosikymmenen alussa sekä Barcelona että Real Madrid rikkoivat vuorollaan sadan pisteen rajapyykin, on tuo tavoite käytännössä nyt jo utopiaa. Kumpikin voisi menettää loppukauden aikana vain kolme pistettä sataan pisteeseen yltääkseen. Maksimi on tässä vaiheessa kautta 103 pistettä, kaikki pelit voittamalla.

Viimeksi La Liga on ollut näin tasainen 12 kierroksen jälkeen 21 vuotta sitten. Tuolloin kolmen pisteen sisälle sarjan kärjessä mahtui kahdeksan joukkuetta. Loppuun saakka sarja ei tasaisena pysynyt, vaan Barcelona voitti mestaruuden lopulta 11 pisteen erolla ennen Real Madridia.

Erikoista on sekin, että sarjaa on johtanut tähän mennessä jo kuusi eri joukkuetta: Real Madrid neljän kierroksen verran, Barcelona kolmen, Sevilla kahden ja Atlético Madrid, Athletic Bilbao ja Granada kukin yhden kierroksen ajan.

Lähde: AS