Copa del Reyn loppuotteluun on aikaa enää reilut kaksi viikkoa. Sevilla ja Barcelona kohtaavat Madridissa Wanda Metropolitanolla 21. huhtikuuta, ja tavoittelevat kauden ensimmäistä pokaaliaan. Espanjassa peliä odotellaan varmasti suurella jännityksellä, mutta jo ennen peliä jalkapalloyleisö saa jännittää sitä, näkeekö peliä ylipäätään mistään.

Suomessa Copa del Reytä ja La Ligaa näyttävä Viasat ei näytä finaalia. Syy on se, että Copan finaali ja muu osa turnauksesta myydään erillisinä paketteina. Päivitetyn tilanteen vahvistivat Laliiga.comille hetki sitten Viasatin jalkapallotuottaja Antti Salo ja Viasat Sportin vastaava tuottaja Ville Klinga.

– Meillä ei oikeuksia ole. Jos ne ovat kaupan, niin toki selvitellään, onko se mahdollista, Salo sanoo Laliiga.comille.

– Nämä ovat yhteispohjoismaisia oikeuksia. Ylipäätään tämä on hyvin erikoinen tapa [finaali myydään erikseen] rakentaa paketti, Klinga lisää.

Ei näy Espanjassakaan

Suomessa kärvistellään, kun finaali ei näillä näkymin täällä päin maailmaa näy. Mutta suomalaiset eivät ole ongelman kanssa yksin. Hämmentävää kyllä, Copa del Reyn finaali ei tämän hetken tiedon mukaan näy edes Espanjassa.

Millään espanjalaisella TV-yhtiöllä ei ole toistaiseksi oikeuksia cup-finaalin televisiointiin. La Vanguardia tiedotti ensin, että Katalonian oma kanava TV3 ei aio kilpailla tv-oikeuksista, eikä ottelua siten saada ruutuihin katalaanin kielellä.

Huoli kasvoi entistä suuremmaksi, kun selvisi, että mediajätti Mediaset ei myöskään aio lähteä tarjouskilpailuun. Sama koskee muitakin TV-taloja.

[readmore from=uutiset]

Viime vuosina lähetysoikeudet on jaettu Mediasetin ja TV3:n välillä siten, että myös TV3 on välittänyt ottelun aina, kun finaalissa on pelannut jokin Katalonian joukkueista (käytännössä Barcelona). Mediaset on näyttänyt pelin joko Telecinco– tai Cuatro-kanavillaan.

Mistäs muusta sopassa olisikaan kyse kuin rahasta? Espanjan jalkapalloliitto pyytää nähtävästi oikeuksista liikaa, ja siksi kansallisen kauppa- ja kilpailukomission on ollut pakko puuttua peliin. Se vaatii, että tarjouskilpailusta tehdään ”läpinäkyvämpi ja vähemmän syrjivä”.

Työryhmä: Heikki Kuparinen ja Jaakko Perttilä