La Liga -joukkueet ovat olleet viime vuosina hurjassa vireessä Euroopassa.

Sarjojen tasoa voi mitata monella eri tavalla, mutta kun katsotaan europeleihin selvinneiden joukkueiden suorituksia, on Espanjan pääsarjasta voinut puhua perustellusti maailman kovimpana sarjana. Tästä kertovat muun muassa UEFA:n sarjojen väliset pisteytykset, joissa mitataan suoraan joukkueiden tuloksia europeleissä.

[table id=59 /]

Espanjan huimiin pistemääriin UEFA:n rankingissa vaikuttavat muun muassa Real Madridin kolme Mestarien liigan voittoa, Atlético Madridin kaksi loppuottelupaikkaa ja Barcelonan tasaisen hyvät otteet sekä mestaruus kaudella 2014-15. Eurooppa-liigassa pisteautomaattina on toiminut muun muassa Sevilla.

Tällä kaudella on kuitenkin ollut havaittavissa, että espanjalaisjoukkueet eivät ole olleet tuloksellisesti niin vakuuttavia kuin viime vuosina. Toki Mestarien liigan pudotuspeleissä on tälläkin hetkellä kolme La Liga -seuraa, joista kaikilla on vähintään kohtalaiset asetelmat jatkopaikan suhteen.

Hälyttävin tilasto La Ligan osalta tämän kauden europeleistä on se, ettei yksikään espanjalaisjoukkue ole voittanut tällä kaudella Mestarien liiga -ottelua englantilaisjoukkuetta vastaan.

Liverpool 2-2 Sevilla
Atlético 1-1 Chelsea
Real Madrid 1-1 Tottenham
Tottenham 3-1 Real Madrid
Sevilla 3-3 Liverpool
Chelsea 1-1 Atlético
Chelsea 1-1 Barcelona
Sevilla 0-0 Man United

Nämä tulokset symboloivat hyvin sitä, että valta on siirtymässä lähitulevaisuudessa takaisin Englantiin.

Tuloksista suurin osa on tasapelejä, mutta se kuvastaa vain sitä, että vallanvaihdos on vielä kesken. On kuitenkin hyvin mahdollista, että tällä kaudella Englanti saavuttaa pitkästä aikaa UEFA:n sarjojen rankingissa Espanjaa enemmän pisteitä.

Vallanvaihdos selittyy helposti yhdellä sanalla: raha. En väitä, etteikö La Ligan suurseuroilla olisi rahaa, mutta Valioliigan massiivisen tv-sopimuksen myötä sarjassa pelaavat joukkueet saavat yhteensä huomattavasti suuremman summan. Tämä kehittää koko sarjaa ja tulokset näkyvät jo nyt europeleihin selviytyneiden joukkueiden menestyksenä.

La Ligan on valmistauduttava kruunun luovuttamiseen lähivuosina.