Lionel Messin sopimus umpeutuu noin kymmenen kuukauden kuluttua. Sopimuskysymyksestä on tulossa pelinappula, joka vaikuttaa koko seurayhteisöön.

Jatkosopimuksesta sovittiin Barcelonan tiedotteen mukaan 5. heinäkuuta. Tiedotteessa sanottiin, että ”argentiinalainen tähti allekirjoittaa tulevina viikkoina sopimuksen, joka pitää hänet seurassa seuraavat neljä vuotta”. Jokaisella voi tietysti olla erilainen käsitys termistä ”tulevina viikkoina”, mutta sanonpa vain, että tiedotteen julkaisusta tulee huomenna kuluneeksi kaksi kuukautta.

Miksi Messi ei sitten ole allekirjoittanut jatkosopimusta?

Kaikki on tietysti enemmän tai vähemmän spekulaatiota, mutta lausuntoja ja tekoja voi aina analysoida ja yrittää tulkita. On hyvin mahdollista, että pelaajiston ja Barca-johdon välit ovat jäiset, kuten Cadena SER kertoi vajaa pari viikkoa sitten. Väitteen mukaan välit ovat jäätyneet Neymar-tapauksen myötä. Joukkueen johtavat pelaajat Messin, Luis Suárezin ja Gerard Piquén johdolla asettuivat tapauksessa melko selvästi Neymarin puolelle, vaikkeivät lausuneetkaan mediassa mitään. Kuvat kertoivat paljon.

Puheenjohtajavaihdos houkuttelee

Neymar-tapaus tuskin on ainoa. Jos pelaajiston ja seurajohdon välit ovat huonot, siihen todennäköisesti on muitakin syitä kuin Neymar-kaupan hoitaminen. Mutta se ei ole nyt niin oleellista. Oleellista on sen sijaan se, mitä johtavat pelaajat ovat valmiita tekemään paremman huomisen puolesta. Jos sinulle tarjottaisiin mahdollisuutta vaihtaa esimiestä itsesi kannalta parempaan (ja tuttuun sekä turvalliseen), tarttuisitko siihen? Koska siitä tässä kaikessa on kyse.

Puheenjohtajavaihdokseen on nyt tarjoutunut parempi mahdollisuus kuin aikoihin. Twitterissä on lähetetty tuhansia viestejä muun muassa hashtageilla #CiaoBarto, #CiaoBartomeu, #BartomeDimiteYa ja #bartomeudimison. Ei se vielä mitään. Kesän ykköshankinnan – Ousmane Dembélén – esittelytilaisuudessa katsomosta huudettiin ”Bartomeu Dimissio” (suomennettuna ”Bartomeu, eroa”).

No, fanien huutelu Twitterissä ja katsomossahan ei vielä tarkoita sitä, että puheenjohtaja vaihtuisi. Mutta Bartomeun vastustajien tilanne koheni merkittävästi, kun seuran entinen puheenjohtajaehdokas Agustí Benedito ilmoitti aloittavansa hankkeen seurajohdon epäluottamusäänestyksen eteen. Jotta äänestys toteutuisi, Benediton pitäisi saada hankkeen taakse 16 570 jäsentä (15 prosenttia jäsenistä) 14 työpäivän aikana tästä päivästä alkaen.

Moni Barcelonan kannattaja on Benediton organisoiman äänestyshankkeen kannalla. Viestiä pyritään tällä hetkellä levittämään muun muassa sosiaalisessa mediassa. Jos äänestys toteutuisi ja puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu syrjäytettäisiin, Benedito ei välttämättä itse asettuisi ehdolle. Melko yleisesti oletetaan, että pätevä seuraajaehdokas olisi Joan Laporta, joka toimi Barcelonan puheenjohtajana vuosina 2003-10.

Laporta on lakimies ja poliitikko, joka on muun muassa ajanut aktiivisesti Katalonian itsenäisyyttä. Se vetoaa moniin Barcan kannattajiin. Samoin kuin se, että Laportalla on lämpimät välit Pep Guardiolaan, ja hän oli edesmenneen Johan Cruijffin hyvä ystävä.

Guardiola, Cruijff (ja tavallaan myös Laporta) edustavat monelle culélle (Barca-fanille) sitä puhdasta Blaugranaa, jonka fanit haluaisivat takaisin. Moni on sitä mieltä, että Sandro Rosellin ja Bartomeun aikana Barca on hukannut identiteettinsä. Tuon identiteetin fanit (joita seuran virallisetkin jäsenet ovat) haluavat takaisin. Parhaina mahdollisuuksina siihen nähdään Benediton äänestys ja Laportan uudelleenvalinta.

Messi äänestyshankkeen keulakuvaksi

Pelkkä Twitter-huutelu ei välttämättä riitä Bartomeun vastustajille. On saatava jotain kättä pidempää. Neymarin menettäminen oli jo iso isku. Samoin se, ettei seura onnistunut hankkimaan Philippe Coutinhoa. Ylipäätään heikosti mennyt siirtoikkuna oli virallinen syy Benediton alkuun polkaisemalle äänestyshankkeelle. Todennäköisesti äänestys oli kytenyt miehen (ja Benediton tukijoiden) mielessä jo pidempään, mutta nyt sille saatiin hyvä sytyke.

Nyt kipinä pitäisi vielä saada kunnon roihuun, koska aikaa on vain reilu kaksi viikkoa. Usein puheenjohtajakampanjoissa ehdokkaat vannovat, että ”jos minut valitaan, hankin seuraan pelaajan x”. Nyt tilanne on vähän eri, kun siirtoikkuna on umpeutunut eikä kyse ole (vielä) uuden puheenjohtajan valitsemisesta. Nyt ei pelata positiivisella (uudella hankinnalla), vaan negatiivisella (pelaajan menettämisellä). Mikä olisikaan parempi tapa kuin nostaa Messi hankkeen keulakuvaksi. Eihän Messi voi oikein julkisesti mitään sanoa. Mutta se kertoo paljon, ettei hyökkääjä ole allekirjoittanut valmiiksi laadittua jatkosopimustaan.

Moni haluaisi nähdä Joan Laportan taas Barcelonan johdossa. Kuva: Getty Images.

Tuoreimpien Espanjasta kantautuvien tietojen mukaan Laporta olisi kehottanut Messiä olemaan allekirjoittamatta – tässä vaiheessa. Onda Cero uutisoi, ettei Messi aio allekirjoittaa ainakaan ennen vuodenvaihdetta. Barca-faneilla ei sinänsä välttämättä ole syytä huoleen. Edelleen yleinen näkemys on se, että Messi haluaa jatkaa uraansa Barcelonassa – mutta puheenjohtajan pitäisi vaihtua.

Vaikka Messi haluaisi jatkaa Barcelonassa, uhka siitä, että hän ei jatka, voi riittää Beneditolle Bartomeua vastaan. Enkä pitäisi yllättävänä, jos Laporta ja Messi tosiaan olisivat sopineet allekirjoituksen viivästyttämisestä. Laporta kun twiittasi pari viikkoa sitten näin:

– Jos me haluamme #Messi ’n jatkavan Barcassa, meidän on saatava Bartomeu ulos välittömästi #ViaForaBartomeu.

Myös Iniestalla rooli

Messi on tärkein yksittäinen pelaaja, jonka avulla Benedito-Laporta-klikki yrittää kammeta Bartomeun ulos. Mutta Messi ei ole ainoa.

Joukkue ei ole enää ihan niin puhtaasti La Masia -vetoinen kuin se parhaimmillaan oli Laportan aikakaudella (mikä muuten myös on tärkeä asia culéille). Mutta kyllä edustusryhmässä vielä riittää pelaajia, joiden sana painaa. Ja joita seuran hyvinvointi kiinnostaa.

Lionel Messi ja Andrés ovat Barcelonassa pelaajia, joiden sana painaa. Kuva: Getty Images.

Tällaisia pelaajia ovat Messin lisäksi etenkin Andrés Iniesta, Gerard Piqué ja Sergio Busquets. Piqué otti jo asiaan kantaa poseeraamalla Neymarin kanssa yhteiskuvassa, mistä seurajohto tiettävästi raivostui. Iniesta puolestaan avautui El Mundolle antamassaan haastattelussa pari viikkoa sitten.

– Sanotaan niin, että tässä iässä harkitsen ja ajattelen tulevaisuuttani, kun aikaisemmin en sitä tehnyt, Iniesta sanoi.

– Tässä seurassa ei pitäisi menettää kunnioitusta heitä kohtaan, jotka ovat antaneet elämänsä puolustaakseen näitä värejä. Joskus minusta tuntuu siltä.

[readmore from=Barcelona]

Iniestan sopimus umpeutuu Messin tavoin ensi kesänä. Vielä melko tarkalleen vuosi sitten Iniesta sanoi COPE:n haastattelussa näin:

– Minä voin vain toistaa, että haluan jäädä eläkkeelle Barcelonassa.

On hyvin mahdollista, että Iniesta ja Messi solmivat jatkosopimukset Barcelonan kanssa. Mutta voi myös hyvin olla, että se vaatii sitä että Bartomeun sijaan pöydän päässä istuu Laporta. Se taas riippuu siitä, miten Benediton äänestyshanke etenee. Seuraavat pari viikkoa määräävät Barcelonan suunnan vuosiksi eteenpäin.