Vicente Calderón isännöi illalla 51-vuotisen historiansa viimeistä Madridin derbyä, kun Real Madrid vierailee Manzanares-joen juurella Mestarien liigan välierien toisessa osassa.

Atlético on valtavan haasteen edessä. Real Madrid voitti avausosan Bernabéulla viime viikolla puhtaasti luvuin 3-0, eikä jättänyt Diego Simeonen miehistölle minkäänlaista saumaa. Viime viikon ottelu sisälsi kaksi ääripäätä. Real Madrid pelasi todennäköisesti kauden parhaimman ottelunsa – Atlético sen sijaan huonoimman.

Real Madrid on suuri suosikki finaalipaikan suhteen, ja monet pitävät jo Zinédine Zidanen valmentamaa joukkuetta jo finalistina. Real Madrid tarvitsee käytännössä vain yhden maalin tappaakseen viimeistään otteluparin, joka on jo valmiiksi hyvin suotuinen Madridin valkoiselle puolelle. Kaikki todennäköisyydet ovat Atléticoa vastaan, vaikka Barcelona tekikin jotain käsittämätöntä maaliskuussa PSG:lle.

Vicente Calderón on erityinen ja monilla osin mystinen stadion, joka on nähnyt vuosikymmenien saatossa kaikenlaista. Ränsistynyt Calderón on todistanut, kuinka Real Madrid on murskannut Atléticon useita kertoja peräkkäin, mutta kesällä purettava stadion on myös nähnyt Atléticon voittavan paikallisvastustajansa luvuin 4-0.

Atléticolla on kuitenkin elämänsä mahdollisuus shokeerata Zidanen Madridia Calderónin viimeisessä derbyssä ja Mestarien liiga -ottelussa. Kuinka todennäköistä se on? UEFA:n mukaan Atléticon mahdollisuudet finaalipaikkaan ovat yhden prosentin luokkaa – se kertonee kaiken tarpeellisen. Atléticon pelaajat, Simeone ja kannattajat ovat silti luoneet viimeisen viikon aikana sellaisen mentaliteetin Madridin taivaille, että mahdollisuus ihmeeseen on vielä olemassa.

Punavalkoiset ovat twiitanneet viikon aikana motivoivia lauseita, jotka ovat ironisesti kohdistettu epäsuorasti Real Madridin suuntaan.

Atlético de Madrid

@Atleti
Te quiero por tus valores, no por lo que ganas
#NoLoPuedenEntender

”Rakastan sinua arvojesi takia, en voittojesi.”

Real Madrid on tehnyt viimeisessä 60 ottelussaan ainakin yhden maalin. Se on käsittämätön tilasto, jota Atlético lähtee tänään parhaansa mukaan lopettamaan. Onko Atléticolla mahdollisuudet pysäyttää kyseinen tilasto? On. Atlético on päästänyt viimeksi Mestarien liigan pudotuspeliottelussa Calderónilla maalin maaliskuussa 2014 – yli kolme vuotta sitten. Sen jälkeen muun muuassa Chelsea, Real Madrid, Bayern ja kahteen otteeseen Barcelona ovat yrittäneet tehdä Simeonen joukoille maalia Calderónilla onnistumatta siinä.

Atlético de Madrid

@Atleti
Saber ganar, saber perder #NoLoPuedenEntender

Osata voittaa, osata hävitä.” Atlético suuttui Real Madridille Bernabéun avausosan tifosta, joka haukkui Atléticoa kahdesta Mestarien liigan finaalitappiosta.

Atléticon puolustus on ollut tällä kaudella tosin hieman viimeisimpiä kausia heikommalla tasolla. Ottaessa sen ja Real Madridin maalintekokyvyn huomioon, ovat Atléticon teoreettiset finaalipaikkamahdollisuudet juuri vain ja ainoastaan teoreettisiä.

Mihin suuntaan ottelu lähtee?

Atlético tarvitsee ensimmäisen jakson aikana vähintään yhden maalin, eikä Simeonen miehistö saa päästää ainuttakaan. Samalla Real Madrid voi keskittyä keskikentän tukkimiseen, syöttölinjojen sulkemiseen ja nopeisiin vastahyökkäyksiin. Atlético on aika pitkälti Real Madridin viimeistelyn varassa, koska Atlético on niin pitkään vielä teoreettisesti hengissä, kunnes Madrid onnistuu maalinteossa.

Se antaa ottelulle sellaiset lähtökohdat, joista Zidane tuskin uskalsi edes unelmoida ennen avausosaa. Jos Atlético tekee loppuunmyydyn Calderónin infernaalisten kannattajien edessä avausmaalin ensimmäisen vartin aikana, saattaa vieraiden puntti tutista. Atlético ja ennen kaikkea Simeone haluavat kostaa Real Madridille finaalitappiot monta kertaa enemmän kuin argentiinalaisvalmentaja on julkisuudessa todennut.

<> at Estadio Santiago Bernabeu on February 27, 2016 in Madrid, Spain.
Zidane on ottanut tällä kaudella henkisen yliotteen Simeonesta. Kuva: Getty Images

Lähtökohdat ovat kuitenkin Simeonenkin kaltaiselle valmentajalle todennäköisesti liian vaikeat. Atléticon on pakko ottaa pallonhallinta vastuulleen ja rakentaa maalipaikkoja jatkuvalla syötöllä. Siinä ei olisi massiivisista ongelmaa, jos Atléticolla olisi Antoine Griezmannin lisäksi edes yksi maalintekoon suurissa otteluissa kykenevä pelaaja. Nyt kaikki jää Griezmannin harteille, eikä ranskalainen voi yksikseen kannatella koko hyökkäystä tällaisessa ottelussa.

Real Madrid hyötyy siitä valtavasti. Madridin täytyy vain pitää Griezmann jatkuvasti tarkan miesmerkkauksen alaisena, jotta Atléticon pelinrakentelu ja maalipaikkojen viimeistely tyrehtyvät täysin. Sen vuoksi on todennäköistä, ettei Atlético tee yhtä maalia enempää illan derbyssä.

Voin toki olla väärässä, sillä Calderónin yleisö saattaa antaa Atléticolle muutaman lisävaihteen mahtipontista esitystä varten, mutta tällä hetkellä vain henkiset lisävaihteet eivät saa Atléticon aneemista hyökkäyspeliä kuntoon.

Jos mitään hyvin eriskummallista ja dramaattista ei tapahdu, Real Madrid pelaa kolmannessa Mestarien liigan finaalissa kolmen vuoden sisällä.

Mestarien liiga keskiviikkona

21.45 El derbi Madrileño (Viasat, Viaplay)