Athletic ja Real Sociedad iskevät yhteen lauantai-iltana viime kauden Copan finaalissa.

Baskiseurat etenivät viime keväänä Copan finaaliin, mutta finaalia siirrettiin lopulta vuodella eteenpäin koronaviruspandemian seurauksena.

Seurat halusivat kannattajansa stadionille seuraamaan historiallista finaalia, jonka vuoksi ottelun aikataulua venytettiin jopa vuodella, mutta lopulta lauantai-illan finaali pelataan tyhjille katsomoille.

Moni asia on muuttunut viimeisen vuoden aikana – etenkin Athleticissa. Gaizka Garitano luotsasi joukkueen Copan finaaliin, mutta sai vuodenvaihteessa potkut ja korvaajaksi saapunut Marcelino on aloittanut pestinsä loistavasti. Athletic voitti Marcelinon alaisuudessa tammikuussa Supercopan ja nyt seuralla on mahdollisuus voittaa kaksi Copan mestaruutta vain muutaman viikon sisällä.

Athletic nimittäin eteni myös tämän kauden Copan finaaliin. Athletic kohtaa Barcelonan 17. huhtikuuta La Cartujalla Sevillassa. La Cartuja toimii myös lauantaisen finaalin näyttämönä.

Kulttihyökkääjä odottaa innoissaan Copan historiallista finaalia: ”Kun menet kadulle..”

Kyseessä on Copan historian ensimmäinen Real Sociedadin ja Athleticin välinen finaali. Baskimaan suurseurat eivät ole aiemmin kohdanneet Copan finaalissa, vaikka ovatkin olleet toistensa suurimpia vihollisia jo vuosikymmenien ajan.

Real Sociedadin ja Athleticin välinen derbi vasco on yksi Espanjan hienoimmista derbyistä. Baskiderby on tunnettu pitkään varsin ystävällismielisenä derbynä, mutta viime vuosina seurojen välit ovat heikentyneet.

Tammikuun 2018 siirtoikkunan viimeisenä päivänä Athletic maksoi Real Sociedadille Iñigo Martínezin 32 miljoonan euron ulosostopykälän ja joukkueen ykköstoppari siirtyi pahimman kilpailijan riveihin.

Iñigolle lauantainen ottelu onkin erityinen monesta syystä. Espanjan A-maajoukkuetoppari on Real Sociedadin oma kasvatti ja entinen varakapteeni. Iñigo joutui ymmärrettävästi Real Sociedadin kannattajien hampaisiin kohutun Athletic-siirron jälkeen.

Espanjalaiskonkari pitää Copan historiallista baskifinaalia uransa tärkeimpänä otteluna: ”Kannattajat eivät muusta puhukaan”

Real Sociedad joutuu illan finaaliin ilman Asier Illarramendia. Joukkueen kapteeni sai perjantaisissa harjoituksissa lihasvamman ja on sivussa finaalista. 31-vuotias Illarramendi on kärsinyt viime vuosina jatkuvista loukkaantumisista. Illarramendi on pelannut viimeisen puolentoista vuoden aikana vain 11 ottelussa.

Athletic-luotsi Marcelino voi voittaa lauantaina toisen peräkkäisen Copan mestaruuden. Marcelino pokkasi Copan mestaruuden itselleen toukokuussa 2019, kun hänen luotsaama Valencia voitti Barcelonan finaalissa 2-1.

Edición Gipuzkoa MD

@Gipuzkoa_MD
⚽ Todos quieren ser inmortales

🏟 La Cartuja

⌚ 21.30 h.

📺 ETB-1, DAZN y Telecinco.

✍ La previa de la final de Copa, Por Ángel López 🏆🏆

mundodeportivo.com/futbol/real-so…

#RealSociedad #CopaDelRey #FinalCopaDelRey

Athleticin Unai Simón ja Iñigo pelasivat keskiviikkona täydet minuutit Espanjan MM-karsintaottelussa Kosovoa vastaan. Real Sociedadin Mikel Oyarzabal sai lepovuoron. Se ei huoleta Marcelinoa.

– He ovat loistokunnossa. Maajoukkuevalmentaja (Luis Enrique) varoitti jo siitä, ettei hän ajattele Copan finaalia, vaan maajoukkueotteluita. Olemme onnellisia siitä, että pelaajamme saivat niin paljon vastuuta maajoukkueessa. Se kertoo siitä, miten tärkeitä pelaajia he ovat. Heillä on hyvät mahdollisuudet päästä mukaan EM-kisoihin. Otan mielummin joukkueeseeni kaksi pelaajaa, jotka ovat onnellisia saamastaan peliajasta kuin kaksi peliaikaansa pettynyttä, Marcelino muistutti.

Copan historiallinen finaali lähestyy – hyökkääjä muisti kannattajia: ”Me jalkapalloilijat emme voi valittaa mistään”

Vain harva Real Sociedadin pelaaja on pelannut urallaan finaaleja. Real Sociedadin päävalmentaja Imanol Alguacil kertoi, ettei se huolestuta häntä ollenkaan.

– En ole huolestunut siitä. Olemme kasvaneet huomattavasti ja osoittaneet viimeisen puolentoista vuoden aikana, mihin kykenemme. Moni meistä ei ole koskaan ollut finaalissa, emmekä tiedä, miten jotkut reagoivat finaalissa pelaamiseen, mutta meillä on pelaajia, jotka ovat pelanneet niissä edustaessaan muita seuroja.

Guadalupe Porras toimii ottelun avustavana erotuomarina. Porras on ensimmäinen naistuomari Copan finaalihistoriassa.

Real Sociedadin ja Athleticin välinen historiallinen baskifinaali potkaistaan käyntiin lauantai-iltana 22.30.