Lionel Messi järisytti perjantai-iltana jalkapallomaailmaa ulostulollaan, jollaista ei ole koskaan aiemmin tältä mieheltä nähty.

Onhan Messi jo viimeisen vuoden, parin aikana alkanut ottaa kantaa seuran asioihin, mutta ei ihan tällä tavalla. Isot mölyt on pidetty mahassa. Nyt, kun Barcelona esti Messiä lähtemästä vapaasti pois seurasta, Messi oksensi kaiken ulos. Puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu sai kuulla kunniansa.

– Viime kausi oli hyvin vaikea. Kärsin harjoituksissa, otteluissa ja pukukopissa. Kaikki oli vaikeaa ja sitten tuli hetki, kun aloin suunnitella lähtöä, uusia tavoitteita ja uutta ilmapiiriä. Se ei johtunut Bayern-tappiosta, vaan olin miettinyt sitä päätöstä pitkän aikaa. Sanoin siitä puheenjohtajalle, joka vastasi, että minulla on kauden loppuun asti aikaa päättää, lähdenkö vai en ja lopulta hän petti lupauksensa, Messi sanoi Goalille antamassaan haastattelussa.

Hän petti lupauksensa. Näillä sanoilla Messi hetki sitten kuvaili ylintä pomoaan.

Tai mites tämä:

– Totta puhuen Barcelonalla ei ole ollut pitkään aikaan minkäänlaista projektia. Seura epäonnistuu asioissa, joita he yrittävät peitellä.

Ja peittely-yrityksiähän on riittänyt. Puhuttiin sitten pelaajahankinnoista, pelaajien menettämisestä, valmentajarekryistä, pelillisistä asioista tai seuran muista operaatioista, jäljet ovat toistuvasti johtaneet sylttytehtaalle. Hyvin symbolisesti aiemmin perjantaina uutisoimme Mossos d’Esquadran (Katalonian poliisi) epäilevän Barça-pomo Josep Maria Bartomeua ja tämän hallitusta korruptiosta Barçagate-tapauksessa.

Bartomeun lupaus numero 2

Messin mukaan Bartomeu on siis pettänyt lupauksensa. Lupaus Messin vapaasta lähtemisestä oli lupaus numero yksi.

Sittemmin Bartomeu on katalonialaisen TV3:n mukaan antanut toisenkin lupauksen.

Kun Messi 25.8. lähetti tuon kuuluisan kirjeen (burofaxin), jossa hän ilmoitti halustaan lähteä, nousi myrsky. Bartomeun päätä vaadittiin välittömästi vadille, ja lopulta Bartomeu suostui raivoavan kansan vaatimuksiin – joskin tietyin ehdoin.

Bartomeu teki seuraavanlaisen lupauksen: hän lähtisi, jos Messi sen myötä jäisi seuraan ja sanoisi julkisesti että Bartomeu on ongelma.

No nyt Messi on jäämässä seuraan vielä ainakin yhdeksi kaudeksi, sillä hän ei halua lähteä oikeustaisteluun Barcelonaa vastaan. Messi on nyt myös julkisesti todennut, kuinka epäpätevä Barcelonan johto hänen mielestään on ja kuinka Bartomeu on hänet pettänyt.

Pallo on nyt Bartomeulla. Pitääkö hän lupauksensa ja ilmoittaa pikapuoliin astuvansa syrjään, vai syökö hän sanansa ja takertuu valtaan? Sitä on viime aikoina nähty Euroopassa.

Pelkkä Bartomeun lähtö ei toki välttämättä vielä tekisi merkittävää välitöntä eroa nykylinjaan, sillä Bartomeun ero ei suoraan tarkoittaisi uusia vaaleja. Jos vaaleja (tämän hetken tiedon mukaan pidetään maaliskuussa) ei aikaistettaisi, Barçan nykyinen hallitus jäisi valtaan ja puheenjohtajaksi nousisi väliaikaisesti nykyinen vara-pj Jordi Cardoner.

Keisarilla ei ole vaatteita

Piti Bartomeu kiinni toisesta lupauksestaan tai ei, oleellisimmat osat Messi-saagasta on jo nähty.

Barcelonan 121-vuotisen historian paras pelaaja, 20 vuotta seuraa edustanut Lionel Messi, nykyjoukkueen kapteeni, maailman parhaiten palkattu jalkapalloilija, on julkisesti häpäissyt ja tuhonnut seuran istuvan puheenjohtajan. Koko maailmalle on kerrottu, ettei keisarilla ole vaatteita. Käärmeeltä on katkaistu pää. Kukin käyttäköön itselleen sopivinta vertauskuvaa.

Voin kuvitella, miten Bartomeulla tällä hetkellä korvat punoittaa. Ehkä hän tuntee vihaa, ehkä pelkoa, ehkä jonkinlaista häpeää. Yhtä kaikki, Bartomeun peli on pelattu. Laajalti vihattu puheenjohtaja ei voi enää toimia FC Barcelonassa millään tapaa uskottavasti. Se on asia, mitä moni Barcelonan kannattaja tervehtii ilolla.

On hyvin vaikeaa nähdä, miten Bartomeu voisi ikimaailmassa nousta tästä kanveesista enää ylös. Miten hän voisi selittää tämän parhain päin? Kukaan muu koko seurassa ei olisi voinut tarjoilla tällaista iskua. Eivät puheenjohtajaehdokkaat, eivät entiset tai nykyiset pelaajat. Ei kukaan muu kuin Messi. Ja nyt Messi teki sen.

Kaiken lisäksi Messi tuhosi Bartomeun tavalla, jolla suuri yleisö todennäköisesti asettuu Messin taakse ja Bartomeua vastaan.

Messi jää, koska hänelle tehty lupaus petettiin (Messin version mukaan). Messi pelaa alkavalla kaudella Barcelonassa – todennäköisesti ensimmäisestä ottelusta lähtien – koska hän ei halua tehdä tästä sotkusta enää sotkuisampaa.

Näin Messi sanansa asetteli perjantai-illan haastattelussa.

– … en koskaan menisi oikeuteen Barcelonan kanssa, koska rakastan tätä seuraa ja Barcelona on antanut minulle kaiken siitä lähtien, kun saavuin tänne. En koskaan edes ajatellut haastaa Barcelonaa oikeuteen.

Mitä hyvää tästä voi koitua?

Jo ennen tätä koko myrskyä, Barcelonan Bayern Münchenille kärsimän 2-8-tappion jälkeen kirjoitin, että Messin ja Barcelonan teiden pitäisi erota.

Seison sanojeni takana ja olen yhä samaa mieltä. Eron olisi toki pitänyt tapahtua eri tavalla. Messi jos joku olisi ansainnut lähteä Barcelonasta arvokkaasti, omilla ehdoillaan. Ilmaiseksi, silloin kun niin haluaa. Xavin ja Andrés Iniestan tavoin. Ihan sama, onko sopimusta jäljellä vai ei.

No nyt Messi jää, halusi hän tai ei. Halusivat muut sitä tai eivät. Mikään täysin puhdas pulmunen ei Messikään tässä saagassa ole. Hän olisi aivan hyvin voinut ilmaista tahtonsa Barcelonalle 10. kesäkuuta mennessä. Silloin kaikelta tältä sotkulta olisi vältytty. Sikäli siis Messikin olisi voinut toimia asiassa paremmin ihan jo omankin etunsa kannalta.

Tuoreessa haastattelussa Messi vetosi siihen, että koronan vuoksi kausi oli vielä täysin kesken 10. kesäkuuta, eikä se ollut sopiva hetki kertoa lähtemisestä.

No, oikean hetken odottaminen kostautui, ja nyt Messi on tietysti tämän tapauksen häviäjä. Hän on ensi kesänä jo 34-vuotias eikä juuri nyt ole tietoa siitä, onko Manchester City enää silloin kiinnostunut. Juna saattoi mennä jo.

Bartomeukin on häviäjä tässä saagassa. Hän ei tosin välttämättä vielä ole ymmärtänyt sitä. Ymmärtänee jossain vaiheessa.

Barcelona seurana on tavallaan häviäjä, tavallaan – ehkä – voittaja.

Pahaahan tämä saaga Barçan imagolle tekee. Näitä tällaisia imagotappioita on sattunut viime vuosina seuralle harva se päivä. Käytännön tasolla moinen rypeminen skandaalista toiseen voi aivan hyvin vaikuttaa esimerkiksi seuran vetovoimaan siirtomarkkinoilla.

Sitten taas toisaalta Messin jääminen voi jossain määrin helpottaa massiivista uudelleenrakennusta.

Uusi päävalmentaja Ronald Koeman palkattiin selvästi tehtävään, koska hänellä ajateltiin olevan tarpeeksi cojonesia suursiivouksen tekemiseen. Ivan Rakitic on jo heitetty laidan yli, ja seuraavaksi lankulle asetellaan Arturo Vidalia. Luis Suárezille Koeman soitti lehtitietojen mukaan minuutin kestäneen puhelun, jonka aikana hän ilmoitti, ettei Suárezille enää ole käyttöä.

Liian isot muutokset voisivat aiheuttaa ongelmia. Etenkin jos yllä mainitun kolmikon lisäksi myös Messi olisi lähtenyt.

Messin jääminen seuraan tarkoittanee sitä, ettei Barça lähde putoamaan ihan vapaasti. Argentiinalainen pitää yllä jonkinlaisen pelillisen tason ja auttaa seuraa kohti uutta aikakautta. Messi tavallaan uhraa pakon edessä urastaan ainakin yhden kauden ja pitää siinä samalla Barcelonan päätä pinnalla.

Mitä ensi kesänä tapahtuu?

Messi pelaa sopimuksensa mukaisesti ensi kauden Barcelonassa, ja sitten se on siinä. Ehkä.

Paljon pitää tapahtua, että Messi vielä vuoden kuluttua olisi Barcelonan pelaaja. Toisaalta paljon on myös tapahtumassa. Bartomeu vaihtuu todennäköisesti Víctor Fontiin tai Joan Laportaan viimeistään maaliskuussa. Se tarkoittaisi ainakin paperilla montaa muutosta seuran toiminnassa.

Ehkä rekrytointipoliitikasta tulisi johdonmukaisempaa ja järkevämpää? Ehkä Xavi tulisi päävalmentajaksi? Ehkä pelillistä identiteettiä modernisoitaisiin?

Teoriassa moiset muutokset voisivat johtaa jopa siihen, että Messi jäisikin pidemmäksi aikaa ja pelaisi uransa loppuun Barcelonassa. Sitä nyt on tässä vaiheessa turha spekuloida. Vuodessa ehtii tapahtua niin kovin paljon tässä nyky-Barçassa.

Jos nyt hetkeksi keskitytään siihen tyrmäykseen, jonka Messi juuri tarjoili Bartomeulle ja jäädään odottamaan iskun seurauksia.

LUE MYÖS