Ei päivää ilman kohuotsikoita Barcelonasta.

Bayern Münchenille kärsityn murskatappion jälkeen päitä on pudonnut. Ensin lähti päävalmentaja Quique Setién, sitten urheilutoimenjohtaja Éric Abidal. Osattiin odottaa, että iso luuta lakaisisi myös pelaajien keskuudessa.

Maanantaina Kataloniassa uutisoitiin uuden päävalmentajan, Ronald Koemanin, mustasta listasta. Lankulle joutuvat ainakin Ivan Rakitic, Samuel Umtiti, Arturo Vidal – ja Luis Suárez.

Se ei ole erityisen yllättävää, että edellä mainitut herrat joutuvat näillä näkymin lähtemään (joskin Vidal on ollut pelillisesti erittäin tärkeä palanen Barcelonalle). Jopa Suárezin lähtöä on uumoiltu, ja itsekin olen kirjoittanut Suárezin myymisen puolesta. Yllättävää – tai ainakin häkellyttävää – on se, miten tämäkin asia kyetään Barcelonassa tekemään niin kovin rumalla tavalla.

Alkuun muistutus: elämme lehtitietojen varassa. Mutta jos tehdään se oletus, että lehtitiedot pitävät kutinsa, Suárez sai puhelun Koemanilta. Ei puheenjohtaja Josep Maria Bartomeulta (joka muuten ei suinkaan itse ole eroamassa osana tätä nyt nähtävää pyörremyrskyä), vaan Koemanilta. Mieheltä, joka ei Suárezia ole hankkinut. Mieheltä, joka ei ole Suárezin kanssa Barcassa missään vaiheessa toiminut.

Lehtitietojen mukaan tuo Koemanin ja Suárezin välinen puhelu kesti alle minuutin. Alle minuutin. Siinä ajassa Koeman ehti tervehtiä, sanoa ettei Suárezille ole käyttöä ja hyvästellä. Nyt osapuolten lakimiehet neuvottelevat sopimuksen purkamisesta. Sopimusta olisi ollut jäljellä vuosi ja optio toisesta vuodesta.

Luis Suárezin parhaat vuodet ovat jo takana ja hän on jo pitkään hidastanut/tuhonnut Barcelonan hyökkäyksiä. Sekään ei ole auttanut kollektiivia, että puolustusvaiheessa Suárez kävelee pitkiä aikoja.

Samaan aikaan Luis Suárez on kuusi vuotta Barcelonaa palvellut hyökkääjä, joka on ensimmäisestä päivästään lähtien puhunut kauniisti seurasta. 283 ottelua on tuottanut 198 maalia ja 109 maalisyöttöä. Maalisaldolla irtoaa kolmas sija Barcelonan kaikkien aikojen maalitilastossa. Mestarien liigassa Suárez on yhdessä Rivaldon kanssa Barcelonan kaikkien aikojen toiseksi kovin maalipyssy.

Suárez on auttanut kuuden vuoden aikana Barcelonan neljään liigamestaruuteen, kerran Mestarien liigan voittoon, neljä kertaa Copa del Reyn voittoon, kahdesti Espanjan Supercopan voittoon ja kerran sekä UEFA Super Cupin mestaruuteen että seurajoukkueiden maailmanmestaruuteen.

Ansaitseeko tällainen pelaaja todella alle minuutin pituisen puhelun ”tuntemattomalta” taholta, joka kertoo, että nyt tuli lähtö?

Eikö Barcelonassa ole opittu mitään arkkivihollisen toiminnasta? Real Madridin johto sai valtavasti kritiikkiä aikoinaan tavasta, jolla seuralegendat Raúl ja Iker Casillas lähtivät – tai joutuivat lähtemään.

Toisaalta ei kai pitäisi olla erityisen yllättynyt, kun puikoissa on Bartomeu. Niin monta kertaa on jo nähty jotain tällaista. Olisi se nyt silti ollut korrektia, että Bartomeu olisi itse tarttunut puhelimeen, pyytänyt Suárezin toimistolle ja kertonut päätöksestä kasvotusten. Nyt tämä toiminta näyttäytyy pelkurimaisena pakoiluna, jossa Koeman on pestattu tekemään Bartomeun likaiset työt.

[readmore from=Barcelona]

Sitäkin on jo spekuloitu, onko tämä jonkinlainen Bartomeun juoni savustaa Lionel Messi ulos ilman että Bartomeu menettää lopullisesti kasvojaan. Messi ja Suárez kun tunnetusti ovat hyviä ystäviä keskenään, ja Messi tiettävästi jo ennen tätä Suárezille kerrottua ilmoitusta on miettinyt vakavasti lähtemistä.

Messi on Barcelonassa koskematon, eikä häntä voida noin vain poistaa samalla tavalla kuin Suárezia. Siksi on väitetty, että Bartomeu yrittää luoda Messin ympärille eri tavoin sellaiset puitteet, että Messi itse nostaisi kytkintä.

Ja vielä: Barcelona on siis tekemässä Suárezin kohdalla jälleen myös erinomaista bisnestä. Tämän tason hyökkääjästä olisi voinut saada muutaman lantin kirstuun, mutta nyt kun sopimusta ollaan purkamassa, Suárez on lähdössä Barcelonasta ilmaiseksi.