Näkökulma: Manchester Cityn väitetty Messi-tarjous olisi Barcelonalle jättipotti

© Kuva: Getty Images

Manchester City on Sport-lehden tietojen mukaan valmistelemassa jättimäistä tarjousta Lionel Messistä. Barcelonan kannattaisi tarttua siihen välittömästi.

Faktoja on ohuelti. Se on syytä alkuun mainita. Koko Messi-saaga lepää tällä hetkellä eri suunnista – eri toimittajilta – tulevien tiedonmurusten varassa. Kun palapeliä kokoaa, alkaa näyttää yhä todennäköisemmältä, että Messi on todella lähdössä Barcelonasta – ja päätymässä Cityyn.

Asiassa on pari muttaa. Ensinnäkin se, mihin hintaan Messi voi Barcelonasta lähteä.

Messi-leiri on tiettävästi sitä mieltä, että hänellä on oikeus lähteä ilmaiseksi. Ideologisesti ajateltuna Messi ansaitsisi palveluksistaan sen, että hänet päästettäisiin ilmaiseksi Xavin ja Andrés Iniestan tavoin. Näin ei nyt kuitenkaan ole tapahtumassa.

Barca-leiri vetoaa siihen, että Messin olisi pitänyt ilmoittaa lähdöstään 10. kesäkuuta (tai joidenkin lähteiden mukaan 1. kesäkuuta) mennessä. Jos ilmoitus olisi tullut ajoissa, Messi voisi tosiaan lähteä ilmaiseksi. Nyt ei tullut, joten Barcelona vetoaa sopimuksen 700 miljoonan euron suuruiseen ulosostopykälään.

Tämän hetken tiedot kertovat, että Messi ei aio kieltäytyä harjoittelemisesta Barcelonassa ja että Messi ei halua ajautua oikeustaisteluun Barcelonan kanssa. Sitä tuskin haluaa Barcakaan.

Todennäköiseltä vaikuttaa se, että Messi ja Barcelona päätyvät sovitteluratkaisuun, jossa Barcelona päästää Messin lähtemään ehkäpä noin 100-200 miljoonan euron korvausta vastaan.

Kovin monella seuralla ei ole rahaa – etenkin kun otetaan huomioon, että Messistä tullee uudessa seurassaan palkkakuningas. Cityllä, PSG:llä ja muutamalla muulla rahaa olisi. PSG:n kannasta on ollut ilmassa vähän ristiriitaisia tietoja, kun taas Saksasta kantautuvien tietojen mukaan Bayern München ei ole kiinnostunut moisesta investoinnista.

Chelsealla ja Manchester Unitedilla voisi olla rahaa, mutta uudelleenrakennus seuroissa on vielä kesken. Italiaan tai MLS:ään Messi tuskin ainakaan vielä siirtyy.

Jäljelle jää oikeastaan vain yksi: City. Cityllä on jo valmiiksi kilpailukykyinen joukkue. On päävalmentaja, jonka kanssa Messi tulee erinomaisen hyvin juttuun. Seurassa on operatiivinen johto, jonka Messi tuntee Barcelonan-ajoilta. Ja on rahaa.

Cityllä on varaa sekä Messin ostamiseen että Messin palkkaan. Kyse on lähinnä siitä, miten City kikkailisi summat niin, että FFP-sääntöjä ei muodollisesti rikota. Lehtitietojen mukaan kyseeseen voisi tulla esimerkiksi merkittävä sponsori, joka kuittaisi osan Messi-investoinnista. Toinen mahdollisuus olisi se, että Messille maksettaisiin x-määräinen summa palkkaa ja y-määräinen summa uran jälkeistä korvausta ”lähettiläänä” toimimisesta. The Times spekuloi jutussaan sellaisella mahdollisuudella, että Messin ostaisikin Cityn emoyhtiö City Football Group, jolloin Messiin kohdistuvat kustannukset eivät rasittaisi yksinomaan Man Cityä.

Eli raha ei periaatteessa ole este. Nyt tullaan siihen, millaista korvausta vastaan Barcelonan kannattaisi Messistä luopua.

Tuoreen Sport-lehden jutun mukaan City valmistelisi hurjaa tarjousta, jossa seura löisi pöytään 100 miljoonaa euroa, Gabriel Jesusin, Bernardo Silvan ja Eric Garcían. Tämä kaikki Messiä vastaan. Jesusin siirtomarkkina-arvo on Transfermarktin mukaan 56, Silvan 80 ja Garcían 16 miljoonaa euroa. Yhteensä City siis maksaisi Messistä tietyllä tapaa 252 miljoonan euron korvauksen. Vinkki Barcelonalle: tartu tarjoukseen ja juokse.

Messi on Messi, maailman paras pelaaja. Mutta nyt näyttää siltä, että Messi on joka tapauksessa lähdössä. Ja kuten ennen tätä Messin ilmoitusta kirjoitin, Barcelonan tarpeeksi perusteellinen uudelleenrakennnus nimenomaan vaatisi Messin lähtemistä.

Nyt Messistä olisi vielä tulossa jumalaton korvaus. 33-vuotiaasta pelaajasta, jonka sopimus kattaa vain ensi kauden.

Viime päivinä vähemmälle huomiolle on jäänyt, että Messin lisäksi Luis Suárez on Barcelonasta lähdössä tämän siirtoikkunan aikana. Suárezin tilalle on soviteltu noin 100 miljoonaa euroa maksavaa Lautaro Martínezia. Moista investointia ei välttämättä tarvitsisi tehdä, jos Barca saisi Jesusin.

Silva taas auttaisi paikkaamaan Messiltä jäävää aukkoa. Portugalilainen kykenee uskottavasti pelaamaan sekä laitahyökkääjänä että keskikentällä. Kuten analyytikkomme Kim Keränen jo Twitterissä totesi, Jesusin ja Silvan myötä Barcelona saisi kaksi erinomaisen työteliästä pelaajaa, jotka auttaisivat tekemään Barcelonassa kaivattua pelillistä uudistusta kohti modernia, tasapainoista joukkuepelaamista.

Lisäksi Barcelona saisi kipeästi kaipaamansa topparin, jota on huhuiltu Barcaan jo ennen koko Messi-saagaa.

Itse en usko, että City todellisuudessa maksaisi Messistä näin suurta korvausta. Mutta jonkinlaista totuudensiementä tässä voi kyllä olla. Kenties Barca voisi saada Garcían, Jesusin ja jonkinlaisen tukun rahaa. Sekin olisi Barcan näkökulmasta hyvä kauppa, kun realiteetit otetaan huomioon.

LUE MYÖS

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.