Barcelonan viime kauden kohukauppa johti kaivattuun sääntömuutokseen

© Kuva: Getty Images

Espanjan jalkapalloliitto RFEF on päättänyt muuttaa siirtosääntöjään. Tähän saakka La Liga -seuroilla oli mahdollisuus tehdä pelaajahankinta myös siirtoikkunan ulkopuolella, jos se voi todistaa jonkun pelaajansa olevan sivussa tositoimista loukkaantumisen vuoksi vähintään viiden kuukauden ajan. Jatkossa tuo ei kuitenkaan ole enää mahdollista.

Pykälää oli hyödynnetty ennenkin, mutta valtavaa julkisuutta – ja arvostelua – se sai viime helmikuussa, kun Barcelona maksoi Leganésin tanskalaishyökkääjä Martin Braithwaiten ulosostoklausuulin 18 miljoonaa euroa. Barcelona halusi uuden pelaajan, koska Ousmane Dembélé joutui pitkälle sairauslomalle

FIFA arvosteli Espanjan sääntöpykälää heti, ja jopa Barcelonan puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu myönsi säännön olevan epäreilu. Leganés anoi lupaa hankkia Braithwaitelle korvaajan, lupaa ei myönnetty ja kauden päätteeksi Leganés putosi sarjasta.

LUE MYÖS: Näkökulma: Tuomitsiko moraaliton Barcelona pikkuseuran putoamaan? Siirtokorvausmiljoonat eivät korvaa sarjapaikan menetystä

Espanjan jalkapalloliitto alkoi pohtia sääntömuutosta jo helmikuun lopussa, ja nyt ratkaisu on siis tehty. Jatkossa loukkaantuneen pelaajan korvaajaksi voidaan hankkia siirtoikkunan ulkopuolella ainoastaan sopimukseton pelaaja. Kyseinen sääntöpoikkeus on tähän asti ollut muutenkin käytössä vain Espanjassa, ja se onkin herättänyt hämmennystä muualla maailmassa.

Yksi erikoisuus RFEF:n ja La Ligan siirtosäännöissä on silti edelleen. Vieläkin on mahdollista hankkia siirtoikkunan ulkopuolella korvaajaksi sopimuksenalainen pelaaja Espanjan sarjoista, jos jokin seura maksaa pelaajan ulosostoklausuulin aivan siirtoikkunan umpeutumisen kynnyksellä.

Tätä pykälää Atlético Madrid on mahdollisesti soveltamassa, kun se tavoittelee korvaajaa Arsenaliin siirtynelle Thomas Parteylle. Atléticolla on siirtoon aikaa kuukausi.

Lähde: AS


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.