Siirtoikkuna-analyysi: Barcelona haluaa kaksi täsmähankintaa, mutta Coutinhon loukkaantuminen pilasi suunnitelmat

© Kuva: Getty Images

Barcelonan – kuten monen muunkin seuran – siirtoikkunasta odotetaan tavanomaista hiljaisempaa. Syynä on koronapandemia, joka on pannut seurojen talouden ahtaalle.

Seuraan on kyllä yhdistetty siirtohuhuissa muutamia pelaajia, mutta tässä hieman realismia: ostaakseen yhtään ketään Barcelonan on ensin myytävä joku nykyisistä pois.

Oman haasteensa soppaan tuo se, että Barcelonassa valitaan uusi puheenjohtaja 24. tammikuuta. Siihen asti seuraa luotsaavalla väliaikaisjohdolla ei ole mandaattia toteuttaa pelaajakauppoja. Siirtoja voidaan kyllä valmistella, mutta mahdollisten siirtojen toteutuminen venyy aika lailla kalkkiviivoille.

Siirtoikkuna on Espanjassa auki 4.1.-1.2.

Ronald Koeman haluaa kaksi täsmähankintaa

Päävalmentaja Ronald Koeman on tehnyt jo viime siirtoikkunasta lähtien selväksi, että hän haluaa kaksi tiettyä pelaajaa: Memphis Depayn ja Eric Garcían.

Depay on Koemanille hyvin tuttu pelaaja Hollannin maajoukkueesta, ja Depayssa Koemania kiinnostaa tämän monipuolisuus. Hyökkääjä voisi pelata kaikilla kolmella kaistalla.

García taas on Barcelonan kasvatti, joka on itse ilmaissut haluavansa palata kotiin. Barcelonalla on ollut suuria loukkaantumishuolia toppariosastolla, ja kun Gerard Piqué on vielä pitkään sivussa, García haluttaisiin seuraan jo nyt.

Aivan tuoreimmat tiedot kertovat, että Barcelona ja García olisivat keskenään päässeet siirrosta sopuun. Näin ollen García siirtyisi varmuudella Barcaan ensi kesänä, kun miehen sopimus umpeutuu. Nyt lähinnä jännitetään, saako Barca suostuteltua Manchester Cityn myymään jo nyt tammikuun aikana.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Siirtyykö Memphis Depay Barcelonaan tammikuussa? Kuva: Getty Images.

Garcían tavoin myös Depayn sopimus päättyy kuluvan kauden jälkeen. Barcelona kävi Lyonin (Depay) ja Cityn kanssa neuvotteluja viime siirtoikkunassa, mutta ainakin vielä tuolloin seurojen pyyntihinnat olivat liian korkeita. Nyt hinnat ovat todennäköisesti laskeneet, mutta ovatko laskeneet tarpeeksi?

On hyvin mahdollista, että Barcelonan uusi puheenjohtaja mieluummin odottaisi molempien pelaajien kohdalla kesään asti, jolloin hankinnoista ei tarvitsisi maksaa siirtokorvauksia. Toinen vaihtoehto on se, että uudet hankinnat rahoitetaan myymällä joku nykyisistä pelaajista.

Siirrytään siis mahdollisiin myynteihin.

Coutinhon loukkaantuminen pilasi suunnitelmat

18. joulukuuta katalonialaislehti ARA uutisoi, että Barcelonan väliaikaispuheenjohtaja Carles Tusquets olisi määrännyt alaisensa valmistelemaan Philippe Coutinhon myyntiä välittömästi. Syynä ovat seuran talousvaikeudet. Palkkakuluja on pakko saada kevennettyä, ja lisäksi Coutinhosta voisi markkinoilla saada kohtuullisen korvauksen.

Transfermarktin mukaan Coutinhon siirtomarkkina-arvo on tällä hetkellä 60 miljoonaa euroa. Coutinho on myös pelaaja, jota käytetään Koemanin systeemissä neljän ylimmän paikan rotaatiossa. Jos Coutinho lähtisi, Koeman todennäköisesti vaatisi tilalle toista: siis Depayta.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Myydäänkö Philippe Coutinho? Kuva: Getty Images.

Olisi oikeammin sanoa ”jos Coutinho olisi lähtenyt”. Mies loukkasi polvensa Barcelonan vuoden viimeisessä ottelussa ja on sivussa jopa huhtikuun loppuun saakka. On siis käytännössä varmaa, ettei mikään seura halua ostaa Coutinhoa tammikuun siirtoikkunan aikana.

Keitä muita huhuttu lähteviksi?

Júnior Firpon lähdöstä on puhuttu jonkin verran. Mies on pelannut tällä kaudella hyvin vähän, eikä isompaa roolia ole luvassa, ellei sitten Jordi Alba loukkaannu. Ja vaikka Alba loukkaantuisi, Koeman on osoittanut käyttävänsä mieluummin Sergiño Destiä vasemmalla kuin Firpoa.

Firposta voisi saada jonkin verran rahaa – palkkakuluissa ei erityisen paljon säästettäisi – mutta olisiko Barcelona valmis jättämään kokoonpanoon vain yhden varsinaisen vasemman pakin? En usko.

Muita mahdollisia lähtijöitä ovat Samuel Umtiti, Riqui Puig ja Carles Aleñá. Umtiti lähtisi todennäköisesti vain, jos sopiva tarjous tulisi JA jos Barca saisi hankittua Garcían jo tammikuussa. Se sitten on kokonaan toinen juttu, onko mikään seura valmis maksamaan tarpeeksi Umtitista, joka on viimeiset pari vuotta ollut lähinnä sairastuvalla.

Puigin ja Aleñán kohdalla kysymykseen voisi tulla kevään mittainen laina. Kumpikin on halunnut jäädä taistelemaan peliajasta, mutta sitä ei ole juurikaan tullut – eikä ole näillä näkymin tulossa jatkossakaan. Viimeisimmät tiedot kertovat, että Aleñá olisi halukas lähtemään lainalle ja että Getafe voisi olla realistinen kohde.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Júnior Firpoa on huhuttu myytäväksi. Kuva: Getty Images.

Miralem Pjanic on julkisesti ilmaissut olevansa tyytymätön peliaikaansa, mutta on vaikeaa nähdä, että Barca häntä myisi.

Sitten on toki vielä Ousmane Dembélé. Barcelona tiettävästi yritti kaupata ranskalaisen Manchester Unitediin viime siirtoikkunassa, mutta Dembélé ei halunnut lähteä. Sittemmin Koeman on lehtitietojen mukaan vakuuttunut ranskalaisesta koko ajan enemmän ja enemmän, joten Dembélénkin lähtö vaikuttaa epätodennäköiseltä. Etenkin nyt kun Coutinho loukkaantui.

Ja pitää toki vielä mainita Lionel Messikin. Hänen sopimuksensa päättyy kuluvan kauden jälkeen, ja kaikki muistavat mitä viime kesänä tapahtui. Messi on vapaa sopimaan seurasiirrosta (joka tapahtuisi ensi kesänä) minkä tahansa seuran kanssa vaikka saman tien. Se on kuitenkin hyvin epätodennäköistä, sillä Messi itse sanoi tuoreessa haastattelussa, että hän pelaa rauhassa kauden loppuun saakka ja miettii sitten jatkoa.

Muita kauppoja?

Yksi mielenkiintoinen kauppa, jonka Barcelona saattaa tehdä, koskee 18-vuotiasta yhdysvaltalaista, Gianluca Busiota. 170-senttinen keskikentän keskustan pelaaja sanoi hiljattain haastattelussa, että hänen olisi vaikeaa kieltäytyä, jos Barcelona tekisi tarjouksen.

Sport-lehden mukaan Barcelona seuraa – ja on jo jonkin aikaa seurannut – Busiota hyvin tarkasti. Apajilla on muitakin seuroja, mutta Busion oman lausunnon myötä voitaneen sanoa, että Barca on kilpailussa vahvoilla. Siirtosumma voisi olla hyvin maltillinen, vain muutaman miljoonan euron luokkaa, mutta onko talousvaikeuksissa riutuvalla Barcelonalla sellaisiakaan rahoja?

Eli kuka saapuu ja kuka lähtee?

Kerrataan vielä:

  • Barcelona – tai Koeman – haluaa Memphis Depayn ja Eric Garcían.
  • Garcían kanssa on lehtitietojen mukaan sovittu ensi kesän siirrosta, ja nyt Barca yrittää taivutella Man Cityn myyntikannalle jo tammikuun aikana.
  • Barcelonaan on yhdistetty myös lupaava Gianluca Busio.
  • Yhtään hankintaa ei voida tehdä ilman pelaajamyyntejä.
  • Yhtään myyntiä ei voida pitää erityisen todennäköisenä.
  • Mahdollisia myytäviä ovat Júnior Firpo, Samuel Umtiti ja Ousmane Dembélé.
  • Riqui Puigin ja/tai Carles Aleñán lähettäminen lainalle on mahdollista.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila


Suomi johtaa Belgiaa vastaan 4-0! Jos johto pitää saat eurolla viisikymppiä!

1. Siirry Unibetille.
2. Aseta 1€ panos Suomelle neljän maalin tasoituksella
3.  Jos Suomen johto pitää saat 50€!