Barcelonan pokaalittoman ajanjakson päättyminen oli parin minuutin päässä. Sitten Athletic tuli rinnalle ja paineli jatkoajalla mestaruuteen.

Siinä pähkinänkuoressa Espanjan Supercopan loppuottelu.

Se oli hyvin tarkkaa peliä. Barcelona pyrki selvästi tukahduttamaan Athleticin vastaiskupelaamisen melko matalan riskin hyökkäämisellä. Athletic taas – vaikka ajoittain prässäsi korkealtakin – vetäytyi tarvittaessa hyvinkin nopeasti kahteen äärimmäisen lähellä toisiaan olleeseen neljän miehen linjaan. Siitä blokista ei kerta kaikkiaan päässyt läpi, eikä oikein ohi tai ylikään.

Barcelona johti peliä kahteen otteeseen, mutta kahdesti Athletic myös tuli tasoihin. Baskien molemmissa maaleissa (ja siinä, joka VAR:n myötä tuomittiin paitsioksi) näkyi yksi Barcelonan puolustuspelaamisen suurimmista ongelmista: erikoistilanne-/keskitysten puolustaminen.

Athleticin jälkimmäinen tasoitus tuli aivan varsinaisen peliajan lopussa. Heti jatkoajan alkajaisiksi Iñaki Williams puolestaan täräytti sellaisen kerran viidessä vuodessa -laukauksen lähes niin yläkulmaan, kuin pallon voi toimittaa. Se oli siinä.

Päävalmentaja Ronald Koeman kyllä lisäsi tulivoimaa oikeastaan niin paljon kuin penkiltä irtosi, mutta ei vain onnistunut muurin murtaminen. Tuli ehkä pientä turhautumista. Ja sitten alkoi se, mitä jotkut pitävät taiteena ja toiset taas eivät voi sietää.

Johtoon päästyään Athletic teki kaiken voiton eteen. Kaiken, mitä erotuomari Jesús Gil Manzano salli. Ja Gil Manzanohan salli.

Siellä revittiin ja siellä kieriskeltiin. Jokainen hipaisu avasi teatterinäytelmän. Se oli hetkellisesti pahempaa/parempaa kuin José Bordalásin Getafe ja Cholo Simeonen Atlético yhteensä.

Barcelonan pelaajien turhautuminen kasvoi, erityisesti 83. minuutilla kentälle vaihdettua Asier Villalibreä vastaan. Ei ihme. Olihan Villalibre ensin vienyt tasoitusmaalillaan Barcelonalta mestaruuden ja sitten provosoinut minkä ehti.

Lopulta Lionel Messi nielaisi syötin. Villalibre blokkasi pallotonta Messiä, jolla kiehahti sen verran, että ohittaessaan baskipelaajaa Messi antoi molemmilla käsillään vauhtia Villalibrelle. Gil Manzano katsoi tilanteen videolta ja nosti Messille suoran punaisen kortin. Ensimmäisen Messin seurajoukkueuralla.

Takaviistosta otetussa tv-kuvassa Messin huitaisu näytti erehdyttävästi lyönniltä. Myöhemmin tilanteesta on nähty muitakin kuvakulmia. Henkilökohtaisesti tulkitsen niin, että kyseessä oli turhautuneen pelaajan yritys ohittaa jatkuvasti kapuloita rattaisiin heittävä rasittava vastustaja. Ylimääräisen vauhdin antaminen olisi pitänyt jättää pois, mutta tahallista lyöntiä esimerkiksi alla olevasta videosta on vaikeaa nähdä. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

esmoneo

@esmoneo
Visto así igual no es ni roja....

Tuosta videosta itse asiassa näkyy myös pelaajien ilmeistä hyvin se, että Villalibren ainoa tarkoitus oli estää Messin liike. Eli Villalibre rikkoo, mutta koska Messi huitaisee tarpeettomasti käsillään, ulosajo saattoi olla oikeutettu tuomio. Villalibre myönsi pelin jälkeen, että hän yritti estää Messiä.

Espanjassahan tietysti nousi kaamea haloo tuomion jälkeen. Ruvettiin puhumaan jostain 4-12 ottelun pelikielloista. No ne puheet laimenivat nukutun yön myötä ja nyt on puhuttu 1-4 ottelun pelikiellosta.

Itse olisin yllättynyt, mikäli Messi saisi enemmän kuin kaksi peliä. Ensimmäisen hän kärsii Copa de Reyn ottelussa Cornellàa vastaan. Siinä pelissä Messi ei olisi todennäköisesti pelannut alun perinkään. Toinen ottelu on Elcheä vastaan La Ligassa.

Mistä Messin ulosajo kertoo?

Espanjassa on analysoitu kovasti Messin ulosajoa. On kehitelty teorioita, miksi juuri nyt. Oliko tämä käsillä huitaisu merkki isommasta aggressiopatoumasta, joka nyt purkautui? Kertoiko ulosajo Messin pahasta olosta Barcelonassa?

Rohkenen väittää, että nähdyt tulkinnat ovat melkoista ylianalysointia.

Tiedetään, että Messi on äärimmäisen voitonhimoinen mies. Tiedetään, että Barcelona oli jo parin minuutin päässä pokaalista. Tiedetään, että Athletic onnistui joukkueena pimentämään Messin erinomaisesti koko ottelun ajan. Ja tiedetään vielä sekin, että tietyt pelaajat Villalibren johdolla provosoivat Messiä läpi ottelun.

Nuo selitykset nähdäkseni riittävät. Lopputulemana itseensä (koska ei kykene johdattamaan joukkuettaan voittoon) turhautunut pelaaja menettää hieman fokustaan vääriin asioihin ja päästää pelin aikana kehittyneen ärsytyksen valloilleen. Siinä se.

[readmore from=Barcelona]

En oikein usko, että tässä olisi ollut kyse jostain elämää suuremmasta tapahtumasarjasta, joka nyt johti tällaiseen historialliseen ulosajoon. Se, että ensimmäinen punainen tuli juuri nyt kun Barcelona elää koko seurana kriisin aikaa, on jossain määrin sattumaa. Toisaalta loogista se on siksi, että tämän päällä olevan kriisin aikana Barcelonan pelaaminen on ollut tehottomampaa. Jos ei tule tehoja eikä peli virtaa halutulla tavalla, pallollisia ja johtavia pelaajia alkaa ärsyttää.

On tietysti mahdollista, että Messin ulosajo voi syöstä Barcelonan takaisin kurimukseen, josta seura ja joukkue alkoi juuri hieman päästä ylös. Toisaalta on mahdollista, että Messin tuloillaan oleva pelikielto on joukkueelle siunaus loppukautta ajatellen. Nyt joku muu saa tilaisuuden näyttää ja samalla Messin on pakko lepuuttaa itseään. Näin järjettömän ahtaaksi tungetulla kaudella pakkolepo voi kantaa hedelmää keväällä.