Jalkapallon seuraaminen netin kautta on monelle penkkiurheilijalle mieluisin ja kenties jopa ainoa varteenotettava vaihtoehto. Kun kyseessä on maailman suosituin urheilulaji, ei ole mitenkään yllättävää, että erilaisia vaihtoehtoja jalkapallon katselun suhteen on tarjolla pilvin pimein. Ei kuitenkaan ole yhdentekevää, mitä sivustoa otteluiden striimaukseen käyttää, sillä etenkin laittomat suoratoistosivustot muodostavat todellisen riskin joutua huijauksen tai hyökkäyksen kohteeksi. Tällä sivulla tarkastellaan laittomien suoratoistosivustojen sisältämiä uhkia, keinoja niiltä välttymiseksi sekä vinkkejä, mitä huijauksen uhriksi jo joutuneen kannattaa tehdä.

Aina suurten jalkapalloturnausten aikaan futisfanit etsivät kuumeisesti toimivaa lähetystä päästäkseen katsomaan alkavia otteluita netin kautta. Oli kyseessä sitten Valioliiga, Bundesliiga, La Liga, Mestarien liiga tai mikä tahansa muu suuri jalkapallotapahtuma, löytyy netistä korkealla todennäköisyydellä useampia sivustoja, joiden kautta striimattavia pelejä pääsee katsomaan ilmaiseksi. Valitettava ongelma näissä on kuitenkin se, että monet ilmaiset striimit löytyvät laittomilta sivustoilta, joilla ei ole puhtaat jauhot pussissaan. Vaikka sivustot tarjoavatkin toimivan striimin, on niihin ujutettu myös haitta- ja vakoiluohjelmia, joille pahaa-aavistamattomat penkkiurheilijat pyritään altistamaan. Millaista on laittomien striimaussivustojen haitallinen sisältö?

Jotkut suoratoistosivustot ovat silminnähden epäilyttävän näköisiä, joten ne on helppo ohittaa. Toiset puolestaan ovat taitavammin naamioituja, mikä tekee niistä erityisen vaarallisia. Kyberrikolliset ovat viime vuosina kehitelleet hyvinkin kekseliäitä keinoja ujuttautua uhriensa laitteille, vakoilla sisältöä ja onkia arkaluontoisia tietoja rikollisiin tarkoitusperiin. Esimerkkejä hyökkäyksistä ovat esimerkiksi käyttäjien verkkoselaimiin tunkeutuminen, hakutulosten manipuloiminen ja erilaisten roskapostien, huijausviestien tai muun ikävän sisällön tykittäminen uhreille.

Jotkut tuntuvat olevan siinä käsityksessä, että älypuhelimen tai esimerkiksi älytelevision käyttäminen olisi turvallisempi tapa katsoa suoratoistosisältöä, mutta se ei pidä paikkaansa. Mikäli striimiä on tullut katsoneeksi mobiililaitteella, ovat riskinä erityisesti huijaussovelluksen mukana tulevat kyberuhat. Pahimmillaan rikolliset saavat sovelluksen kautta käyttäjän mobiililaitteen haltuunsa tai pääsevät muilla tavoin käsiksi esimerkiksi hänen verkkopankkiinsa tai muihin henkilökohtaisiin sovelluksiin. Striimaussovellusten lataamiseen laitteille liittyy myös erinäisten yllätyskulujen riski. Joihinkin sovelluksiin on taitavasti piilotettu korkeita käyttömaksuja, joita ei välttämättä tule huomanneeksi ennen kuin on liian myöhäistä. Näin ilmainen jalkapallostriimi voi hyvinkin nopeasti koitua kalliimmaksi kuin jos jalkapalloa katselisi maksullisen kanavan kautta.

Älä ota striimauksen suhteen turhia riskejä

Toisinaan hyvän suoratoistovideon löytyminen voi olla työläämpi tehtävä. Ellei jalkapalloa katso jostain tunnetusta suoratoistopalvelusta käsin, saattavat toimivat linkit striimaukseen olla kiven alla. Monet netin kautta otteluita seuraavat jalkapallofanit ovatkin törmänneet ilmiöön, jossa aiemmin toiminut linkki ei välttämättä enää toimikaan seuraavalla kerralla.

Kun tärkeä ottelu on jo alkamassa, voi innokkaan futisfanin kohdalla epätoivo alkaa nostaa päätään. Kannattaa kuitenkin pitää pää kylmänä, sillä turhia riskejä striimauksen suhteen ei koskaan tule ottaa. Yksikin kohtalokas lataus tai väärälle sivustolle eksyminen voi aiheuttaa huomattavasti enemmän päänvaivaa kuin tärkeän ottelun näkemättä jääminen.

Järkevintä on valmistautua jalkapallo-ottelun katseluun jo hyvissä ajoin ja varmistaa mielenkiintoista sisältöä tarjoavan striimauspalvelun luotettavuus. Pyri aina käyttämään jo ennestään luotettavaksi todettuja tai muuten laajalti tunnettuja suoratoistopalveluita tai sivustoja sen sijaan, että klikkaisit epämääräistä linkkiä jonkun suosittelemana tai hakutulosten perusteella.

Eräs turvallisuutta parantava keino on hyödyntää VPN-yhteyttä, sillä sen avulla käyttäjä voi häivyttää oman todellisen sijaintinsa ja monia muitakin henkilökohtaisia tietojaan, eivätkä huijarit pääse niihin siten käsiksi yhtä helposti — jos ollenkaan. VPN-verkko on yksinkertainen, mutta helppo tapa huolehtia omasta selustastaan. Monet suosittelevatkin laadukkaan VPN-palvelun käyttämistä aina kun se on mahdollista, mutta aivan erityisesti hieman tuntemattomilla sivustoilla vierailtaessa. VPN-verkkoon liittyminen luotettavilla striimaussivustoilla ei sekään ole silti pahitteeksi, ja monet käyttävätkin VPN-verkkoa muuttaakseen sijaintinsa johonkin muuhun maahan saadakseen laajemman pääsyn urheiluun keskittyvään suoratoistosisältöön.

Jouduitko huijatuksi tai hyökkäyksen kohteeksi? Toimi näin

Toisinaan varovaisuudestakin huolimatta voi käydä niin, että huomaa langenneensa huijaussivustoon tai päästäneensä haittaohjelman tunkeutumaan laitteelleen. Itseään ei kannata soimata, sillä joskus kokeneemmatkin surffailijat voivat joutua huijauksen uhriksi. Tässä tilanteessa on ensiarvoisen tärkeää osata reagoida ripeästi ja tehokkaasti, jotta suurempaa vahinkoa ei pääse syntymään.Huijauksen tai hyökkäyksen uhriksi striimauspalvelussa tai -sivustolla joutuneen on syytä käydä läpi seuraavat vaiheet:

  1. Mikäli olet luovuttanut maksutietosi, toimi mahdollisimman pian. Ota yhteyttä omaan pankkiisi ja luottokortin myöntäjään ja tee tarvittavat toimenpiteet, jotta rikolliset eivät pääse käyttämään varojasi. Jos rahoja on jo ehtinyt hävitä, tee lisäksi rikosilmoitus mitä pikimmiten.
  2. Mikäli pelkäät henkilötietojesi joutuneen vääriin käsiin, ilmoita asiasta polisiille ja muille relevanteille tahoille.
  3. Jos epäilet, että laitteellesi on asennettu luvatta haittaohjelma, poista striimauspalvelu ja suorita viruksentorjunnan toimenpiteet.
  4. Älä missään tilanteessa klikkaa tuntemattomia striimauslinkkejä tai lataa laitteellesi sovellusta, jonka luotettavuudesta et voi olla täysin varma.