Se on sotaa nyt.

Barcelonan ja Real Madridin välit eivät ole pitkään aikaan olleet näin kireät. Siitä ei ole montaakaan viikkoa, kun seurat olivat lähes hellyyttävän samanmielisiä, mutta nyt on ihan toinen ääni kellossa. Syy on tapaus Negreira, mutta siitä on jo menty aika kauas sivupoluille.

Jotta ymmärrettäisiin nykytilannetta, on palattava ajassa hieman taaksepäin.

Superliiga on ollut liima, joka on yhdistänyt arkkiviholliset. Florentino Pérezin ajama ja Barca-pomojen Josep Maria Bartomeun sekä Joan Laportan vahvasti tukema hanke on ollut järjen avioliitto. Romantikkojen ja lajipuritaanien painajainen, mutta bisneksen näkökulmasta elinehto. Ainoa tapa kilpailla miljardööri- ja etenkin valtio-omisteisia seuroja vastaan, sanotaan.

Superliiga-hanke lähensi seuroja niinkin, että kun Barcelona upposi talousongelmien suohon ja tarvitsi pääomasijoittajien rahaa, se oli juurikin Florentino Pérez, joka tuli apuun.

Vuosi sitten Barcelona sai myytyä omaisuuttaan yli 500 miljoonalla eurolla Sixth Street -sijoitusyhtiölle. Kaupan järjesteli Key Capital Partners, joka taas on Superliiga-hankkeen taloudellinen selkänoja. Key Capital Partners oli lisäksi vain hetkeä aiemmin sopinut 360 miljoonan euron rahoituksen antamisesta Real Madridin kotistadionin, Santiago Bernabéun, remonttiin.

Suurseurojen välillä kaikki oli hyvin. Barcelona sai hädässä kaipaamaansa apua, ja Pérez sai Barcelonasta uskollisen tukijan tiettyihin poliittisiin asioihin. Mainittakoon esimerkkeinä Superliiga, La Ligan CVC-investointisopimuksen vastustaminen tai La Ligan Lähi-itään suuntautuneesta myynninedistämismatkasta kieltäytyminen.

– Barcelonasta piti tulla edustajia, mutta sitten ilmeisesti tiedätte-kai-kuka soitti ja he palasivat ruotuun, La Ligan puheenjohtaja Javier Tebas sanoi myynninedistämismatkasta MM-kisojen aikaan The Athleticin mukaan.

Ja sitten tuli tapaus Negreira.

Mitä Negreira-tapauksesta tiedetään?

Negreiralla viitataan José María Enriquez Negreiraan, Espanjan tuomarikomitean entiseen varapuheenjohtajaan. On kiistatonta, että Barcelona maksoi Negreiralle ja tämän pojalle yhteensä yli seitsemän miljoonaa euroa vuosina 2001-18.

Vyyhti alkoi aueta melko tarkasti päivälleen vuosi sitten, kun Espanjan veroviranomainen löysi epäilyttävää toimintaa DASNIL 95 -nimisen yhtiön toiminnasta. Kyseisen yhtiön omistaa Enriquez Negreira. Tarkemmassa syynissä havaittiin, että DASNIL 95:n ainoa asiakas oli Barcelona, jolloin veroviranomainen siirsi asian syyttäjälle.

Espanjan lainsäädännössä luotiin laki jatkuvaa korruptiota vastaan vuonna 2010 ja myöhemmin lakia täydennettiin urheiluun liittyvällä pykälällä. Tästä syystä syyttäjän tutkinta liittyy vain maksujen viimeisiin vuosiin, koska sitä ennen toiminta ei ollut Espanjassa laitonta. Tästä samasta syystä Barcelonan nykyistä puheenjohtajaa Laportaa ei epäillä rikoksesta, toisin kuin edellisiä puheenjohtajia Bartomeua ja Sandro Rosellia.

Negreira-tapaus on puhuttanut Espanjassa nyt jo hyvän tovin. Enemmän tai vähemmän kaikki tahot kilpailevista seuroista La Ligaan ja Espanjan jalkapalloliittoon tivaavat Barcelonalta selitystä tai pikemminkin oikeusistuimelta toimia.

Barcelonasta on koko ajan selitetty, että seura on itse asiassa ollut yhteydessä Negreiran poikaan; että mitään korruptiota ei ole tapahtunut; että kyse on ollut tuomariraporteista ja konsultoinnista tuomaritoimintaan liittyen ja että Barcelonan mainetta ja imagoa yritetään tahrata lokakampanjan avulla.

Moni taho hörähti välittömästi, kun tapaus Negreira tuli julki. Real Madridilla kuitenkin kesti. Ehkä Pérez mietti tahollaan, miten tämä tilanne kannattaa pelata. Barcelona kun olisi tärkeää pitää lähellä Superliigan ja La Ligaa vastaan käytävien taisteluiden vuoksi, mutta toisaalta taas uskottavuuden näkökulmasta ja kannattajamassan tyydyttämiseksi Barcelonaa on kohdeltava vihollisena.

Lopulta Real Madrid julkaisi tiedotteen.

– Seura on päättänyt, että puolustaakseen lakisääteisiä oikeuksiaan se [Real Madrid] aikoo olla mukana oikeusistunnossa siinä vaiheessa, kun tuomari niin pyytää, tiedotteessa sanottiin.

Selkeämmin ilmaistuna: Real Madrid on mukana oikeuskanteessa Barcelonaa vastaan.

Barcelonassa Real Madridin peliliikettä ei katsottu hyvällä. Seurasta asiaa on kommentoitu eri yhteyksissä, mutta Real Madridin tiedotteen jälkeen Laporta päätti pitää lehdistötilaisuuden maanantaina 17.4. Siitä tuli melko… intensiivinen.

”Tuomarit ovat olleet Real Madridin jäseniä 70 vuoden ajan”

Laporta oli valmistaunut. Hän löi pöytään 629 tuomariraporttia, jotka Barcelona oli saanut ”Negreira-yhteistyön” myötä vuosina 2014-18. Laporta myös toisti samoja puolustuspuheenvuoroja, joita jo aiemmin oli kuultu.

LUE MYÖS: Barcelona-pomo Joan Laporta puhui suunsa puhtaaksi Negreira-skandaalista – latasi suorat sanat Real Madridin suuntaan

– FC Barcelona ei ole tehnyt mitään sellaista, minkä tarkoitus on vaikuttaa kilpailuiden tuloksiin tai saada urheilullista etua muihin nähden, Laporta sanoi.

– Haluan mainita, että veroviranomaisen lausunnossa syyttäjälle todettiin, ettei voida sanoa, että Negreiralle maksetuilla rahoilla olisi vaikutettu tuomariasetteluihin tai otteluiden tuloksiin. He eivät voineet todistaa sitä, koska se ei yksinkertaisesti ole mahdollista.

Tässä Laporta vaikuttaisi olevan oikeassa. Toistaiseksi ei tosiaan ole kyetty osoittamaan, että Barcelona olisi vaikuttanut tai oikeastaan edes kyennyt vaikuttamaan otteluiden lopputuloksiin. Espanjan jalkapalloliitosta on sanottu, että Enriquez Negreiralla ei esimerkiksi ollut valtaa päättää otteluiden tuomariasetteluista.

Torstaina 20.4. asian myönsi myös La Liga -pomo Tebas.

LUE MYÖS: Barcelonan ja La Ligan pomot kohtasivat toisensa – ”Joan Laportan selitykset eivät vakuuttaneet”

– En usko, että Barcelona on ostanut tuomareita puolelleen, mutta uskon, että noiden maksujen avulla on yritetty jollain tavalla vaikuttaa, Tebas sanoi La Ligan vuosikokouksen yhteydessä pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Palataan Laportan lehdistötilaisuuteen.

Laporta ei malttanut puhua pelkästään Barcelonan asioista. Kengässä kun hiersi iso kivi, sellainen Real Madridin kokoinen.

– He väittävät olevansa jotenkin pöyristyneitä tästä. Kaikki tämä seuralta, jota tuomarit ovat suosineet läpi historian ja jota suositaan edelleen. Seuralta, joka tunnettiin ”hallinnon seurana” aikoinaan, Laporta sanoi – eikä se siihen loppunut.

– No miksi Real Madridia kutsuttiin hallinnon seuraksi? Siksi, että heillä oli hyvin läheiset suhteet niin poliittiseen, talous- kuin urheilupuolen vallanpitäjiin. Täytyy muistaa, että seitsemän vuosikymmenen ajan suurin osa tuomarikomitean puheenjohtajista ja jäsenistä oli entisiä Real Madridin jäseniä, pelaajia tai johtajia. 70 vuoden ajan päätösvaltaiset ihmiset tulivat Real Madridista.

– Toivon, että oikeusäsittelyssä tämä seura pannaan takaisin omalle paikalleen.

Vähemmän yllättäen Real Madrid vastasi…

”Kumpi olikaan hallinnon seura?”

Maanantai-iltana 17.4. Real Madrid julkaisi Twitter-tilillään videon, kestoltaan 4 minuuttia ja 27 sekuntia. Otsikko: Kumpi olikaan hallinnon seura? Aivan kuin video olisi tehty jo hyvissä ajoin valmiiksi tällaista tilannetta varten.

Real Madrid koki tulleensa syvästi loukatuksi ja vastasi syytöksiin hyökkäämällä vastaan.

Videolla näytetään ensin otteita Laportan lehdistötilaisuudesta. Seuraavaksi esitellään Barcelonaa Francisco Francon aikana. Sitä kuinka Barcelona palkitsee Francoa mitalein. Kerrotaan, kuinka Barcelona voitti mestaruuksia Francon aikana, ja Real Madrid joutui nuolemaan näppejään.

Videolla ääneen pääsee myös Real Madrid -legenda Santiago Bernabéu.

– Kun joku sanoo, että Real Madrid oli hallinnon seura, tekee mieli oksentaa.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Real Madrid C.F. 🇬🇧🇺🇸

@realmadriden

Se oli aikamoinen isku. Täältä Suomesta käsin moni ehkäpä ajattelee, että Barcelona aloitti sanasodan ja huuteli törkeyksiä, mihin Real Madrid vastasi osuvasti.

Espanjassa se on jotain vähän enemmän. Oli Laportalta aikamoinen teko syyttää Real Madridia tuomareiden suosimaksi ja hallinnon seuraksi. Siinä vedettiin kertaheitolla laastareita sellaisten haavojen päältä, joiden pitäisi rauhassa antaa parantua vielä pitkään.

Ja sitten Real Madrid vastasi niin ikään melkoisella rimanalituksella. Se ei ollut enää vain kahden jalkapalloseuran sanailua. Tuon videon jälkeen koko Katalonia hermostui, ja aluehallinto vaati Real Madridilta anteeksipyyntöä.

– Real Madridin video on historian vääristelyä. On todella huolestuttavaa, vastuutonta ja loukkaavaa, että tällaista levittelee seura, joka saa niin paljon näkyvyyttä, Katalonian aluehallinto tiedotti videon julkaisun jälkeen.

Francon nimeä ei sovi huudella kevyin perustein

Francisco Franco on Suomessa jäänyt vähemmälle huomiolle kuin vaikkapa Adolf Hitler ja Benito Mussolini. Ehkä siksi, että Franco piti Espanjan sivussa sodasta. Mistään kunnioitettavasta kansan johtajasta ei silti ollut kyse.

Franco oli kansallismielisten armeijoiden ylipäällikkö, joka johti omat joukkonsa Espanjan sisällissodan voittoon samoihin aikoihin, kun toinen maailmansota alkoi. Tukijoita: natsi-Saksa, Italian fasistit ja Portugalin diktaattori. Espanjassa alkoi niin kutsuttu Francon aika, diktatuuri, joka kesti vuodesta 1939 vuoteen 1975.

Franco ei pitänyt eri mieltä olevista, eri tavoin puhuvista, eri tavalla ajattelevista. Hän kielsi niin baskin kielen kuin kataalanin puhumisen julkisesti. Camp Nousta tuli Kataloniassa paikka, jossa katalonialaiset saattoivat puhua katalaania ja olla katalonialaisia. Näistä ajoista juontaa juurensa FC Barcelonan slogan ”Més que un club” (enemmän kuin pelkkä seura).

On aika lailla selvää, että ainakaan Barcelona ei ollut ”hallinnon seura”. Vuodelta 1943 muistetaan yksi maineikkaimmista El Clásicoista. Copa del Generalísimon (Copa del Reyn edeltäjä, nimetty – tietysti – Francon mukaan) välierien ensimmäisen osaottelun Barcelona oli voittanut kotonaan 3-0. Sitten jotain tapahtui, ja Real Madrid voitti toisen osan 11-1. Sanotaan, että Francon edustaja oli käynyt tervehtimässä Barcelonan joukkuetta pelin alla.

Jo ennen Francon varsinaista valtakautta, sisällissodan ensimmäisinä kuukausina elokuussa 1936, Francon joukot ottivat kiinni Barcelonan puheenjohtajan, Josep Suñolin, joka oli ajanut autollaan Francon joukkojen hallussa pitämälle alueelle. Siihen paikkaan Suñol myös ammuttiin.

Eli onko Barcelona sittenkin oikeassa ja Real Madrid valehtelee?

Ei se ihan noinkaan ole. Barcelonassa ja Kataloniassa opetetaan kyllä, että Madrid on se paha, Francon seura ja keskushallinnon suosikki. Totuus on paljon monimutkaisempi.

Se oli yhtä lailla Madrid, joka aikoinaan taisteli Francon joukkoja vastaan sisällissodassa. Toisaalta se oli Barcelonan legenda László Kubala, jonka Franco otti ”suojelukseensa”. Kubala tuli Kataloniaan sosialistisesta Unkarista 1950-luvun alussa.

Ei se Francoa häirinnyt, että Kubala siirtyi Barcelonaan eikä Real Madridiin. Francolle olennaisinta oli, että hän pystyi moraaliposeeraamaan Kubalan rinnalla ja kertomaan tarinaa, kuinka tämän tason lahjakkuus haluaa kommunismin ikeestä länteen, oikeistolaiseen Espanjaan.

Ylipäätään Francolle olennaisinta oli lopputulos, välineellä ei niin väliä. Siis: ei Real Madrid tai Barcelona ollut Francolle suuri intohimo kohde. Sitä seuraa, henkilöä tai jotain muuta instituutiota käytettiin, josta Franco sattui kulloisellakin hetkellä eniten hyötymään.

Real Madrid oli 1950-luvulla Francon suurlähetystö, niin sanottiin. Valkoinen baletti ihastutti ympäri Eurooppaa ja Francon näkökulmasta puhtaan valkoinen Real Madrid oli kuin Francon oikeistolainen Espanja näyttämässä muille mallia. Mutta että päättikö Franco nostaa Real Madridin siihen asemaan, vai päättikö Franco vain ottaa hyödyn irti loistavasti pelanneesta Real Madridista? Se on tässä se olennainen kysymys.

Madridilaisseuroista se oli itse asiassa Atlético Madridin edeltäjä Atlético Aviación, joka alkuun oli Francon suosiossa – eikä suinkaan Real Madrid. Mutta kun Real Madrid alkoi menestyä, Franco vaihtoi Atléticon Real Madridiin.

Barcelona ja Real Madrid tarvitsevat jatkossakin toisiaan

Se on sotaa näiden seurojen välillä juuri nyt. Vanhat haavat on revitty auki, ja riitoja katsotaan tiukasti vain omasta näkökulmasta.

Barcelona saa syyttää Negreira-tapauksesta vain itseään. Kukaan ei pakottanut Barcelonaa tekemään kauppaa erotuomarikomitean varapuheenjohtajan kanssa. Mahdollisten rangaistusten valossa sillä on toki merkitystä, saiko Barcelona maksuista pelillistä hyötyä, mutta maineen näkökulmasta se on toissijainen kysymys.

Kiistaton totuus kun on kuitenkin se, että Barca maksoi vuosikausien ajan henkilölle, jolla oli aktiivisena toimijana jonkinlaista valtaa tuomariorganisaatiossa. Pahaltahan se näyttää, käänteli asiaa miten päin hyvänsä.

Real Madridille Barcelonan hölmöily on ollut todennäköisesti vähän sellainen katkeransuloinen mahdollisuus: lyödäkö lyötyä vai tarjotako auttavaa kättä.

Barcelona ja Real Madrid tarvitsevat jatkossakin toisiaan. El Clásico on otteluista suurin ja suurelle yleisölle ainoa oikeasti jättiläismäisen kiinnostava ottelu Espanjassa. Kannattajille on vähän aikaa hauskaa, jos oma joukkue murjoo arkkivihollisensa, mutta pidemmän päälle molemmille seuroille on tärkeää, että joukkueet pysyvät jotakuinkin tasavahvoina.

Joan Laporta (toinen vasemmalta) ja Florentino Pérez (keskellä) seuraamassa El Clásicoa. Kuva: Getty Images.

Yhtä lailla seurat tarvitsevat toisiaan, kun ne yrittävät ottaa liiketaloudellisesti seuraavan askeleen ja perustaa eksklusiivisen Superliigan. Barcelona ja Real Madrid pysyvät jalkapallomaailman suurimpina vain, jos liikevaihto pysyy kasvussa ja jos ne brändeinä pysyvät ihmisten huulilla.

Brändit taas tarvitsevat tarinoita. Francon aika, kahtiajaon maailma, on tarinana hyvä. Mutta ei se ole ihme, ettei Real Madrid hiljaa vierestä seurannut, kun Laporta syytti sitä käytännössä tuomaripelistä ja fasistisen Francon hallinnon lempilapseksi. Tässä maailmanajassa kansainvälinen futisbrändi nimeltä Real Madrid ei halua assosioitua äärioikeistolaiseen diktaattoriin.

Barcelona siis epätoivoisena älähti, ja Real Madrid sivalsi takaisin vyön alle. Kun vähän aikaa kuluu, Barcelona ja Real Madrid voivat taas edistää tiettyjä yhteisiä intressejään, mutta juuri nyt ei ole sen aika. Nyt eletään tulehtuneinta ajanjaksoa pitkään aikaan.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS