Real Madrid marssi sunnuntai-iltana Hala Madridin raikuessa täpötäydelle Santiago Bernabéulle. Uhkaava, suorastaan imperialistinen hymni sellaisen sotilaallisen rummutuksen säestämänä. Joukkue täynnä itsevarmuutta, rutiinia. Hallitseva La Ligan, Mestarien liigan ja Espanjan Supercopan mestari.

Ei ollut mikä tahansa ilta, vaan oli El Clásico. Ensimmäinen sitten Barcelonan viimekesäisen jälleenrakennuksen. Barcelona oli vahvistunut paperilla merkittävästi, Real Madrid parin täsmähankinnan voimin.

Ajateltiin, että nyt Barcelona taistelee tosissaan jokaisen kilpailun voitosta, muita vaihtoehtoja ei tällä materiaalilla ole. Real Madridkin joutuisi La Ligassa ahtaalle.

Voi se vielä joutuakin. Ennen sunnuntai-iltaa Barca oli sarjassa kärkipaikalla, joskin tasapisteissä Realin kanssa. Nyt ero on Realin hyväksi kolme pistettä.

Real Madrid voitti Clásicon 3-1. Barcelona oli tätä ennen päästänyt La Ligassa kahdeksassa ottelussa vain yhden maalin. Se ei ollut ollut häviöllä kertaakaan. Nyt Barcelona päästi kolme eikä se johtanut missään vaiheessa.

Miksi kohkataan vain Barcelonasta, vaikka Real Madrid on näin hyvä?

Opportunistinen peto

Barcelona oli sunnuntai-illan pelissä tavallaan parempi. Se kokosi maaliodottamaa 2,16 maalin edestä Real Madridin 1,14:ää vastaan. Tilastojen perusteella Barcan olisi siis pitänyt voittaa peli jotakuinkin 2-1. Silti se hävisi 1-3.

Ja toisaalta taas, jos katsoi peliä, moni lienee samaa mieltä tästä lauseesta: Real Madridilla ei ollut mitään hätää.

Barcelona kyllä kohkasi ja yritti, vähän samalla tavalla kuin voitottomissa otteluissaan Bayern Müncheniä ja Internazionalea vastaan. Mutta kohkaamisella ei isoissa peleissä aina saa tulosta. Kuten Xavi pelin jälkeen osuvasti kiteytti: Real Madrid on kypsempi.

Lue myös: ”Me emme ansainneet hävitä” – Xavi selitti syitä Barcelonan Clásico-tappiolle

Real Madridilla ei ole oikein pelillistä identiteettiä (eikä tämä ole nyt mikään haukku). Real Madridin koko seuraidentiteettikin on jokseenkin kapea. Tietysti on valtava historia, perinteet ja kannatuspohja. Mutta koko seuran toiminta lepää oikeastaan vain yhden melko abstraktin sanan varassa. Seuralle tärkeää on vain voitto.

Valkoinen baletti on käsite, mutta vähän harhaanjohtava. Lähes ottelussa kuin ottelussa Realilta nähdään valkoista balettia – jumalaista syöttöpeliä – hetkittäin, mutta vain silloin, kun peli sitä pyytää. Vastapainoksi Realilta voidaan hyvin nähdä pitkiä puolustuspelaamisen jaksoja ja nopeiden vastaiskupaikkojen kyttäämistä.

Real Madridille ei ole ongelma olla kameleontti. Kun peli sitä vaatii, Real hallitsee palloa. Kun taas peli vaatii olemaan kärsivällinen ja odottamaan omaa tilaisuutta, Real tekee sen. Tarkoitus pyhittää keinot. Enkä suinkaan viittaa siihen, että Real pelaisi likaisesti. Tarkoitan yksinkertaisesti sitä, että pelitavalla ei ole väliä, vain voitolla on.

Miksei Real Madridista sitten puhuta?

Real Madrid on tällä hetkellä kone. On ollut sitä jo useamman vuoden.

Kaukana ovat ne ajat, kun setä Florentino seikkaili fantasiapeleissä ja hankki joukkueeseen toinen toistaan nimekkäämpiä pelaajia, maksoi mitä maksoi.

Tätä nykyä Barcelona on Espanjan kahdesta suuresta se kaoottinen hollitupa, jossa ovi käy molempiin suuntiin ja jossa pysyvyys ja lupaukset ovat melko häilyviä käsitteitä.

Ehkä Florentinon kasvu seurajohtajanakin symboloi tietyllä tavalla. Samalla kun Pérezistä on tullut kypsempi puheenjohtaja, myös Real Madrid on kauttaaltaan kypsynyt.

Real Madrid on ollut kliininen. Tullut, nähnyt ja voittanut. Ei aina fantastisella tavalla, mutta on voittanut.

Median näkökulmasta Real Madrid ei ole tarjonnut otsikoita, toisin kuin Barcelona. Sekin on syytä ymmärtää oikeassa perspektiivissä. Real Madrid ei ole tarjonnut otsikoita, koska se on ollut kliinisen hyvä. Barcelonaan liittyen taas hyvin suuri osa otsikoista on koskenut jollain tapaa seuran kaoottista tilannetta.

On siis totta, ettei Real Madridista ole puhuttu samalla tavalla kuin vaikkapa Barcelonasta, mutta se ei tarkoita etteikö Realilla pyyhkisi hyvin. Edustusjoukkuetta on rakennettu niin hyvin nyt jo monta vuotta putkeen, ettei otsikoille ole juuri jäänyt sijaa. Real Madrid kun on vain tullut, nähnyt ja voittanut.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

Lue myös