Barcelona sai vihdoin tällä viikolla virallisestikin uuden puheenjohtajan, kun seuraa myös vuosina 2003-2010 johtanut Joan Laporta aloitti keskiviikkona tehtävässään. Edellinen puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu jätti paikansa, ja kaksikon pestien välissä, 30.10.-17.3. tehtävää hoiti väliaikaispuheenjohtaja Carles Tusquets.

Tusquets antoi haastattelun Barcelonaa läheltä seuraavalle Sport-lehdelle, ja kertoi selkokielellä, kuinka vakavasta taloudellisesta ahdingosta Barcelonan kohdalla on puhutaan. Pandemiakaudella tärkeintä on ollut vain selviytyä. Tusquetsin lyhyen puheenjohtajakauden aikana hänen piti neuvotella pelaajien palkkojen leikkaamisesta sekä järjestää vaalit keskellä pandemiaa.

Tusquets vakuutteli heti, ettei häntä pelottanut astua vastuuseen, vaikka tilanne olikin äärimmäisen hankala.

-Ei, koska olin Nuñezin [Barcelonan vuosien 1978-2000 puheenjohtaja Josep Lluis Nuñez] FC Barcelonan rahastonhoitaja 11 vuoden ajan sekä Bartomeun talouskomission puheenjohtaja. Tiesimme seuran tilanteen…

Tusquetsin mielestä Bartomeun aikakaudesta jää jälkeen paljon hyvääkin: stadionprojekti Espai Barca ja siihen liittynyt jäsenäänestys, urheilullinen menestys ja valmentaja Ronald Koemanin värvääminen. Negatiivisten asioiden lista on kuitenkin tunnetusti pitkä.

– Olen puhunut niistä jo monissa tapaamisissa. Meidän täytyi olla todella varovaisia velkojen kanssa. Kun Neymar lähti, velat ampaisivat kattoon. Teimme Ousmane Dembélén, Philippe Coutinhon ja Antoine Griezmannin kaltaisia todella kalliita hankintoja. Myös jatkosopimuksia solmittiin ja palkkakulut nousivat.

Tusquetsin mukaan Barcelona käyttää pelaajien palkkakuluihin huomattavasti suuremman osan seuran tuloista, kuin olisi suotavaa.

– UEFA suosittelee, että palkkamenot olisivat korkeintaan 70 prosenttia seuran tuloista. Ihannetilanteessa ne olisivat korkeintaan 50 prosenttia. Tällä kaudella, tulojen pudottua, puhumme 90 prosentista.

– Tietysti prosenttiosuus olisi matalampi, jollemme olisi menettäneet 300 miljoonan euron edestä tuloja pandemian takia, Tusquets korostaa.

Tusquets kertoo, että Barcelonan bruttovelat ovat yli miljardin euron luokkaa. Kun summasta vähennetään Barcelonan omat saatavat, on summa hieman maltillisempi, mutta silti mittava 600 miljoonaa euroa.

Velasta pankkien lyhytaikaista velkaa on 250 miljoonaa euroa ja pitkäaikaista hieman yli 200 miljoonaa. Summaan sisältyy Goldman Sachsin 125 miljoonan ennakkolaina Espai Barca -stadionprojektiin. Siksi Tusquetsin mukaan seuran velka putoaa tuntuvasti, kunhan yleiskokous hyväksyy projektin.

Tusquetsin mukaan suorin väylä taloustilanteen helpottamiseksi on pelaajien myyminen. Myös uuden Barca Corporaten starttaamisella ennen kesäkuun loppua pyritään saamaan tarpeeksi liikkumavaraa ensi kautta varten.

Pandemiakauden suureksi hankaluudeksi väliaikaispomo myöntää pelaajien palkkaleikkaukset.

– Ne piti hoitaa niin pian kuin mahdollista. Tilanteesta tuli kriittisempi päivä päivältä.

– Jos emme olisi päässeet leikkauksista sopuun, emme olisi voineet maksaa pelaajien palkkoja tammikuussa. Ja jos niitä ei maksa, voidaan meille tulevat maksut katkaista. Seuran hallinnoijina meidän oli pakko suojella seuraa konkurssilta, ja onnistuimme siinä, Tusquets huokaisi.

Hän myöntää, että helpotus oli suuri, kun pelaajien kanssa päästiin palkan alennuksista sopuun.

[readmore from=Barcelona]

– Tulojen ja menojen välinen ero oli noin 300 miljoonaa euroa. Pystyimme lykkäämään maksuja 170 miljoonaa euron edestä. Olen hyvin kiitollinen pelaajille ja seuran työntekijöille, sekä etenkin valmentaja Koemanille hänen esimerkillisestä käytöksestään. Hän sanoi minulle ensimmäisenä: ”Maksakaa minulle sitten, kun se seuralle sopii”.

Tusquetsin mukaan Barcelonalla on pelaajille vanhoja saatavia maksamatta vielä noin 70-80 miljoonan euron verran.