Andrés Iniestan ura Barcelonassa on päättymässä. Jäljellä on enää neljä ottelua, joista ensimmäinen on sunnuntaina pelattava El Clásico.

Moni jalkapallomaailman vaikuttaja on ylistänyt Iniestaa sen jälkeen, kun pelintekijä kertoi lähtöaikeistaan. Nyt tuohon kuoroon liittyi Iniestan entinen pelikaveri Thierry Henry. Ranskalaishyökkääjä kuvaili Sky Sportsille, mikä on tehnyt Iniestasta niin loistavan pelaajan.

– Andrés on kaveri, joka hoitaa puhumisen kentällä. Hän ei ole kovin äänekäs kentän ulkopuolella. Hän ei anna usein haastatteluja, mutta pallon kanssa hän voisi puhua tuntikausia, Henry maalaili.

– Olen aina miettinyt, että häntä ei edes tunnistaisi, jos hän kävelisi kadulla vastaan lippis päässä. Hän pitää matalaa profiilia, mutta kun hänelle antaa pallon, hänestä tulee Teräsmies.

– Hänestä ei saa [kentällä] otetta. Hän tulee yhden-kahden kosketuksen pelillä ohi. Se on ärsyttävää. Mutta hänen kohdallaan kaikki on kyse ajattelun nopeudesta.

– Tuliko hän juuri kahdella-kolmella askeleella ohi? Kyllä. Oliko hän nopea? Ei oikeastaan. Oliko hän vahva? Ei oikeastaan.

”Se edellinen kaveri”

Iniesta on voittanut urallaan lähes kaiken mahdollisen. Hän on myös tehnyt Espanjan voittomaalin MM-finaalissa, minkä ansiosta miestä ylistetään edelleen lähes jokaisella stadionilla Espanjassa. Kaikesta huolimatta Iniesta on ehkä hieman aliarvostettu. Henry tietää miksi.

– On hyvin vaikeaa pitää asiat yksinkertaisina silloin, kun kyvyt riittäisivät pidemmälle. Andrés tekee juuri sen, mitä peli pyytää. Hän ei ole koskaan ollut maalipyssy eikä hän ole ollut maalisyöttöjen antaja.

[readmore from=Barcelona]

– Sanon aina, että hän on ”se edellinen kaveri”. Ihmiset kysyvät: ”Mikä se on?” Se on kaveri, joka hallitsee pelin tempoa. Se on kaveri, joka saa joukkueen pelaamaan kollektiivina. Se on kaveri, joka päättää, mennäänkö vai eikö mennä.

– Tietysti siellä [Barcelonassa] on sitten ollut kavereita, kuten Neymar, [Samuel] Eto’o, Ronaldinho ja tietysti Lionel Messi, jotka ovat tehneet omia juttujaan.

– Mutta jos mukana ei ole kaveria, joka kontrolloi pelin rytmiä ja tempoa, joka saa joukkueen pelaamaan yhteen ja joka päättää milloin pidetään palloa, homma ei toimi yhtä hyvin.

– Hänen kanssaan oli ilo pelata. Mikä pelaaja. Mitkä aivot.