Sanon sen suoraan: Copa del Rey on ahneiden tahojen surullinen kilpailu.

Copa voisi olla vaikka mitä. Se voisi olla näyttämö tuhkimotarinoille, joita 38 kierroksen La Ligassa ei juuri nähdä. Se voisi olla näyteikkuna alasarjojen pelaajille FA Cupin tapaan.

Copa voisi olla vaikka mitä. Mutta ei se ole. Nykymuodossaan se lähinnä pitäisi lopettaa.

Kirjoitin syksyllä melko pitkästi ongelmista, jotka liittyvät Copa del Reyn pelilliseen formaattiin. Suuria suositaan häikäilemättömästi pienten kustannuksella.

Lue Kommentti Copan formaattiin liittyvistä ongelmista.

Kukaan ei ole ostanut oikeuksia

Surkuhupaisinta tässä on se, että formaattiin liittyvät ongelmat eivät ole ainoita. Nyt Espanjasta kantautuu tietoja, joiden mukaan yksikään tv-talo ei ole ostanut Copan finaalin lähetysoikeuksia itselleen. Siis ei yksikään. Ja finaali pelataan kahden viikon kuluttua!

Espanjan kansallinen kauppa- ja kilpailukomissio on jo puuttunut peliin. Espanjan jalkapalloliitto ilmeisesti pyytää oikeuksista liikaa, ja nyt liitolta vaaditaan että tarjouskilpailusta on tehtävä ”läpinäkyvämpi” ja ”vähemmän syrjivä”.

Ongelma näkyy valitettavasti myös Suomessa. Viasat on näyttänyt Copa del Reytä tähän asti, mutta finaali ei näy, sillä oikeuksia ei ole.

Tässä on jo lähtökohtaisesti iso rakenteellinen ongelma. Juttelin hetki sitten Viasat Sportin vastaavan tuottajan Ville Klingan kanssa. Hän sanoi, että on ”hyvin erikoinen malli myydä kilpailun tv-oikeudet niin, että muu sarja myydään yhdessä paketissa ja finaali toisessa”.

Ahneella on paskainen loppu

Korostan, että todisteita ei ole, mutta loogisesti tähän on vain yksi mahdollinen syy: ahneus. Se sama ahneus, joka on johtanut Copa del Reyn turnausformaatin ongelmiin, on johtanut myös tv-lähetysongelmiin.

Barcelona ja Real Madrid myyvät. El Clásico se vasta myykin. Ai että, kunpa Clásico toteutuisi Copan finaalissa. Ja silloinhan sillä voisi rahastaa.

Veikkaanpa, että tuo on se ajattelutapa, joka Espanjan jalkapalloliitossa on voimissaan. Veikkaan, että finaali myydään erikseen juuri siksi, että mahdollisella Clásico-finaalilla päästäisiin rahastamaan.

[readmore from=Copa-del-Rey]

Mutta voi, kun ei taaskaan tullut Clásico-finaalia. Vastakkain ovat ”vain” Barcelona ja Sevilla. Mahtaako se kiinnostaa ketään? Ei näemmä ainakaan siihen hintaan, jolla oikeuksia yritetään kaupata.

On säälittävää ja lähinnä surullista, jos Copa del Reyn finaali ei näy missään. Klingan mukaan Copa del Reyn oikeudet hankitaan yhteispohjoismaisena ratkaisuna. Jos finaali ei näy Suomessa, se tuskin näkyy muissakaan pohjoismaissa ainakaan Viasatin kautta.

Se on toki sääli, ettei Copan finaalia voi Suomessa tv:n kautta katsoa. Mutta se on jo ihan surkuhupaisaa, jos ei peli näy edes Espanjassa.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila