Copa del Rey pyörähti pääsarjajoukkueiden osalta käyntiin eilen illalla.

Tuloksia: Cartagena-Sevilla 0-3, Real Zaragoza-Valencia 0-2, Real Murcia-FC Barcelona 0-3. Eiköhän tuo jo riittäisi.

Tänään ja huomenna nähdään ihan samanlaisia tuloksia, kun esimerkiksi Real Madrid vierailee Fuenlabradan, Athletic Bilbao Formenteran ja Atlético Madrid Elchen luona.

Jos sieltä vaikka joku onnistuisikin yllättämään, ei sillä olisi mitään merkitystä. Copa del Reystä on jostain ihmeen syystä luotu turnaus, jossa kaikki mahdollinen tehdään isojen pärjäämisen hyväksi. Ihme, etteivät barcat ja realmadridit saa joka pelissä kahta maalia eteen.

Miksi kaksiosaiset otteluparit?

Isojen suosimisessa ei ole kyse vain yhdestä asiasta, vaan ongelmakohtia on useita. Ensinnäkin, miksi ihmeessä Copan ensimmäiset kierrokset pelataan yksiosaisina, mutta kun pääsarjajoukkueet astuvat mukaan, yhtäkkiä pelataankin kaksiosaiset otteluparit?

Onko se niin, että ensimmäiset kolme kierrosta ovat liitolle pakkopullaa. Ihan sama, mitä joukkueita sieltä tulee, kun ovat joka tapauksessa hajuttomia ja mauttomia.

Siinä vaiheessa kun pääsarjajoukkueet tulevat mukaan, homma muuttuu vakavaksi. Yksiosaiset ottelukierrokset olisivat liian iso riski. Mitä jos vaikka Real Murcia yllättäisikin Barcelonan. Siinä jäisi isoja rahoja saamatta, kun Barcan vetovoimaa ei voisi enää käyttää markkinoinnissa hyväksi.

Vaikka Real Murcia olisi voittanut eilen illalla Barcelonan, Barcalla olisi ollut vielä toinen mahdollisuus kääntää ottelupari edukseen. Nyt voitiin leikkiä thomasvermaeleneilla ja andregomeseilla, koska tosipaikan tullen isot pojat olisivat voineet hoidella Murcian toisessa osaottelussa.

Eikä siinä vielä kaikki. Ensimmäiset osat pelataan ”huonojen joukkueiden” kotikentällä, jotta barcelonat ja realmadridit pääsevät vielä työtapaturman sattuessa kääntämään otteluparia edukseen tutulla kotikentällään.

Parhaat vastaan huonoimmat

Eikä siinäkään vielä kaikki. Jotta isojen etenismahdollisuudet saadaan maksimoitua, tällä 32 joukkueen kierroksella europeleissä mukana oleville pääsarjajoukkueille on arvottu vastustajat Segunda B:n kiintiöstä. Eli ei ole edes teoriassa mahdollista, että Real Madrid voisi kohdata edes Segundan kärkijoukkueita. Ehei, vaan vastaan tulee kolmannen sarjatason joukkue. Ja näin käy vuodesta toiseen, koska Barcelona ja Real Madrid ovat aina mukana europeleissä.

Mitkähän ovat todennäköisyydet sille, että tällaisella kilpailun rakenteella yhtään mikään Segunda B:n joukkue voisi edetä 16 parhaan joukkoon?

Miksi vain osa mukana?

Kuka järjen jättiläinen on ylipäätään keksinyt, että koko turnaukseen saa osallistua vain osa Espanjan seuroista?

Copa del Reyn ensimmäiselle kierrokselle pääsee edelliskauden 18 parasta Terceran (neljänneksi korkein sarjataso) joukkuetta. Reservijoukkueita ei oteta ollenkaan mukaan. Segunda B:stäkään eivät pääse kaikki mukaan, vaan sieltäkin otetaan vain edelliskauden parhaat. Segundasta (ei reservijoukkueet) ja pääsarjasta kaikki pääsevät yrittämään Copan voittoa.

Heikommat joukkueet, jotka eivät pääse mukaan tai putoavat ensimmäisellä kierroksella, siirtyvät pelaamaan alueturnauksia. On esimerkiksi Itä-Andalusian ja Melillan turnaus ja niin edelleen. Kuulostaa hienolta. ”Voitettiin Itä-Andalusian ja Melillan cup-mestaruus!” Oikeasti.

FA Cupista mallia ja nopeasti

Sitä tykätään arvontatuloksen jälkeen aina hehkuttaa, miten Barcelonan ja Real Madridin kohtaavat Segunda B:n joukkueet pääsevät elämänsä otteluun. Kunpa pääsisivätkin nimenomaan otteluun. Silloin olisi vielä saumaa yllätykseen. Mutta kun päästään otteluihin, mahdollisuudet katoavat käytännön olemattomiksi.

On se varmasti hienoa kohdata Barcelona ja Real Madrid, mutta milloin Espanjassa päästäisiin siihen, että olisi hienoa myös pudottaa Barcelona tai Real Madrid?

Miksei Espanjassa oteta mallia FA Cupista. Miksiköhän FA Cup on niin paljon suositumpi turnaus kuin Copa del Rey. Todisteita minulla ei ole esittää, mutta heitän lonkalta, että FA Cupista tekee tarunhohtoisen se fakta, että ihan jokaisella maan seuralla – pienellä tai isolla – on ainakin teoriassa mahdollisuus voittaa pokaali. Ihan jokaisella.

Tietysti isot sen yleensä voittavat, mutta pienillekin annetaan aito mahdollisuus. Samaa ei voi sanoa Copa del Reystä, jossa isojen seurojen kuvainnollisia pyllyjä nuollaan kieli pitkällä.

[readmore from=mielipide amount=3]

Mikä siinä olisi niin hirveää, että yllätyksiä tapahtuisi myös Espanjassa? Eikö se pikemminkin lisäisi turnauksen kiinnostavuutta, että välillä ihan oikeasti tulisi niitä yllätyksiä. Joku Baskimaan ylänköjen pubijengi kippaisi 200 katsojan edessä jonkun Sevillan nurin. Siitähän saisi hemmetinmoisen tarinan rakennettua.

Ja ihan puhtaan neutraalisti ajatellen yksiosaisiin kierroksiin siirtyminen tarjoaisi myös sitä kauan kaivattua lepoa suurseuroille. Luulisi kiinnostavan suurseurojakin, jos ne miettivät hyötyjä yhtään pidemmällä aikavälillä.

Sama meno jatkuu

Copa del Reyn järjettömyydestä on kirjoitettu ja kirjoitetaan jatkossakin. Tässä vaiheessa muutosta ei ole havaittavissa.

Homma jatkuu tutulla kaavalla. Ei se ole sattumaa, että La Liga -historian kovimmat maalitykit Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo eivät ole lähelläkään Copa del Reyn kaikkien aikojen maalikuninkuutta. Syy on se, ettei Messiä ja Ronaldoa Copassa peluuteta kuin vasta viimeisillä kierroksilla. Ei tarvitse, kiitos kilpailurakenteen.

Huomenna illalla Ronaldo ja kumppanit todennäköisesti huilaavat, kun Real Madrid kohtaa Fuenlabradan. Realille annetaan mahdollisuus leikkiä. Fuenlabradalle sen sijaan ”tarjotaan” mahdollisuus seurahistorian suurimpaan otteluun – ja lämmintä kättä siihen päälle. Ei muuta.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila


Seuraa meitä myös Facebookissa ja Twitterissä. Facebookissa käydään kovimmat jälkipuinnit ja Twitteristä tavoitat kaikki uutisemme reaaliajassa!