Real Madridin ja PSG:n välinen ottelu kertoi karulla tavalla, kuka on mies ja kuka vielä ihan poikanen.

Tätä kohtaamista oli odotettu arvonnoista lähtien. Henkilökulttia ihannoivassa urheilu- ja urheilumediamaailmassa ottelua markkinoitiin kahden suuren pelaajan kohtaamisena. Cristiano Ronaldo vai Neymar. Jopa katalaanilehdistö otti etusivuillaan asiaan kantaa kysymällä, ”kumpi on maailman toiseksi paras”.

Puhuttiin, että tämä on se hetki, joka kertoo onko Neymar noussut Ronaldon edelle.

No, paremmuutta voidaan toki mitata eri tavoin. Neymarin kokonaisvaltainen pelaaminen on jo nyt Ronaldoa korkeammalla tasolla. Mutta loppujen lopuksi näitä kahta pelaajaa voidaan aika hyvin vertailla tehojen kautta. Real kun nojaa Ronaldon tehoihin ihan samalla tavalla kuin PSG nojaa Neymarin tehoihin.

Ronaldon odotetaan johtavan vaikeillakin hetkillä Realia. Samaa odotetaan Neymarilta PSG:ssä. Eilen vain toinen osoitti olevansa johtava pelaaja. Toinen oli vielä ihan poikanen.

Erilaiset pelaajaprofiilit

Otetaan pieni vertailu eilisestä ottelusta puhtaiden tilastojen avulla.

[table id=58 /]

Tilastoista nähdään, että Ronaldon ja Neymarin pelaajaprofiilit ovat aika lailla erilaiset. Tehokkuudessa Ronaldo oli eilen parempi. Kaksi maalia, joista toki ensimmäinen rankkarista ja toinen vähän vahingossa polvella. Silti, Ronaldo johti joukkonsa voittoon, Neymar ei.

No, yhden ottelun otos on hyvin pieni eikä siitä kannata liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä vetää. Unohdetaan siis hetkeksi maalit. Puhutaan toisenlaisesta johtamisesta. Siinäkin Ronaldon ja Neymarin ero oli kuin yöllä ja päivällä – ja sen pitäisi soittaa hälytyskelloja Neymarin päässä.

Armo kävi oikeudesta

Kypsyys on se sana, joka kuvaa ehkä parhaiten. Tai ammattimaisuus.

Miettikääpä nyt hetki. Pelataan jättimäisistä panoksista. Molempien joukkueiden (tai ainakin päävalmentajien) kohdalla tämä kohtaaminen on hengeltään tulos tai ulos. Tällaisessa pelissä ei yksinkertaisesti ole varaa lapselliseen typeryyteen. Ei etenkään johtavalla pelaajalla, jonka pitäisi näyttää esimerkkiä.

Ronaldo hoiti oman leiviskänsä melko kliinisesti. Iski, kun paikka oli ja ajoittain jopa puolusti.

Neymarista ei voi sanoa ihan samaa. Filmasi ja kun tuomari ei viheltänyt, kävi hakemassa typerällä rikkeellä itselleen varoituksen jo vartin pelin kohdalla.

Ei oppinut siitäkään. Filmaaminen jatkui ja kertaalleen ulosajo oli jo todella lähellä. Erotuomari Gianluca Rocchi vihelsi Neymarin sukelluksesta vapaapotkun Real Madridille, mutta säästi brasilialaisen toiselta varoitukselta. Joku toinen tuomari olisi antanut punaisen, jolloin PSG olisi pelannut ottelun loppuun alivoimalla ja joutunut toiseen osaan ilman parasta pelaajaansa.

Tuollaista venäläistä rulettia pelaa vain pelaaja, joka ei ymmärrä omaa vastuutaan. Joka ei ymmärrä olevansa johtava pelaaja ja vastuussa joukkueelleen.

Tehot ovat yksi asia, mutta omalla joukkueella ruletin pelaaminen noin typerällä tavalla on asia, jota ei vain voi ymmärtää. Se on samalla asia, joka tällä hetkellä estää Neymarin nousun maailman parhaaksi pelaajaksi.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila