Real Madrid on tällä hetkellä jälleen jokavuotisessa kriisissään. Tällä kertaa siihen tarvittiin kaksi tappiota, vieraissa Sevillalle ja kotona FC Barcelonalle. Vieraspelien häviäminen on madridilaisille tutumpaa, mutta kotona tapahtunut nöyryyttävä 0-4-konttaus oli heille isku vasten kasvoja. Se todisti, että joukkueen huhutut ongelmat eivät olleet vain lehdistön keksintöä, vaan jokin todella oli kulissien takana pielessä.

Faktoja on espanjalaiseen tapaan vaikea löytää huhujen keskeltä. Florentino Pérez piti El Clásicon jälkeen ylimääräisen lehdistötilaisuuden, jossa hän hieman yllättäen totesi seisovansa kritiikin kohteeksi joutuneen Rafael Benítezin takana. Pérez ei näin ollen taipunut fanien ja median paineen edessä, vaan pani uskonsa valmentajan taitoihin.

Puheenjohtaja ja valmentaja ovat nyt entistä selkeämmin samassa veneessä. Jos Real Madridin kausi jatkuu onnettomissa merkeissä, Benítezin lisäksi lähtökuopissa on Pérez. Kahteen kertaan Real Madridin puheenjohtajana toiminut Pérez alkaa olla heikoilla jäillä.

Kaikkein surkeinta tuoreimmassa kriisissä on se, että se olisi voitu jälleen kerran välttää. Pérez on impulsiivisilla ja lyhytjänteisillä ratkaisuillaan johtanut seuransa tilanteeseen, jossa asiansa järkevämmin hoitanut FC Barcelona on sitä edellä. Sama pätee tällä hetkellä Real Madridin kannalta hälyttävästi myös Atlético Madridiin.

Kyse ei ole pelkästään sarjataulukosta. FC Barcelonan ottama kuuden pisteen kaula olisi kurottavissa kiinni, ellei Real Madrid olisi jatkuvan myllytyksen kohteena. Mestarien liiga -paikkakin on tätä menoa tiukassa, ellei Benítezin kasvoilta näkyvä tuska helpota.

On huvittavaa, että lyhytjänteisyyden perikuva Pérez vakuutti Clásicon jälkeen olevansa pitkäjänteisyyden kannalla. Jo Carlo Ancelottin erottaminen ja Benítezin palkkaaminen oli kuitenkin puheenjohtajalta suuri virhe. Se jos mikä oli osoitus hänen kärsimättömyydestään.

Nyt, sen sijaan että tunnustaisi tehneensä virheen, erottaisi Benítezin ja pyytäisi faneilta anteeksi, Pérez kaivautuu syvemmälle poteroonsa ja syyttelee muita. Hän vihjasi, että Santiago Bernabéulle pannan saanut faniryhmä Ultras Sur olisi häntä kohtaan suunnatun uuden lokakampanjan takana.

Real Madridin kapteeni Sergio Ramos pyysi Facebookissa Real Madridin faneilta anteeksi. Tämä oli suoraselkäinen teko, varsinkin kun hänen joukkueensa oli niin suurissa vaikeuksissa FC Barcelonaa vastaan puolustuksessa. Benítezin pelaajavalinnat ja taktiset ratkaisut Clásicossa olivat katastrofaalisen vääriä. Ne vahvistivat käsitystä, että Benítez on pieni kala isossa meressä. Hän pärjäisi paremmin jossakin keskikokoisessa seurassa.

Real Madridin edellinen puheenjohtaja Ramón Calderón näyttää tätä kirjoitettaessa olevan ainoa realistinen vaihtoehto Pérezille. Miehet muistuttavat kuitenkin liikaa toisiaan. Molemmat ovat rehvakkaita tirehtöörejä, jotka pyörittävät seuraansa kuin sirkusta. Tällaisten miesten paikka olisi jossakin aivan muualla kuin Real Madridin johdossa. He ovat muuttaneet Madridin suurseuran lähestulkoon vitsiksi (vaikkakin tuottavaksi sellaiseksi).

Pieni ryhmä Real Madridin rekisteröityneitä kannattajia haastoi Pérezin vähän aikaa sitten oikeuteen. Syynä oikeustoimiin on Pérezin junailema sääntömuutos, jonka myötä vain hän oli oikeutettu ehdokkaaksi Real Madridin vaaleissa vuonna 2013. Jo tämä kähmintä osoittaa, ettei Pérezillä ole puhtaita jauhoja pussissa.

Joukko huippuvalmentajia on rientänyt potku-uhan alla edelleen olevan Benítezin tueksi. Muun muassa Real Madrid -legenda Míchel ja Arsenalia pitkään johtanut Arsène Wenger ovat ilmaisseet kollegalleen tukensa. Totuus on kuitenkin se, että Benítez on liian syvissä vesissä. Hänen varhainen erottamisensa ei pelastaisi Real Madridin kautta, mutta mahdollistaisi uuden projektin aloittamisen hyvissä ajoin ja puhtaalta pöydältä.

Todennäköisintä on, että Benítez erotetaan kauden päätteeksi. Uusi valmentaja, oli hän kuka tahansa, joutuu tällöin vaikeaan tilanteeseen, jossa tulosta on tultava heti. On totta, että Benítez oli myös Ancelottin viran otettuaan samassa paikassa. Hänen tulevat potkunsa ovatkin vain ensimmäinen askel oikeaan suuntaan. Suurin ongelma on nimittäin koko organisaation johdossa.

Benítez ja Pérez eivät ole vain samassa veneessä, vaan ensimmäinen on jälkimmäisen talutusnuorassa. Ongelma on siinä, että Benítez on aiemmissa seuroissaan menestynyt inhorealistisella jalkapallolla, jossa tulos asetetaan esityksen edelle. Real Madridissa tällaista ei kauaa katsota. Kaikki puolustusvoittoiset Real Madridin valmentajat ovat saaneet potkut ennen aikojaan, olivat tulokset mitä hyvänsä.

Benítez ei tule olemaan ensimmäinen eikä viimeinen pikaiset potkut saava valkoisten luotsi. Tästä häntä ei kuitenkaan kannata sääliä. Benítez löytää nopeasti töitä muualta, mutta Real Madridin sirkus jatkuu. Seura pärjää pitkällä aikavälillä vain palkkaamalla filosofiaansa sopivan valmentajan – sellaisen kuin Ancelotti – ja antamalla hänelle aikaa ja tilaa tehdä työnsä.

Esa Mäkijärvi
Kolumnisti on kirjailija ja La Liga -intoilija. Hän on julkaissut kirjan Valkoinen baletti: kirjoituksia Real Madridista (Arktinen Banaani 2014). Mäkijärven kolumnit mahdollistaa yhteistyökumppanimme Vivus.fi.