La Liga vahvisti hiljattain pitämässään kokouksessa aiemmin ehdotetun lain otteluiden televisioinnista saatujen tulojen tasaisemmasta jaosta. Seurojen äänestyksessä vain Real Madrid vastusti uutta käskyä. Neljä joukkuetta jätti ottamatta asiaan kantaa ja loput äänestivät määräyksen puolesta. Päätöksellä on hyviä vaikutuksia La Ligalle.

Siinä missä espanjalaiset seurat neuvottelivat aiemmin tv-sopimuksensa itse, ensi kaudesta lähtien rahat jaetaan aiempaa selvästi tasaisemmin sarjaan osallistuvien joukkueiden kesken. Tämä tarkoittaa – ainakin periaatteessa – La Ligan tasoerojen kaventumista pienien ja keskisuurien seurojen lisääntyvien resurssien myötä. Espanjan liiga on uuden sopimuksen ansiosta jatkossa rehellisempi ja reilumpi.

Vanhasta mallista hyötyivät erityisesti FC Barcelona ja Real Madrid. Ne pääsivät solmimaan rauhassa rahakkaita tv-sopimuksia. Kaudella 2009–10 Real Madrid tienasi peliensä televisioinnista 140 miljoonaa euroa. Se sai kolme kertaa enemmän rahaa kuin Valencia ja Atlético Madrid, joiden kummankin kassaan kilahti 42 miljoonaa. FC Barcelona ja Real Madrid keräsivät tuolloin yhdessä noin puolet kaikista jaossa olleista korvauksista. Vertailun vuoksi todettakoon, että kauden 2010–11 päätteeksi Englannin Valioliigasta pudonnut West Ham sai peliensä lähetyksistä enemmän rahaa kuin La Ligassa kolmanneksi sijoittunut Valencia.

Villarrealin puheenjohtaja Fernando Roig valitti vuonna 2011, että aiempi järjestely suosi suurseuroja ja antoi niille mahdollisuuden kasvattaa etumatkaansa muihin. Tämä tappoi Roigin mielestä urheilullisuuden, koska suurin osa La Ligaan osallistuneista joukkueista tuotti osittain televisioinnin epäreiluuden takia tappiota ja oli veloissa.

Sevillan puheenjohtaja José María del Nido totesi yhtä katkerasti, että koska vain kaksi joukkuetta pystyi periaatteessa ja käytännössä voittamaan Espanjan pääsarjan, se toi hänen mieleensä kehitysmaat ja niissä harjoitetun epämääräisen toiminnan.

Pienempiä seuroja on vihdoin kuunneltu. La Ligan oli pakko taipua reilumpaan ratkaisuun, että sarja pysyisi jännittävämpänä ja sitä pystyttäisiin markkinoimaan paremmin. Englannissa, Saksassa, Ranskassa ja Italiassa tilanne on ollut pitkän aikaa parempi. Myös niissä isot seurat vievät suurimman osan rahoista, mutta tilanne ei ole yhtä hälyttävä kuin mitä se on jo pitkään ollut Espanjassa. Nyt asiaan on lopulta saatu muutos.

Solmitussa sopimuksessa on kuitenkin eräs FC Barcelonaa ja Real Madridia varmasti miellyttävä porsaanreikä. Siinä todetaan, ettei yksikään joukkue voi saada tv-lähetyksistä vähemmän rahaa kuin ennen sopimuksen voimaantuloa. Barcelonassa ja Madridissa voidaan siis jatkossakin odottaa noin 140 miljoonan euron lähetystuloja.

Suuremmat jaossa olevat summat johtavat yhtä kaikki muiden seurojen taloudellisen tilanteen väistämättömään paranemiseen. Ne pystyvät ostamaan parempia pelaajia eivätkä enää välttämättä ajaudu aiemman kaltaisiin velkoihin. Etenkin heti kahden jättiläisen vanavedessä tulevat joukkueet, kuten Atlético Madrid, Sevilla ja Valencia, hyötyvät reilummasta sopimuksesta. Tämä tekee hyvää sarjalle.

Tulevaisuus näyttää Espanjan jalkapallossa ruusuiselta. Nyt läpi runnottu sopimus varmistaa, että La Liga kilpailee kansainvälisistä markkinoista entistä tiukemmin markkinajohtaja Valioliigan kanssa. Tämä pätee etenkin Aasiaan, missä Englannin ja Espanjan sarjat ovat olleet vuosia tukkanuottasilla. FC Barcelonan ja Real Madridin lisäksi myös Espanjan muut joukkueet saavat nauttia lisääntyvästä markkina-arvosta.

Valioliiga on kokonaissummissa silti selvästi La Ligaa edellä. El Mundo arvioi, että Espanjan tuleva televisiointisopimus on arvoltaan noin 1,5 miljardia euroja. Tämä jää jonkin verran jälkeen Englannin 2,2 miljardista, mutta on selvästi Bundesligan (690 miljoonaa) ja Serie A:n (855 miljoonaa) sopimuksia edellä.

Kaudella 2015–16 useimmat englantilaiset seurat tienaavat enemmän useimpiin espanjalaisiin nähden. Kehityssuunta on silti oikea, vaikka espanjalaisilla on vielä opittavaa saksalaisten organisointikyvyistä ja englantilaisten markkinointitaidoista. La Liga ei ole FC Barcelonasta ja Real Madridista huolimatta tuotteena Valioliigan tai Bundesliigan tasolla. Tämän huomaa muun muassa jatkuvasta sähläyksestä pelien televisioinnista Espanjan ulkopuolella. Esimerkiksi Suomessa La Liga ei näy tällä hetkellä lainkaan.

La Ligan markkina-arvo on tällä hetkellä pitkälti FC Barcelonan ja Real Madridin – ja niiden supertähtien Lionel Messin ja Cristiano Ronaldon – varassa. Tähän halutaan muutos. Valtion väliintulo mahdollisti uuden reilumman televisiosopimuksen synnyn. FC Barcelona ja Real Madrid nauttivat yhä epäreilusta etumatkasta, mutta nyt muilla on mahdollisuus nousta niiden kantaan. Tämä on hyvää mainosta La Ligalle brändinä.

Esa Mäkijärvi
Kolumnisti on kirjailija ja La Liga -intoilija. Hän on julkaissut kirjan Valkoinen baletti: kirjoituksia Real Madridista (Arktinen Banaani 2014). Mäkijärven kolumnit mahdollistaa yhteistyökumppanimme Vivus.fi.