Mestarien liiga on taas täällä. Seurajoukkueiden ykkösturnauksessa on tällä kaudella mukana peräti viisi La Liga -joukkuetta. Tänään urakkansa aloittavat Real Madrid, Atlético Madrid ja Sevilla.

Real Madrid hurjassa maalivireessä

Viime kaudella neljän parhaan joukkoon yltänyt Real Madrid isännöi Mestarien liigan avauskierroksella ukrainalaista Shakhtar Donetskia. Lähtökohtaisesti joukkueiden välinen tasoero on hyvin merkittävä – etenkin kun ottelu pelataan näin päin. Eri vedonlyöntiyhtiöt tarjoavat Realille kertoimia 1,16-1,18. Shakhtarin voitosta saisi rahat takaisin parhaimmillaan 20-kertaisina. Se kertoo paljon.

Pelaajapuolella Realilta puuttuvat yhä oikean laidan ykkösvaihtoehdot, pakki Danilo ja laituri James Rodríguez. Materiaali on kuitenkin niin leveä, että ”varavaihtoehdoiksi” on asettaa Daniel Carvajal ja Isco. Kapteeni Sergio Ramosilla on ollut pientä vaivaa, mutta hänen pitäisi olla pelikunnossa.

La Ligan kahdessa viime ottelussa Real on takonut yhteensä 11 maalia. Espanyolia vastaan Cristiano Ronaldo keräsi otsikot viidellä maalillaan. Merkittävämpää oli se, miten maalit syntyivät. Kerta toisensa jälkeen laitakaistoilta puolustuslinjan puhkaiseva syöttö ylöspäin ja laidalta syöttö maalin eteen. Tämän – sinänsä yksinkertaiselta kuulostavan – hyökkäyspelimallin kanssa Shakhtarin on oltava hyvin tarkkana, mikäli se mielii edes pisteen Bernabéulta napata.

Arvio: Real Madrid voittaa 3-0.

Atlético vaikeassa paikassa

Atlético Madridin taival alkaa vierasottelulla Galatasarayta vastaan. Vierailevalle joukkueelle legendaarinen Ali Sami Yen -stadion on vaikeimpia paikkoja. Siitä huolimatta Atlético on lähtökohtaisesti ennakkosuosikki.

Galatasaray on pelannut viime vuodet Mestarien liigassa melko ailahtelevasti. Joukkueessa on nimekkäitä entisiä suuruuksia, joiden pelaaminen kollektiivia hyödyttävällä tavalla ei välttämättä aina toteudu. Atlético on kurinalaisuudessaan ja järjestelmällisyydessään Galan vastakohta.

Atletin ainoa pelaajapuolen huoli on Filipe Luísin puuttuminen vasemman pakin paikalta. Viime kaudella Galatasaray käytti hyökkäyspelissään paljon vasenta laitaa. Pyrkiikö joukkue nyt siirtämään painopistettä enemmän Luísin paikkaajan (Jesús Gámez tai Guilherme Siqueira) suuntaan? Molemmat joukkueet pitävät paljon keskityspalloista. Atlético on niissä laadukkaampi, joten sille ilmaherruusmittelö sopii.

Arvio: Atlético voittaa 2-0.

Sevillan unelma toteutuu

Sevilla oli Mestarien liigan lohkovaiheessa viimeksi kaudella 2009-10. Sen jälkeen euromenestystä on tullut, mutta vain Eurooppa-liigan puolella. Sevilla ei olisi liigasijoituksensa myötä päässyt tällekään kaudelle Mestarien liigaan, mutta Eurooppa-liigan voitto nosti joukkueen Euroopan ykköskilpailuun.

Avauskierroksella vastaan asettuu saksalainen Borussia Mönchengladbach. Sevillan vire ei ole paras mahdollinen, sillä joukkue on aloittanut La Liga -kauden kahdella tasapelillä ja tappiolla. Sevillan onneksi vielä heikommin on mennyt Gladbachilla, joka on hävinnyt neljä ensimmäistä Bundesliga-otteluaan maalierolla 2-11.

Pelaajapuolella molemmilla joukkueilla on omat huolensa. Sevillalta puuttuvat loukkaantumisten vuoksi kolme topparia (Adil Rami, Daniel Carrico, Nico Pareja) ja ykkösmaalivahti Beto. Vastaavasti Gladbach joutuu turvautumaan keskikentän neljän pelaajan linjassa varamiehiin, sillä laiturit Patrick Herrmann ja Fabian Johnson ovat loukkaantuneina, ja keskustan pelaaja Granit Xhaka pelikiellossa.

Pelillisesti Gladbach pelaa paljon lyhytsyöttöjen kautta, mutta käyttää huomattavan vähän keskityksiä. Vastaavasti Sevilla perustaa pelaamisensa pallonhallinnan sijaan erittäin tehokkaasti toteutettuihin tilanteenvaihtoihin.

Arvio: Sevilla voittaa 2-1.