On taas se aika vuodesta. Real Madrid on kriisissä pelattuaan alkuvuoden huonosti ja hävittyään monta peliä. Seuraavaksi se häviää Mestarien liigan puolivälierissä Atlético Madridille, joka on ollut Diego Simeonen vuosina piikki sen lihassa, ja Espanjan urheilulehdet vaativat alisuorittavien pelaajien ja kykynsä menettäneen valmentaja Carlo Ancelottin potkuja.

Vasta viime keväänä Real Madrid juhli La Décimaa, historiansa kymmenettä Mestarien liigan voittoa. Se pelasi upeaa jalkapalloa. Ja vasta viime syksynä Real Madrid voitti La Ligassa 22 peliä putkeen ja näytti karkaavan kilpakumppaneiltaan Atlético Madridilta ja FC Barcelonalta. Mikä muuttui kolmen kuukauden aikana?

Ei oikeastaan mikään, mutta tämä ei riitä Espanjassa selitykseksi. Kyse on lehdistöstä, joka on jälleen kerran kääntänyt yleisen mielipiteen Real Madridia vastaan. Se on saanut ihmiset vakuuttuneiksi siitä, että vain jokin radikaali toimenpide, kuten Gareth Balen myyminen tai Ancelottin erottaminen, saa Real Madridin jälleen voittamaan.

Realistisesti ajateltuna kahdessa edellä mainitussa toimenpiteessä ei ole mitään järkeä. Mutta Espanja elääkin tunteesta. Tunteikkuus pätee etenkin Real Madridiin, joka on viimeisimmistä tuloksistaan riippuen joko maailman paras tai maailman huonoin jalkapalloseura. Välitilaa ei ole. Radikaaleista ratkaisuista kirjoitetaan niin pitkään, kunnes presidentti Florentino Pérez murtuu paineen alla ja painaa paniikkinappulaa.

Vasta vähän aikaa sitten Pérez sanoi lehdistölle, että Ancelotti jatkaa Real Madridin valmentajana, tapahtui loppukautena mitä hyvänsä. Pahaenteinen kommentti tuntui viittaavan edessä oleviin katastrofeihin. La Ligassa on tapana, että kun pahaa asiaa jankataan tarpeeksi pitkään, se muuttuu todellisuudeksi. Näin kävi muutama vuosi sitten, kun Marca, Espanjan suosituin urheilulehti, väitti Real Madridin valmentaja José Mourinhon olevan lähdössä. Marcassa kerrottiin muun muassa, että Mourinho oli nähty Madridin IKEAssa. Hänen kerrottiin etsineen pakkaustarvikkeita ja olleen näin lähdössä.

Marcalla on Espanjassa päivittäin yli 2,5 miljoonaa lukijaa. Se tavoittaa yli puolet niistä maan asukkaista, jotka lukevat urheilulehtiä. Huippusuositun lehden lisäksi organisaatio pyörittää omia radio- ja televisiokanaviaan, joten sen merkitys on suuri.

Marcan ja muiden urheilulehtien, kuten AS:n, vaikutusvaltaa ei tule vähätellä. Niissä julkaistaan faktoja, mutta ennen kaikkea huhuja ja mielipiteitä. Manchester Unitedin valmentaja Sir Alex Ferguson väitti vuonna 2008 Real Madridin käyttävän Marcaa haluamiensa pelaajien vokottelemiseksi. Ferguson viittasi Cristiano Ronaldoon, joka saapui vuonna 2009 Madridiin Marcan järjestämän mediamylläkän jälkeen.

Huhuja uutisina julkaisevan Marcan vaikutusvallasta kertoo valtavan lukijamäärän lisäksi se, että sen toimitus jakaa kauden jälkeen tärkeitä kunnianosoituksia, kuten La Ligan parhaalle maalintekijälle jaettavan Pichichi-palkinnon ja parhaan maalivahdin Zamora-pokaalin.

Marca tekee yhteistyötä Espanjan jalkapalloliiton kanssa. Asennoitumisesta kertoo paljon se, että kyvykkäin tuomari saa lehdeltä sarkastisesti nimetyn Guruceta-palkinnon. Sen esikuva Emilio Guruceta oli auto-onnettomuudessa ja epäilyttävissä olosuhteissa kuollut tuomari, jota syytettiin otteluiden järjestämisestä ja lahjusten ottamisesta. Todisteita ei löytynyt, mutta Gurucetan perintöä kunnioittava Marca antaa hänen nimeään kantavan tunnustuksen yleensä Real Madridin hyväksi eniten rikkeitä viheltäneelle miehelle.

Samaan aikaan Marca toimii kuitenkin Real Madridia vastaan. Sen toimittajat voivat olla seuran faneja, mutta heidän tärkein tehtävänsä on myydä lehtiä. Niinpä he luovat tyhjästä skandaaleja ja väittävät Real Madridin olevan kriisissä. Real Madridin hävittyä hiljattain FC Barcelonalle Marca laittoi tappion Balen piikkiin. Walesilaisen väitettiin muuttuneen näkymättömäksi ja käsittelevän huonosti paineita. Sittemmin lehti uutisoi, että suuttuneet Real Madridin kannattajat olivat potkineet Balen autoa.

Bale on tehnyt tällä kaudella 16 maalia ja syöttänyt kahdeksan. Viime kaudella hän ratkaisi Espanjan cupin ja Mestarien liigan finaalit. Tämä ei kuitenkaan riitä. Jos Marca saisi päättää, Bale myytäisiin kesällä. Ikävä kyllä näin saattaakin tapahtua. Lehdet ovat keksineet, että Ronaldon tämän vuoden huono vire johtuu itsekkäästä Balesta. Looginen ratkaisu olisikin myydä itsekäs ja alisuorittava Bale.

Espanjalaisten urheilulehtien ideat ovat usein lyhytjänteisiä ja mielivaltaisia. Niiden luoma paniikki toimii Real Madridia ja FC Barcelonaa – kahta kaiken mediahuomion omivaa seuraa – vastaan. Muut La Liga -joukkueet saavat olla enimmäkseen rauhassa.

Marcaa lukemalla saa tietää, mitä Real Madridin pelaajat söivät aamiaiseksi. Tosiasioita saa hakea, mutta huhuja, spekulaatioita ja FC Barcelonan nälvimistä löytyy koko rahan edestä. Kun Real Madrid pelaa huonosti, Marcassa vaaditaan toimenpiteitä. Lehti on madridilaisten viimeisintä kriisiä rummuttaessaan tehnyt jälleen kärpäsestä härkäsen. Sen hysteerisiä artikkeleita lukiessaan mieleen tulee vanha totuus: vain Espanjassa.

Esa Mäkijärvi
Kolumnisti on kirjailija ja La Liga -intoilija. Hän on julkaissut kirjan Valkoinen baletti: kirjoituksia Real Madridista (Arktinen Banaani 2014). Mäkijärven kolumnit mahdollistaa yhteistyökumppanimme Vivus.fi.