Lionel Messiä, Luis Suárezia ja Neymaria on hehkutettu muutaman viime kauden ajan maasta taivaaseen. Ja ihan ansaitusti. Nyt hehkutuksen on syrjäyttänyt kysymysmerkkien tulva.

Kaikki tietysti perustuu tiistai-illan PSG-otteluun. Barca suorastaan syötiin elävältä Pariisin illassa. 4-0-lukemien myötä on hyvin epätodennäköistä, että Blaugrana enää pystyisi kääntämään otteluparia voitokseen.

PSG-peli oli tavallaan jäävuoren huippu, joka oli jo jonkin aikaa vilahdellut aaltojen lomassa. Nyt jäävuoren huippu vain tuli kunnolla näkyviin. Käydään läpi, mikä Barcelonassa on rakenteellisesti pielessä.

Omavaraisuudesta ostojoukkueeksi

Barcelonan pelaajapolitiikka perustui Pep Guardiolan aikakaudella paljolti omavaraisuuteen. Oli Víctor Valdésia, Carles Puyolia, Xavia, Sergio Busquetsia, Andrés Iniestaa, Pedroa ja Messiä. Sittemmin tuolta polulta on lähdettty pois. Ehkä pakonkin edessä. Guardiolan aikakaudelle osuneita kultaisia sukupolvia ei yksinkertaisesti synny jatkuvasti.

Mutta vaikka muutos olisi tapahtunut pakon edessä, Barcelona on viime vuosina satsanut aiempaa paljon voimakkaammin ison rahan hankintoihin. Suárez ja Neymar tietysti kalleimpina esimerkkeinä. Rahaa on palanut sekä siirtokorvauksiin että pelaajien palkkoihin. Ihan hiljattain Barca vielä uusi Suárezin ja Neymarin sopimukset. Palkankorotukset olivat huimaa luokkaa.

SEVILLE, SPAIN - JANUARY 29: Aleix Vidal of FC Barcelona reacts during La Liga match between Real Betis Balompie and FC Barcelona at Benito Villamarin Stadium on January 29, 2017 in Seville, Spain. (Photo by Aitor Alcalde/Getty Images)
Aleix Vidalin loukkaantumisen jälkeen Luis Enrique havahtui julkisesti siihen, että Barcelonan kokoonpanohan on melko kapea. Kuva: Getty Images.

Nyt ollaan jo siinä pisteessä, että Messille pitäisi sorvata jatkosopimus, mutta palkkamenojen kasvaminen aiheuttaa huolta Barcelonan johdossa (lue uutinen).

Samaan aikaan päävalmentaja Luis Enrique valittelee kokoonpanon kapeutta. Esimerkiksi kun Aleix Vidal viime viikonloppuna loukkaantui vakavasti, tajuttiin että eihän joukkueesta löydy yhtään varsinaista oikeaa pakkia. Sergi Robertokin on saanut keskikenttäpelaajan koulutuksen.

Ja se keskikenttä vasta paljon kertookin. Busquets siellä yhä on, ja uransa ehtoopuolella oleva Iniesta. Mutta sitten on Ivan Rakiticia, Denis Suárezia, Rafinhaa, André Gomesia ja Arda Turania. Hyviä pelaajia? Ehdottomasti. Ykköskorin pelaajia? Vähän siinä ja siinä. No miksei Barcelonan keskikentälle hankita pelipaikkansa parhaita? Ei ole rahaa. No miksei ole rahaa? Sitä palaa niin pirusti Messiin, Suáreziin ja Neymariin.

Seitsemällä puolustaminen ei riitä

Barcelonan hyökkäystrioon liittyy myös pelillinen ongelma. Pelistä toiseen avauskokoonpanossa ovat Messi, Suárez ja Neymar. Onko kukaan ihmetellyt, miten MSN-ketju pystyy pelaamaan niin paljon? Syy on kärjistetysti se, että kolmikolta on riisuttu melkoinen määrä puolustusvastuuta. Jos menetyksen jälkeen palloa ei välittömästi saada prässillä takaisin, MSN-kolmikko jää kävelemään vastustajan kenttäpuoliskolle, ja odottaa muiden hoitavan pallon takaisin omille.

Ei siinä sinänsä ole mitään vikaa. Tämä on varmasti ollut Enriquen suunnitelma – tuskin Messi ja kumppanit muuten pelaisivat niin flegmaattisesti alaspäin. Ja tähän asti suunnitelma on toiminut. Alavésit ja granadat menevät nurin, vaikka Barcelona pelaisi puolustusvaiheen seitsemällä pelaajalla. Samaan aikaan se tarjoaa valtavan vastahyökkäysaseen, kun MSN-kolmikko on jo valmiiksi ylhäällä. Riiston jälkeen pallo MSN:lle, nopea hyökkäys, maali.

PSG:tä vastaan huomattiin, että isoja vastustajia vastaan ei voi puolustaa seitsemällä. Täytyy puolustaa kaikilla pelaajilla. Kaikkien on tehtävä osansa, jotta strategiset alueet saadaan tukittua.

Kun Barcelonan hyökkääjät eivät tule toisteisesti pallon alle, keskikentän kolmikolle jää valtava alue puolustettavaksi. Ja kun keskikentän kolmikko ei saa tilannetta kuriin, ongelmia syntyy seuraavaksi puolustuslinjassa. PSG:n maaleissa näkyi, miten hajallaan Barcan pakka oli. Hajanaisuus alkoi hyökkäyskolmikosta.

Barcelona lukittu pattitilanteeseen

Mitä nyt, Barcelona? Miten rakenteellinen ongelma saadaan korjattua?

Haaste on suuri, sillä se ei ole pelkästään pelillinen. Jos Enrique haluaisi, hän voisi säätää hyökkääjien pelaamista niin, että puolustusvelvoite kasvaisi. Mutta samalla hyökkääjien rasitus lisääntyisi. Jos hyökkääjien rasitus lisääntyy, he eivät voi pelata jokaista ottelua alusta loppuun. Ja siinä kohtaa kysytään, riittääkö korvaajien taso?

BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 14: (R-L) Luis Suarez of FC Barcelona celebrates with his team mates Lionel Messi and Neymar of FC Barcelona after scoring his team's third goal during the La Liga match between FC Barcelona and Celta Vigo at Camp Nou on February 14, 2016 in Barcelona, Spain. (Photo by David Ramos/Getty Images)
MSN-trio pystyy pelaamaan jatkuvasti, koska puolustusvelvoitetta on karsittu. Kuva: Getty Images.

Samalla jos rasitusta lisätään, pitäisi alkaa pohtia kokoonpanon leventämistä. Mutta siinä taas haasteeksi tulee raha. Barca on jo nyt sidottu moneksi vuodeksi Suárezin ja Neymarin kalliisiin sopimuksiin. Jos ei pelaajabudjettia voida kasvattaa, uusia pelaajia ei yksinkertaisesti voida hankkia. Etenkään ykköskorin pelaajia.

Ja vielä, jos MSN-trion rasitusta halutaan lisätä puolustusvelvoitteen kasvattamisella, se syö tehoja pois vastahyökkäyspelaamisesta. Juuri vastahyökkäyspelaaminen on ollut Enriquen merkittävin pelillinen aikaansaannos Barcassa.

Barcelonan johdossa on nyt mietinnän paikka. Niin hehkutetusta MSN-triosta on vaivihkaa tullut seuralle rasite. Mahdetaankohan seuran sisälläkään tietää, miten rasite taas muutettaisiin vahvuudeksi.