Athletic Bilbao taisteli arvokkaan 2-1-voiton Barcelonasta Copa del Reyn neljännesvälierien ensimmäisessä osaottelussa.

Peliä voisi varovasti arvioida kuumaksi. Ajoittain San Mamésin katsomossa ja kentällä oli todella infernaalinen tunnelma. Baskien illan kruunasi viimeisen vartin onnistunut taistelu kahden miehen alivoimalla. Punaisten korttien lisäksi ottelua värittivät tuomarivirheet.

Ottelun ensimmäisen hyvän maalipaikan loi Barcelona. Lionel Messi tarjoili keskityksen ylös nousseelle Gerard Piquélle, joka puski puolisen metriä ohi. Samassa rytäkässä Athletic-maalivahti Gorka Iraizoz jyräsi Piquén, ja Barca-leiri vaati palloa pilkulle. Sitä ei tullut.

Avausmaalin iski kuitenkin kotijoukkue. Riiston jälkeen nopea hyökkäys kohti Barcelonan peruuttavaa puolustuslinjaa. Aritz Aduriz tarjoili keskeltä oikea-aikaisen syötön oikeaan laitaan Raúl Garcíalle, joka nosti pallon maalille. Aduriz oli ehtinyt takatolpalle ja nikkasi pallon helposti maaliin.

Eikä mennyt kuin nelisen minuuttia, kun Athletic iski toistamiseen. Jälleen osuma syntyi tilanteenvaihdon jälkeen. Barcelona joutui roiskaisemaan oman pään sivurajaheiton jälkeen pallon suoraan kotijoukkueelle. Peliväline nopeasti Adurizille, joka jatkoi saman tien Iñaki Williamsille. Nuorukainen tälläsi voimalla etukulmasta sisään.

Reilu viisi minuuttia ennen taukoa hienon avausjakson siihen asti pelannut Aduriz sortui ikävään tekoon. Hän iski tilanteen ulkopuolella Samuel Umtitia kaulan tai rinnan tienoille, minkä seurauksena Barca-topparia hoivattiin jonkin aikaa kentällä. Umtiti oli tilanteesta melko tuohtunut. Kun ranskalainen sai luvan palata peliin, hän meni ensi töikseen kertomaan näkemyksensä Adurizille. Torikokouksen seurauksena molemmille varoitus.

Pikku hiljaa Barca sai otetta pelistä. Pari minuuttia edellisen tilanteen jälkeen Messi tarjoili, ja Neymar laukoi kohti etukulmaa. Iraizoz onnistui torjumaan vedon kulmapotkuksi.

Lisäajalla peli alkoi lähteä erotuomari David Fernández Borbalánin näpeistä. Neymar kaadettiin päivänselvästi rangaistusalueella, mutta vihellystä ei kuulunut. Barcelonan pelaajat lievästi sanoen hermostuivat. Andrés Iniesta, Jordi Alba ja Sergio Busquets saivat protestoinnista varoituksen.

Barcastuff

@barcastuff__
Gif: Challenge on Neymar in box #fcblive [via @VidaBlaugrana_]

Toisen puoliskon alkuvaiheilla pirteästi läpi ottelun puolustajia haastanut Neymar lähti taas kuljetukseen. Hyökkääjä onnistui hankkimaan vapaapotkun läheltä rangaistusalueen rajaa. Messi laukoi, vaikka puoli oli ”väärä”. Se kenties yllätti Iraizozin, joka ehti vain vaivoin reagoida. Maalivahdin epäonneksi pallo kimposi torjunnasta ylärimaan ja juuri maalin sisäpuolelle. Iraizoz kauhoi nopeasti pelivälineen pois maalista, mutta nyt tuomaristo oli hereillä ja hyväksyi osuman.

Barcelona sai jahdata tasoitusmaalia ylivoimalla viimeisen vartin ajan. García taklasi typerästi Neymaria ja otti itselleen toisen varoituksen.

Vajaan 80 minuutin kohdalla Barcan tasoitus näytti jo varmalta. Alba syötti Messille noin seitsemän metrin päähän maalista. Argentiinalainen harhautti puolustajan ulos tilanteesta ja oli jo laukomassa, kun Mikel San José liukui pelivälineen pois Messiltä.

Lähes heti perään Athleticilta ajettiin seuraava mies ulos. Jälleen Neymar oli liian liukas pideltäväksi, ja Ander Iturraspe joutui rikkomaan toisen varoituksen arvoisesti.

Athletic joutui odotetusti pesukoneeseen, mutta joukkue kesti. Jopa viimeisen sekunnin tolppakudin, jonka Messi laukoi.

Toinen osaottelu pelataan ensi viikon keskiviikkona.

Copa del Rey torstaina

Athletic Bilbao-Barcelona 2-1 (2-0)
1-0 Aritz Aduriz (25.)
2-0 Iñaki Williams (29.)
2-1 Lionel Messi (52.)
Ulosajo, Raúl García, Athletic Bilbao (74.)
Ulosajo, Ander Iturraspe, Athletic Bilbao (80.)