Näkökulma: Odottaako Lepakkoja pitkä, kylmä yö? – Marcelino sai tuta Valencian kummisetäpohatan tempoilun

© Kuva: Getty Images

Arvostettu espanjalaisvalmentaja Marcelino sai keskiviikkona työnantajaltaan Valencia CF:ltä lähtöpassit. Varmasti 54-vuotias Marcelino tietää, että potku-uhka on osa valmentajien työkuvaa. Onhan hän saanut sen kokea itsekin. Potkut olivat Marcelinon 22 vuotta kestäneellä valmentajanuralla neljännet.

Tilanne, jossa Marcelinolle osoitettiin ovea, on kuitenkin urheilullisesti katsottuna kestämätön. Marcelinon potkuille ei yksinkertaisesti ollut minkäänlaisia urheilullisia perusteita.

Kun Marcelino hyppäsi Valencian ruoriin toukokuussa 2017, oli seura sijoittunut kahdella edellisellä kaudella sijalle 12. Marcelino puolestaan luotsasi joukkueen molemmilla kausillaan neljän parhaan joukkoon ja Mestarien liigaan. Kaupan päälle hän toi Valencialle seuran ensimmäisen pokaalin 11 vuoteen, kun Lepakot kukisti Copa del Reyn loppuottelussa Barcelonan.

Kausien 2017-2019 aikana ainoastaan Barcelona ja Atlético Madrid hävisivät La Ligassa vähemmän pelejä kuin Valencia. Ja Real Madridin pelaajabudjetin katto oli sentään viime kaudella reilut 400 miljoonaa euroa enemmän kuin Valencialla.

On täysin selvää, että kyseessä on puhdas valtataistelu. Ja senhän tietää, kuinka käy, kun napit vastakkain ovat valmentaja ja seuraomistaja.

Marcelino oli tuonut Valencialle paitsi kauan kaivattua menestystä, niin hän oli myös erittäin suosittu hahmo sekä seuran fanien että joukkueen pelaajien keskuudessa. Pelaajiston todetaankin järkyttyneen seurajohdon päätöksestä erottaa Marcelino. Paljon voi tulkita myös Valencian uskollisen kapteenin Dani Parejon jäähyväisviestistä nyt entiselle valmentajalleen.

– Pomo, toivotan sinulle kaikkea parasta. Olen varma, että tulet pärjäämään hyvin siellä, minne ikinä menetkään ja missä sinun annetaan tehdä töitä. Kiitos, että teit tästä seurasta suuremman ja minusta paremman jalkapalloilijan, Parejo kirjoittaa.

Espanjalaislehti Marca on vakuuttunut siitä, että seuran pääomistaja Peter Limin kovan ratkaisun taustalla on ollut halu näyttää Marcelinolle kaapin paikka. Viimeksi kuluneiden kahden vuoden aikana mediassa on spekuloitu usein Marcelinon ja Limin välisistä erimielisyyksistä pelaajahankintojen suhteen. Marcelinolta on jäänyt moni toivepelaaja saamatta Limin henkilökohtaisten mieltymysten vuoksi. Huhut ovat huhuja, mutta tuoreen käänteen myötä ne ovat entistäkin uskottavampia.

Äsken päättyneen siirtoikkunan aikana Marcelino puhui medialle aiempaakin suorasukaisemmin. Erityisesti häntä sieppasi se, ettei Valencia hankkinut Barcelonasta Rafinhaa. Muitakin toivepelaajia jäi saamatta, ja Marcelinoa huolestutti etenkin se, jos Rodrigo Moreno olisi myyty Atléticoon. Tätäkään siirtoa ei tosin koskaan tapahtunut.

– Seura on kertonut minulle, ettei Rafinha siirry Valenciaan. Kokoonpano jää vähän kapeaksi, Marcelino kertoi elokuussa.

– Jos Rodrigo lähtee, tavoitteita täytyy rukata uusiksi. Kun katsotaan Sevillan ja Betisin hankintoja, kilpailusta tulee hankala, kuului toinen kommentti.

Lim ei katsonut hyvällä sitä, että valmentaja kommentoi kokoonpanoasioita medialle, osoittaen tälle samalla epäluottamustaan. Niinpä päätös kypsyi seurapomon päässä jo muutama viikko sitten. Marcan mukaan Lim otti jo kaksi viikkoa takaperin yhteyttä uuteen valmentajaan Albert Celadesiin, ja Marcelinon potkut olivat siten enää ajan kysymys. Marcelino haastoi Limin julkisesti, ja upporikas Valencian ”kummisetä” sai tilaisuutensa näyttää, kuka käskee.

Espanjalaistoimittajien Twitterissä jakamat tiedot kertovat karua kieltä siitä, kuinka tulehtuneet välit lopulta olivatkaan. Roberto Ferriolin mukaan Marcelino valmennustiimeineen sai joukkueen pelaajien tavoin lukea potkuista netistä, eikä seurajohdosta kukaan soittanut hänelle.

Julio Insan mukaan puolestaan Lim halusi erottaa Marcelinon jo elokuussa. Tuolloin pelaajat kuitenkin kapinoivat seurapomoa vastaan, joten Limin oli pakko odottaa. Nyt, kun siirtoikkuna on kiinni, sai Marcelino lähteä, sillä pelaajilla ei ole tilaisuutta enää pakoon eikä lakkoiluun.

Mikäli ylläolevat tiedot todella pitävät paikkaansa, on se todiste siitä, kuinka pikkumainen, epäammattimainen ja pöyhkeä seuraomistaja Peter Lim on. Lim maalasi tuoreella päätöksellään lähes inhorealistisen kuvan upporikkaista kummisetäomistajista. Eikä miehen asenne ja tilannetaju lupaa alkuunkaan hyvää Valencian tulevaisuudelle.

Totta kai Valencian kannattajat ovat Limille paljosta velkaa. Vuosikymmenen alussa pahasti velkaantunut seura sai myydä kesästä toiseen suuremmat tähtensä pystyssä pysyäkseen. Konkurssin partaalta pelastuttiin lopulta vasta kesällä 2014, kun singaporelaisliikemies Lim tuli ja osti seuran omakseen. Tuolloin Mestallalla juhlittiin Limiä vielä pelastajana.

Menestystä Valenciassa saatiin kuitenkin odottaa Marcelinon aikakauteen asti, sillä kaaos hallitsi Limin ensimmäisiä vuosia. Suosittu seuran varapuheenjohtaja Amadeo Salvo jätti pestinsä jo kesällä 2015. Kolmen ensimmäisen kauden aikana Valenciassa nähtiin peräti viisi eri valmentajaa, joista Voro hoiti tehtävää kolmeen eri otteeseen. Gary Nevillen, Pako Ayestaránin ja Cesare Prandellin tilastot Valenciasta ovat suorastaan umpisurkeat Marcelinon tekemään tulokseen verrattuna.

Marcelino toi seuraan vakautta, palautti kunniakkaan historian omaavan Valencian uskottavuuden ja sai fanit haaveilemaan loiston vuosien paluusta. Marcelino teki kuitenkin yhden suuren virheen: astui seurapomo Peter Limin varpaille.

Ei Marcelinon kritiikki vaatimattomista siirroista silti täysin perusteltavissa ole, sillä Valencia oli tuhlannut kolmessa viime siirtoikkunassa enemmän kuin oli saanut myymistään pelaajista. Kolmen vuoden yhteissaldo oli Transfermarktin mukaan pakkasella lähes 127 miljoonaa euroa. Forbes arvioi joka tapauksessa Peter Limin omaisuuden arvoksi noin kaksi miljardia euroa, joten sinänsä kaivossa ei ihan pian pohja tulisi näkymään.

Nyt Valencia-fanien keskuudessa vallitsee ensimmäisten kommentien perusteella epäuskoinen ja huolestunut tunnelma. Limin pelätään jälleen käyttävän seuraa superagentti Jorge Mendesin ”työkaluna”, kuten jo muutama vuosi sitten pelättiin. Lim ja Mendes kun ovat hyviä ystäviä, ja Limin aikakauden ensimmäinen valmentajakin oli Mendesille läheinen Nuno Espirito Santo, joka valmentaa tätä nykyä Valioliigan Wolvesia.

Uudelle luotsille Albert Celadesille povataan asemaa Limin ”sylikoirana”. Keskiviikon tapahtumat antavat Celadesille selkeän varoituksen siitä, mitä Valencian valmentajana sopii ja kannattaa sanoa, ja mitä ei.

43-vuotiaalla Celadesilla ei ole vielä lainkaan kokemusta päävalmentajan tehtävistä seurajoukkuetasolla. Vuonna 2017 hän eteni Espanjan alle 21-vuotiaiden maajoukkueen valmentajana EM-finaaliin tulevaa mestaria Saksaa vastaan, ja ainakin maan jalkapalloliitossa on Celadesin kykyihin uskottu.

Nyt Celades joutuu kuitenkin syvään päähän, sillä Marcelinon potkujen ajoitus oli vähintäänkin kummallinen. Valencia kohtaa lauantaina vieraskentällä – Barcelonasta kotoisin olevan Celadesin vanhalla kotistadionilla Camp Noulla –  La Liga -mestaruutta puolustavan Barcelonan. Kolme päivää myöhemmin on edessä Celadesin tulikaste Mestarien liigassa Chelsean vieraana Stamford Bridgellä.

Jos hullunmyllyä ei saada kuriin vain muutamassa päivässä, uhkaa Celadesia väistämättä surkea startti. Mikäli pulkka lähtee hallitsemattomaan luisuun ja pukukopissa aletaan muistella menneitä kausia Marcelinon leppoisan isällisessä luotsauksessa, voi vanha kunnon valmentajasirkus palata jälleen Valenciaan. Silloin Lepakoita voi kutsua pitkä ja pimeä yö.

Valencian perusrunko on pysynyt hyvin koossa ja joukkue on tottunut Marcelinon pelitapaan ja valmennustyyliin. Joukkue on rakennettu Marcelinon tarpeisiin, joskaan kaikkia toiveita täyttämättä. Nyt kentän laidalle astelee Celades, joka tuntee paremmin joukkueesta ilmeisesti vain kolme pelaajaa: nuorten maajoukkueesta tutut Carlos Solerin ja José Luis Gayán sekä aikuisten MM-kisoissa kesällä 2018 pelanneen Rodrigon. Celadesin ensimmäinen tehtävä on ehdottomasti voittaa pukukoppi nopeasti puolelleen.

Vaikka Marcelino lieneekin juuri nyt tympeissä tunnelmissa, tarvitsee miehen tuskin kauaa uusia töitä odottaa. Niin väkevää työtä Marcelino on tehnyt La Ligassa viimeisten vuosien aikana, ja alemmilla sarjatasoilla sitä ennen, että eiköhän puhelin soi jo tuota pikaa.

Heikki Kuparinen


400% bonus vedonlyöntiin: Talleta 10€ ja saat 50€ pelirahaa!

  1. Avaa pelitili Betsafelle alapuolen napista.
  2. Talleta 10€.
  3. Talletuksen jälkeen saat 50€ pelirahaa.