La Liga -kausi alkaa tulevana viikonloppuna, mutta ilmassa on jälleen myrskyn merkkejä. La Ligan puheenjohtaja Javier Tebas ja Espanjan jalkapalloliiton puheenjohtaja Luis Rubiales ovat olleet napit vastakkain usein, ja niin on asian laita nytkin. Pitkään jatkuneen sodan tuoreimmassa taistelussa on kyse La Ligan pelipäivistä.

Seurat ja ennen kaikkea kannattajat ovat vastustaneet La Ligan pelaamista perjantaisin ja ennen kaikkea maanantaisin. TV-yhtiöiden kannalta mahdollisimman laajalle hajautettu otteluohjelma on puolestaan etu. Madridilainen oikeusistuin päätti kuitenkin perjantaina, että La Ligaa pelataan tällä kaudella perjantaisin, mutta ei maanantaisin. Kompromissiratkaisuun on yleisesti oltu melko tyytyväisiä.

Tebasin mieleen päätös ei ollut, vaan hän pelkää TV-yhtiöiden närkästyvän päätöksestä. Siksi Tebas kutsuikin kahden ylimmän sarjatason seurat koolle heti maanantaiksi. Kokous alkaa Suomen aikaa kello 13, ja on jo kolmas kokous reilun kuukauden sisällä. Edellisen kerran seurat kokoustivat 30. heinäkuuta.

Luis Rubiales ei tämänpäiväisessä kokouksessa paikalla kuitenkaan ole, sillä Rubiales kokoustaa Turkissa FIFA:n kanssa.

Tebas pelkää pahimmassa tapauksessa maanantaipeleistä luopumisen johtavan TV-yhtiöiden toimenpiteisiin tai rahojen takaisinperintään. Mediassa on väläytelty sitäkin, että jollei välirauhaa saada aikaiseksi, voisi jopa sarjan avauskierroksen pelaaminen olla vaarassa.

Muun muassa FC Barcelonan seurajohto on tehtyyn päätökseen tiettävästi erityisen tyytyväinen. Perjantaipelejä ei Barcassa koeta ongelmallisiksi, mutta maanantaipeleistä haluttiin eroon.

Tebas on saanut osakseen rajua kritiikkiä espanjalaiskannattajilta, ja Espanjan jalkapalloliiton kilpailujohtaja Alfredo Olivaresin mielestä ”Tebas ei saa jatkaa La Ligan puheenjohtaja minuuttiakaan”. Tebasia syytettiin myös valehtelusta ja tiedon pimittämisestä.

– Meidän kantamme on, että herra Tebas on etappinsa päättänyt, eikä voi jatkaa enää minuuttiakaan kansallisen jalkapalloliigan johdossa, Olivares totesi lehdistötilaisuudessa.

RFEF

@rfef

RFEF

@rfef
➡ El Sr. Tebas ha puesto en jaque al futbol español. Su megalomanía ha situado al fútbol en una crisis insostenible que viene de la época del Sr. Cardenal. Los clubs profesionales deben estudiar si el Sr. Tebas ha llevado a cabo una correcta administración de la institución...
...A nuestro juicio, el Sr. Tebas ha cubierto una etapa y no puede seguir ni un minuto más al frente de una institución como la Liga Nacional de Fútbol Profesional.

➡ Por todo ello, desde la RFEF consideramos que la etapa del Sr.Tebas tiene que terminar.

Jalkapalloliiton pomo Luis Rubiales kuvaili maanantaipelistä luopumista ”historialliseksi päiväksi”, ja osoitti suurta tyytyväisyyttään päätökseen.

– Sitoutumiseni jalkapalloon ja kannattajiin on palkittu maanantaipelien päättämisellä, Rubiales jatkoi.

La Liga -kausi alkaa ensi perjantaina ottelulla Athletic Bilbao-Barcelona.

Lähteet: AS ja Sport