Näkökulma: Pyöreä nolla, Real Madrid ei käyttänyt kesällä euroakaan hankintoihin – siksi seura on täysin eri tilanteessa kuin Barcelona

© Kuva: Getty Images

Siirtokesää Madridissa voidaan pitää vähintäänkin erikoisena, kun fanien suurin ilonaihe on entinen galactico, joka lopulta poistuu joukkueesta.

Gareth Balen lähtö on kuitenkin vain pieni osa sitä kokonaisuutta, jolla Florentino Pérez on tehnyt Real Madridista taloudellisesti hyvinvoivan seuran. Toisin kuin Barcelona, Los Blancos on selviämässä pandemian aiheuttamasta lätäköstä kuivin jaloin, ja suurin kiitos tästä kuuluu Pérezille. Päättyneen siirtoikkunan aikana Madridista lähti pysyvästi tai lainasiirroilla yhteensä 16 pelaajaa ilman, että seura teki yhtään uutta hankintaa.

Realin käyttäytyminen siirtomarkkinoilla kertoo karua kieltä siitä, kuinka vakavasti pandemia on espanjalaisseurojen taloustilannetta heikentänyt. Espanjalaismedian mukaan James Rodríguezin annettiin siirtyä ilmaiseksi Evertoniin, jotta Real välttyi maksamasta kolumbialaiselle palkkaa tulevalta kaudelta. Vastineeksi seura saa korvauksia liittyen Rodríguezin mahdollisiin tuleviin siirtoihin.

Niin ikään Barcelona on päästänyt pelaajiaan poistumaan käytännössä ilmaiseksi, koska se on katsonut säästöt palkoissa siirtokorvauksia tärkeämmäksi. Pandemia on ajanut seurat vaikeaan välikäteen, jossa palkkaleikkaukset ovat olleet pakollisia, sillä – toisin kuin Englannissa, jossa tv-tulot ovat yli kolme kertaa yleisötuloja suuremmat – Espanjassa seurat tekevät suurimman osan liikevaihdostaan ottelutuloilla.

Heti viime kauden päätyttyä Pérez kommentoikin, ettei seura tule tämän siirtoikkunan aikana tekemään uusia hankintoja. Presidentti sanoi, että seuran olisi kestämätöntä ostaa uusia pelaajia sen jälkeen, kun se on joutunut pyytämään nykyisiä pelaajiaan hyväksymään palkanalennuksia vaikean taloustilanteen vuoksi.

Tässä mielessä Pérez onkin hoitanut seuransa taloutta huomattavasti monia kollegoitaan fiksummin.

Vaikka Realin ennustetut tulot kaudelle 2019-2020 putosivat pandemian vaikutusten myötä 822 miljoonasta eurosta 650 miljoonaan, on seura silti järkevien taloustoimien myötä jäämässä kaudesta 300 000 euroa voitolle.

Real on pelaajamyynneillä paikannut pandemian murjomaa kassaansa yli 100 miljoonalla eurolla samalla, kun lainasiirrot ovat kerryttäneet yli 50 miljoonan säästöt joukkueen palkkakuluissa.

Lisäksi seurapresidentti on saanut seuraan jääneet pelaajat sitoutumaan seuran talouden eheyttämiseen, sillä palkkaleikkausten lisäksi nämä kieltäytyivät vastaanottamasta La Ligan voitosta ansaitsemaansa, noin miljoonan euron pelaajakohtaista, bonusta.

Taloustilannetta on myös auttanut Adidaksen kanssa laadittu uusi sponsorisopimus, joka takaa seuralle 60 miljoonan euron vuositulot.

Real Madrid tunnetaan megahankinnoistaan, joita seura naaraa suurilla siirtosummilla yksi toisensa perään. Todellisuudessa pääkaupungissa on kuitenkin eletty uutta järjen aikakautta jo pitkään.

Stadionremontti auttanut varautumaan tulevaan

Lukuun ottamatta kesää 2019, kun Real upotti pelaajahankintoihin 350 miljoonaa euroa, seura on tehnyt siirtomarkkinoilla voittoa jo useamman vuoden. Pérez on jo pitkään onnistunut liikuttamaan pelaajia, jotka eivät ole olleet joukkueelle elintärkeitä, eteenpäin kovilla siirtosummilla.

Espanjan urheilualan ammattilaisten yhdistyksen, 2Playbookin, johtaja Marc Menchen sanookin Realin hoitaneen talouttaan jo pitkään muita seuroja järkevämmin.

– Real on jo kauan hoitanut talouttaan Barcelonaa järkevämmin. Seura oli ennen kauden keskeytystä tekemässä yli 40 miljoonaa euroa voittoa, joten sillä oli puskuria tilanteen varalle. Kun Barca oli taloudellisissa ongelmissa jo ennen koronaa, on Real onnistunut pitämään taloutensa hyvässä kunnossa ja jopa tekemään voittoa, vaikka monet seurat Euroopassa, kuten Borussia Dortmund, Lyon, Juventus ja Manchester United, tekevät jatkuvasti tappiota, Menchen kommentoi The Athleticille.

Pérezillä on ollut syytä varautua taloudelliseen suvantovaiheeseen, sillä Santiago Bernabéun remontti on ollut hänen suunnitelmissaan siitä asti, kun mies aloitti ensimmäisen presidenttikautensa vuonna 2004. Lopulta kaksi vuotta takaperin Real onnistui neuvottelemaan yli 500 miljoonan euron lainan remonttia varten.

Menchen kuitenkin korostaa, että jopa lainan suhteen Pérez on tehnyt loistavaa bisnestä.

– Realin ei tarvitse maksaa lainasta muuta kuin korkoja siihen asti, kunnes projekti on valmis, Menchen sanoo.

Toisin sanoen Real on onnistunut pitämään kulunsa kurissa erinomaisesti siihen asti, että remontti alkaa tuottaa lisätuloja.

Vaikka Pérez loikin ensimmäisellä presidenttikaudellaan kyseenalaisen maineen galacticojen hankkijana, on hän uudelleenvalintansa jälkeen vuonna 2009 keskittynyt parantamaan seuran taloustilannetta stadionprojektia silmällä pitäen. Pelkästään edelliskaudella Real teki voittoa yli 50 miljoonaa euroa.

Maailman tunnetuimmat jalkapalloseurat ovat suuryrityksiä, joita usein johdetaan täysin irrationaalisesti. Pérez kuitenkin johtaa Realia kuten sen kokoluokan yritystä tuleekin johtaa.

Nykyinen runko vanhenee, mutta uusi on jo rakentumassa

Huolimatta plusmerkkisestä taloudenpidosta, voidaan aiheellisesti kysyä, olisiko Real kuitenkin ollut vahvistusten tarpeessa. Vaikka Zinédine Zidane sai viime kaudella vanhat sotaratsunsa huimaan lentoon, on arvoitus, kuinka kauan seura voi realistisesti nojata Karim Benzeman, Luka Modrićin, Toni Kroosin ja Sergio Ramosin muodostamaan, alati vanhenevaan runkoon?

Alkukausi on osoittanut, kuinka kapea joukkueen rinki todellisuudessa on. Kaksi ensimmäistä ottelua aloittanut Martin Ødegaard ei ole onnistunut vakuuttamaan, eikä Zidanella tunnu olevan tippaakaan luottoa kakkoskärki Luka Jovićiin. Real Sociedadia vastaan peliä kääntämään vaihdetut pelaajat olivat Marvin Parkin ja Sergio Arribasin kaltaisia omia kasvatteja, samalla kun pois päästetty Rodríguez on dominoinut valioliigaviheriöillä.

Todellisuudessa Realilla on kuitenkin käsissään äärimmäisen potentiaalinen joukkue. Seura on kaikessa hiljaisuudessaan keskittynyt hankkimaan tulevaisuuden runkopelaajia, joista mm. Vinícius Júniorilla, Rodrygolla sekä Federico Valverdella on nyt tilaisuus lopullisesti murtautua tämän vuosikymmenen vastuunkantajiksi.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Uusia vastuunkantajia on jo kasvamassa. Kuva: Getty Images

Lisäksi nyt, jos koskaan, Realin viimeaikaisilla hankinnoilla on tilaisuus nousta seuran odottamalle tasolle. Eden Hazard oli loukkaantumistensa takia lähes olematon vahvistus viime kaudella. Lisäksi esimerkiksi Ferland Mendy sekä Éder Militão ovat pelaajia, joilta Real odottaa jo nähtyä suurempaa vastuunkantoa jatkossa. Yhtenä sukupolvensa lahjakkaimmista pelaajista pidetylle Marco Asensiolle, joka niin ikään oli lähes koko viime kauden loukkaantuneena, on myös tarjolla suurta roolia.

Sekä Zidane että seuran jalkapallotoimenjohtaja Emilio Butragueño ovat vakuuttaneet, että heillä on täysi luotto nykyiseen joukkueeseen. Zidane on avoimesti kyseenalaistanut median väitteet siitä, että seura tarvitsisi uusia pelaajia.

On myös muistettava, että Barcelonan alakulon myötä tilanne La Ligassa on sellainen, että Real voi hyvin voittaa sarjan jopa heikentyneellä materiaalilla.

Äänetön lupaus paremmasta huomisesta

Vaikka Pérez onkin tuonut järkeä seuran taloudenhallintaan, ei mies ole täysin luopunut galactico-ajatusmaailmastaan. Hiljaiseloon siirtomarkkinoilla sisältyy nimittäin ääneti lausuttu lupaus paremmasta huomisesta – joka tunnetaan nimellä Kylian Mbappé.

Ranskalaisella on ensi kesänä enää vuosi jäljellä sopimustaan PSG:n kanssa, eikä nuorukainen huhujen mukaan aio tehdä nykyisen seuransa kanssa uutta sopimusta. Eurosportin mukaan lähteet seuran sisältä kertovatkin, että Real aikoo tehdä kaikkensa houkutellakseen Mbappén vuoden päästä Madridiin.

Pérezillä on jo lämpimät välit PSG:n johtoon, eikä ranskalaisseura luonnollisestikaan aio riskeerata sitä, että mahdollisesti maailman arvokkain pelaaja jättäisi seuran ilmaiseksi kahden vuoden kuluttua.

Vaikka Real Madridilla on kasassa nuori, potentiaalisen dynastian runko, puuttuu siltä vielä se kirkkain tähti, joka tulee toimimaan seuran 2020-luvun soihdunkantajana nykyisten avainpelaajien eläköidyttyä.

Mbappén tähdittämä Real Madrid uusitun Santiago Bernabéun nurmella on houkutteleva ajatus, mutta pandemian vaikutukset seuran talouteen ovat luonnollisesti heittäneet varjon kunnianhimoisten suunnitelmien ylle. Vielä ei tiedetä, tulevatko stadionit olemaan tyhjillään koko kuluvan kauden. Jos niin käy, vaikuttaa se luonnollisesti Realin taloustilanteeseen merkittävästi.

Paljon riippuu toki myös siitä, miten pandemia vaikuttaa pelaajien siirtosummiin, sekä siitä, miten Mbappén jatkosopimusneuvotteluiden käy. Nämä tekijät määrittävät sen, onko ranskalainen 100 miljoonan vai 250 miljoonan hankinta.

Joka tapauksessa Pérez on toimillaan pitänyt huolta siitä, että Real on valmis uuteen vuosikymmeneen. Kävi Mbappén kanssa miten vain, on Real järkevällä taloudenpidollaan tilanteessa, jonka päälle on hyvä rakentaa pitkäaikaista menestystä.

Vaikka kausi 2020-2021 on vasta alussa, on Real Madrid ajatuksissaan jo pitkällä 2020-luvun puolella.

Juuso Sallinen
Twitter: @TeravinKyna


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.