Espanja kohtaa marraskuun EM-karsintaotteluissaan Maltan ja Romanian. Kun joukkue otteluihin viime viikolla julkaistiin, oli ryhmässä yksi yllätys yli muiden. Hän on 21-vuotias Dani Olmo, laitahyökkääjä kroatialaisesta Dinamo Zagrebista.

Kentälle päästessään Olmo voi tehdä espanjalaista maajoukkuehistoriaa. Hänestä voi nimittäin tulla kautta aikain ensimmäinen pelaaja Espanjan A-maajoukkueessa, joka ei ole ennen debyyttiään pelannut otteluakaan ammattilaisena Espanjassa.

Espanjan nuorisomaajoukkueet läpi kolunnut Olmo teki 16-vuotiaana rohkean päätöksen. Hän oli varttunut Barcelonan akatemiassa La Masiassa, mutta muutti kesällä 2014 Kroatiaan, liittyäkseen Dinamo Zagrebin riveihin. Tuntumaa aikuisten otteluista oli saatava mahdollisimman pian.

Vaikka reitti Espanjan maajoukkueeseen on ollut poikkeuksellinen, on Olmon kehittymistä ollut verrattain helppo seurata. Hän debytoi Dinamon edustusjoukkueessa jo helmikuussa 2015, voitti sarjan parhaan pelaajan valinnan niin vuonna 2018 kuin myös 2019, ja viime vuonna Espanjan juhliessa alle 21-vuotiaiden euroopanmestaruutta, Olmo valittiin loppuottelun parhaaksi pelaajaksi.

Matkan varrella Olmo on oppinut puhumaan sujuvaa kroatiaa, ja on herättänyt kiinnostuksen myös Kroatian jalkapalloliitossa. Espanjalaisten vanhempien pojalle maajoukkuevalinta ei kuitenkaan aiheuttanut koskaan minkäänlaisia vaikeuksia.

– Kroatia osoitti kiinnostuksensa, mutta tein aina selväksi, mitä halusin. Ja se oli pelata Espanjan paidassa. Lopulta se myös onnistui. Olin viime kesänä alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa ja nyt A-maajoukkueessa. Olen erittäin iloinen, Olmo totesi AS:lle.

A-maajoukkuekutsu tuli nuorukaiselle yllätyksenä.

– Olin harjoituksissa joukkueeni (Dinamo Zagrebin) kanssa ja treenien lopuksi asiasta kerrottiin valmentajalle. Valmentaja kutsui meidät koolle ja kertoi siitä minulle muun joukkueen edessä. En odottanut sitä. Kaikki olivat iloisia puolestani ja se oli minulle erityinen hetki, Olmo kertasi.

– Tuon maajoukkueeseen nuoruutta ja peli-iloa. Olen ollut harjoituksissa ennenkin, ja nyt minut kutsuttiin mukaan. Olen täynnä intoa.

Erityistä reittiään maajoukkueeseen Olmo kertasi näin:

[readmore from=Olmo-Dani]

– Kun tein päätöksen lähteä Kroatiaan, päämääräni oli kehittyä jalkapalloilijaksi. Tähän ratkaisuun kytkeytyi myös mahdollisuus ja tavoite yltää maajoukkueeseen. Ei se helppoa ollut, mutta työn avulla voi saavuttaa mitä vain.

EM-kisoja Olmo ei vielä konkreettisesti ajattele.

– Ne ovat vielä aika kaukana. Teen päivittäin töitä antaakseni parhaan itsestäni. Olen nyt A-maajoukkueessa ja toivon pääseväni mukaan jatkossakin.