Näkökulma: Barcelona haluaisi Neymarilta vielä yhtä asiaa – sitä Neymar ei voi Barcelonalle antaa

© Kuva: Getty Images

La Ligan osalta siirtoikkuna menee kiinni noin puolentoista viikon kuluttua. Sen verran Barcelonalla on aikaa saada sovittua Neymarin paluusta.

Kun Neymar-huhut alkoivat keväällä kiihtyä, Barcelonan ja Neymarin välinen suhde ei ollut paras mahdollinen. Kaikki muistavat, miten Neymar lähti jokseenkin riitaisissa merkeissä PSG:hen kaksi vuotta sitten.

Aika on kullannut muistoja. Esimerkiksi suomalaiset Barcelona-kannattajat ovat hyvin voimakkaasti Neymarin paluun kannalla (lue juttu tästä). Barcan pelaajisto on tiettävästi vähän koko ajan toivonut Neymarin paluuta, kiitos MSN-trion (Messi, Suárez, Neymar) ystävyyden.

Barcelonan tekninen johto on ilmeisesti kääntynyt siirron kannalle, ja nyt myös puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu näyttäisi lehtitietojen mukaan kaupalle vihreää valoa. Talouspuolen jampatkin ovat taivuteltavissa, vaikkei sillä osastolla hattua varsinaisesti ilmaan heitetä. Kahta viimeistä Neymar on lakeijoineen onnistunut voitelemaan.

Kesän alussa katalonialaislehdet sanoivat, että Barcalla on Neymarin paluun mahdollistamiseksi muutama ehto:

  1. Neymarin on luovuttava oikeusjutusta Barcelonaa vastaan.
  2. Neymarin on suostuttava palkanalennukseen.
  3. Neymarin on sanottava julkisesti, että hän katuu lähtöään Barcelonasta.

Kataloniasta sanotaan, että ensimmäinen kohta olisi jo hoidettu alta pois neuvotteluissa. Sanotaan myös, että Neymar olisi jo suostunut roimaan palkanalennukseen, mitä tulee nykytasoon. Brasilialaisen palkkahan nousi merkittävästi PSG-siirron myötä, mutta Barcelonassa hän saisi saman tilinauhan kuin ennen lähtöään.

Raha- ja oikeuskysymysten ratkaiseminen on tiettävästi kirvoittanut Barcan ylimmän johdon puoltamaan siirtoa. Mutta vielä puuttuu jotain.

Barcelonan varakapteeni ja yksi seurayhteisön näkyvimmistä hahmoista, Gerard Piqué, sanoi julkisesti 7. elokuuta näin:

– Tiedätte, että minulla on Neymarin kanssa hyvät välit ja luonnollisesti haluaisin hänet tänne takaisin. Tietenkin puhun hänen kanssaan, mutta hänen on puhuttava julkisesti.

Hänen on puhuttava julkisesti.

Sitä ei ole kuultu. Neymar on pysynyt siirtosaagan tiimoilta hiljaa ja lähetellyt ainoastaan hyvin harkittuja viestejä. Käytökselle on syynsä.

Neymarin intressi on eri kuin Barcelonan intressi

Neymar on flirttaillut Barcelonan suuntaan, muttei ole sanonut suoraan haluavansa palata seuraan.

Heinäkuun puolivälissä hyökkääjä vastaili muutamaan kysymykseen hyväntekeväisyystapahtumassa. Parhaiksi muistoikseen Neymar nimesi olympiakullan ja Barcelonan 6-1-voiton PSG:stä. Tuohon aikaan Neymar pelasi nimenomaan Barca-paidassa.

Toisaalta taas elokuussa on ollut Real Madridin vuoro. Ensin Neymar tykkäsi Karim Benzeman kuvasta, jossa hyökkääjä esitteli Real Madridin uutta pelipaitaa. Sitten Neymar julkaisi itse kuvan, jossa hän oli kentällä muun muassa Zinédine Zidanen kanssa. Viimeisimpänä Neymarin isäukko alkoi somessa seurata Sergio Ramosia.

Kuulostaa viattomalta ja täysin normaalilta toiminnalta, mutta mitä todennäköisimmin kaikki nämä ovat olleet hyvin harkittuja tekoja. On hyvin mahdollista, että Neymarin esikunta on suorastaan suunnitellut tällaisen viestintästrategian yhdessä jonkin pr-toimiston kanssa.

Olennaista tässä kaikessa on se, että Neymarin suusta ei ole kuultu suoraa haikailua Barcelona-paitaan. Onhan sekin ihan mahdollista, että kulisseissa Barcan ja Real Madridin edustajat olisivat nimenomaan kehoittaneet Neymaria olemaan hiljaa, jottei miehen hintalappu enää ainakaan nousisi.

Ennen kaikkea on kuitenkin varmaa, että Neymar ei voi julkisesti himoita takaisin Barcelonaan, koska se ei ole hänen ykköstavoitteensa. Ei, vaikka niin moni Barca-yhteisön jäsen tällä hetkellä haluaa toivoa.

Siinä missä Barcelonan ykköstavoite on saada katuva Neymar takaisin ja nähdä MSN:n nousevan uuteen loistoon, Neymarin tavoite on ihan toinen. Neymar haluaa pois PSG:stä. Jos voi palata Barcaan, hyvä. Mutta jos ei, voi se ura jatkua aivan hyvin myös Real Madridissa. Siksi Neymar ei voi sanoa, että hän haluaisi juuri Barcelonaan. Kaikki ovet on pidettävä avoinna.

Tämä on asia, jota Barca-yhteisönkin olisi ehkä syytä miettiä. Kuinka paljon kannattaa maksaa pelaajasta, joka jo kerran lähti ovet paukkuen, jonka loukkaantumishistoriassa alkaa olla huolestuttavia merkkejä ja jonka ykköstavoite ei edes ole Barcelonaan pääseminen?

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila