Vasta 16-vuotias kohupelaaja Anssumane Fati pelasi tunnin verran FC Barcelonan riveissä viikonloppuna, kun Valencia kaatui selvin 5-2-numeroin. Fati teki yhden ja syötti yhden maalin ottelun ensimmäisellä jaksolla.

Fati on La Masian uusi helmi. Guineabissaulainen Fati muutti perheineen Sevillaan, kun Fati oli kuusivuotias. 10-vuotiaana Fati siirtyi FC Barcelonan kuuluisaan akatemiaan ja on kulkenut seuran junioriputken läpi ja noussut tällä kaudella Lionel Messin ja muiden supertähtien poissaolojen takia aloituskokoonpanoon.

Fati on jo nyt hyvä pelaaja nuoresta iästään huolimatta, mutta paljon on toisaalta vielä kehittymisen varaa, jos hän haaveilee suuresta urasta Barcelonan kaltaisessa seurassa.

Pelaamisen perusjutut sekä pelipaikkakohtaiset asiat rullaavat Fatin pelaamisessa vaivattomasti. Puolustuspelissä laituri tunnistaa oman alueensa ja osaa peittää oikeat syöttölinjat. Nopeutensa ja räjähtävyytensä ansiosta Fatia ei pysty helpolla ohittamaan.

Fyysisesti Fati tarjoaa suomalaisjunioreille ison opetuksen. Fati on vasta 16-vuotias, mutta kestävyys-, nopeus-, ja voimaominaisuuksiensa suhteen täysin valmis pelaamaan Espanjan pääsarjaa. Se ei ole parhaillekaan suomalaisjunioreille kovin yleistä.

Hyökkäyspelissä Fati osaa pelipaikalleen tärkeitä tuplaliikkeitä. Esimerkiksi Barcelonan 2-0-maalin etenemisvaiheessa hän teki pienen harhautusliikkeen kohti syöttäjää vasemman sivurajan paikkeilla ja ampaisi toisella liikkeellään häntä vartioineen puolustuslinjan selustaan.

Fati pelaa syklin kautta ja osaa linkittää liikkeitään sujuvasti yhteen. Hän saattaa esimerkiksi avoimen jalan tilanteessa sykähtää kaariliikkeellä vastustajan topparin selustaa kohti, mutta jatkaa liikkeensä yhtäkkiä vastustajan puolustuslinjan eteen, jos palloa ei selustaan tule. Usein Fati tekee vielä kolmannen liikkeen yhteistyössä lähimpien pelaajien kanssa.

Tällaiset liikkumisen malleihin ja liikkumisen räjähtävyyteen liittyvät asiat ovat äärimmäisen tärkeitä, jos pelaaja haluaa pelata Barcelonan aloituskokoonpanossa.

Fatilla on vielä kuitenkin matkaa vakituiseksi aloituskokoonpanon pelaajaksi, kun Messi ja kumppanit palaavat kokoonpanoon. Avainasia on suoritusten tasaisuus. Valencia-ottelussa hän esimerkiksi ohitti vastustajan kolme kertaa, mutta menetti pallon omasta kuljetuksesta viisi kertaa. Syöttöprosentti hänellä oli joukkueen huonoin, eli 76, vaikka avainsyöttöjä oli vain yksi kappale.

On tyly fakta, että Barcelonan aloituskokoonpanon laitahyökkääjän on oltava keskimääräisesti vaarallisempi pallon kanssa. Palloa ei yksinkertaisesti saa menettää niin usein, kuin Fati Valenciaa vastaan menetti. Vaatimustaso on tässä asiassa eurooppalaisessa huippujalkapallossa uskomattoman korkealla.

Fati laukoi ottelussa kolme kertaa. Yksi niistä päätyi maaliin ja kaksi kertaa hän väläytti tavaramerkkilaukaustaan, eli terävää nilkkapotkua kohti maalin takanurkkaa keskelle suuntautuneen harhautuksen jälkeen. Nämä kudit viuhuivat ohi takanurkasta. Fatin kaikki kudit oli ammuttu puolen tunnin pelin jälkeen.

Kaiken tämän taustalla on muistettava, että Fati on vasta 16-vuotias. Seuraavat vuodet tekevät hänestä supertähden tai sitten vain ihan hyvän ammattijalkapalloilijan.