Lionel Messi saa paljon kuraa niskaansa Argentiinan pelistä – osittain syystäkin: ”Hän vetelee siellä naruja”

© Kuva: Getty Images

Argentiina aloitti jalkapallon Copa Américan lähes katastrofitunnelmissa, kun Kolumbia vei avausottelussa voiton 2-0. Samalla alkoi jo tutuksi tullut kritiikki joukkueen supertähteä Lionel Messiä kohtaan.

Argentiina-Kolumbia-ottelun Viasatilla selostanut Tero Kainulainen piti Argentiinan avaustappiota täysin ansaittuna.

– Ensimmäinen 45 minuuttia oli Argentiinalta täysin väritöntä, mautonta ja hajutonta pelaamista. Siitä puuttui vauhti, siitä puuttui oikeastaan kaikki luovuus. Toisella puoliskolla pääsivät paremmin peliin mukaan, mutta sitten James Rodríguez ja kumppanit näyttivät omaa vaarallisuuttaan, iskivät kaksi mielettömän hienoa maalia ja ottivat täysin ansaitun voiton, Kainulainen toteaa Suplan Week of Football -podcastissa.

Argentiina jalkapallomaajoukkueen historia on kunniakas, mutta viimeinen suuri voitto on vuoden 1993 Copa Américasta. Kuten viime kesän heikosti sujuneissa MM-kisoissa, nytkin kritiikki kohdistuu pääasiassa viisi kertaa maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi valittuun Lionel Messiin. Vaikka Messi osan kritiikistä ansaitseekin, Kainulainen muistuttaa kapteenin myös vastanneen joukkueensa parhaista maalipaikoista.

– Messin kauttahan se hyökkäys kulki koko ajan, mutta ei sieltä tullut ketään, joka olisi antanut mahdollisuuden Messille antaa syöttöjä sinne boxiin. Ei tullut (Giovani) Lo Celso aidalta, (Sergio) Agüero pyöri koko ajan vähän missä pyöri. (Angel) Di Maria ja (Rodrigo) De Paul, jotka siellä vasemmalla laidalla juoksivat, niin ei siellä ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia minne Messi olisi voinut palloja pelata, Kainulainen sanoo.

Messi on seurajoukkueensa Barcelonan paidassa voittanut kaiken mahdollisen ja kahminut samalla kaapin täydeltä henkilökohtaisia palkintoja. Argentiinassa kritiikki kuuluu, miksi Messi pelaa Argentiinan paidassa niin eri tavalla kuin Barcelonan nutussa. Yksi vastaus on se, että Barcelonassa Messin ympäröivä pelaajajoukko on sen verran laadukkaampaa. Toinen on seurajoukkueen päivittäisen yhteisen tekemisen synnyttämä yhtenäisyys. Kainulaisen mukaan juuri yhtenäisyyden puute vaivaa Argentiinan maajoukkueen pelaamista.

– Se porukka katsoo liikaa siihen, että kun tuo kirppu saa sen pallon, niin se tekee jonkun nerokkaan yksilösuorituksen ja me tässä ympärillä ihastellaan ja katsotaan, että olipa loistava suoritus. Siitä porukasta puuttuu yhtenäisyys. Argentiina ei ole joukkue, kun sen pitäisi pelata joukkueena. Sieltä puuttuu se tempo ja vauhti, joka loisi Messille mahdollisuuden omiin parempiin ratkaisuihin. Totta kai välillä pitää Messiäkin kritisoida, mutta hän saa ihan liikaa sitä kritiikkiä, Kainulainen toteaa.

Messin rooli Argentiinan joukkueen johtajana on kuitenkin suurempi kuin tavallisen kapteenin. Tästä syystä hän myös kantaa suuremman vastuun epäonnistumisista, etenkin jos tahti ei muutu seuraavassa ottelussa Paraguayta vastaan.

– Ainakin BBC:n mukaan (päävalmentaja Lionel) Scaloni olisi halunnut mieluummin Mauro Icardin sinne ykkössentteriksi, mutta Messi vetelee siellä naruja. Hän on se seremoniamestari, joka sanoo mitä haluaa. Agüero otetaan sinne pelaamaan, jos Messi niin sanoo. Ja nyt kun ainakaan avausottelussa se yhteistyö ei toiminut, niin silloin tietysti täytyy vähän kyseenalaistaa niitä ratkaisuja, joita Messi joukkueen kapteenina ja ykköstähtenä pääsee tekemään, Kainulainen muistuttaa.

Argentiinan ja Paraguayn välinen Copa Américan ottelu nähdään suorana lähetyksenä Viasat Jalkapallo -kanavalla ja Viaplayssa torstaiyönä klo 03.20 alkaen.