Olihan se jo vähän tylsää, liian hiljaista. Vaan nyt on rauhan aika päättynyt, ja FC Barcelonassa kinataan taas.

Tällä kertaa puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu voi puhallella ja jäädä rauhassa kotiinsa (odottamaan vääjäämätöntä eroaan toki). Nyt kiistaa käydään edustusjoukkueen sisällä.

Ronald Koeman vastaan Antoine Griezmann, wingmaninaan Didier Deschamps. Barcelonan uusi päävalmentaja vastaan tähtihankinta (ei Koemanin).

Ei Griezmann sinänsä ole ensimmäinen Koemanin suututtama pelaaja. Loppukesältä ja alkusyksyltä muistetaan erityisesti tapaus Luis Suárez; kuinka Koeman soitti alle minuutin kestoisen puhelun Suárezille ja kertoi ettei tälle ole käyttöä.

Sittemmin on yleistynyt tulkinta, jonka mukaan Suárezin (ja Arturo Vidalin ja Ivan Rakiticin) heivaamisesta laidan yli oli päätetty jo ennen Koemania ja että Koeman oli näissä tapauksissa vain pyöveli, joka noudatti kuninkaan (Bartomeu) käskyä. Lionel Messikin on suunnannut Suárezin lähdön jälkeen kritiikkinsä pikemminkin Bartomeulle eikä Koemanille.

Tuore tapaus Griezmann on tässä suhteessa erilainen. Se on selkeä kiista nimenomaan pelaajan ja valmentajan välillä.

Kiista pelipaikasta

Kerrataan lyhyesti.

Griezmann on pelannut tällä kaudella Barcelonassa kolme ottelua, kaikki oikeana laitahyökkääjänä. Viimeisimmän, Sevillaa vastaan pelatun pelin jälkeen Koeman sanoi lehdistölle, että Griezmannin olisi pitänyt tehdä paikoistaan ainakin yksi maali. Siitä ranskalaisen entourage veti tiettävästi herneen nenäänsä ja oli yhteydessä seuraan. Ei kuulemma ollut sopivaa Koemanilta sanoa niin.

Sevilla-pelin jälkeen alkoi maaottelutauko. Heti sen alkajaisiksi Ranskan maajoukkueen päävalmentaja Deschamps tylytti Koemania melko avoimesti:

– Olen vakuuttunut siitä, ettei Griezmann ole tällä hetkellä onnellinen tilanteestaan Barcelonassa. Jos kommentoisin asiaa tarkemmin, uskon Koemanin suuttuvan. En puhu muissa seuroissa tapahtuvista asioista. Griezmann pelaa oikealla laidalla. Emme ymmärrä, miksei hän pelaa keskemmällä, Deschamps sanoi.

Keskiviikkoiltana Griezmann iski maalin, kun Ranska kaatoi Nations Leaguen ottelussa Kroatian maalein 2-1. Kymppialueella kärkikaksikon alapuolella pelannut Griezmann avasi sanaisen arkkunsa pelin jälkeen.

– Tuntuu hyvältä, koska Deschamps tietää, missä minua kannattaa peluuttaa. Minä hyödyn siitä, aivan kuten siitäkin, että valmentajalla ja joukkuekavereillani on luottamusta minua kohtaan, Griezmann sanoi.

Griezmann penkille?

Nyt maajoukkuetauko päättyy, ja Griezmann palaa Barcelonaan. Edessä on kohtaaminen Koemanin kanssa. Joko se sivuutetaan teeskentelemällä, ettei mitään ole tapahtunut, tai sitten asia selvitetään. Se voidaan selvittää niin, että keskustelujen jälkeen paiskataan kättä tai sitten Griezmann joutuu Koemanin koirankoppiin.

Koeman nauttii tällä hetkellä Barcelona-johdon luottamusta ja lehtitietojen mukaan pelaajisto on keskimäärin kääntynyt sille kannalle, että Koemanin alaisuudessa hommasta voi oikeasti tulla jotain. Sikäli Koemanin mandaatti on – ainakin vielä tässä vaiheessa – vahva.

Koemanille ei tuota ongelmia siirtää sivuun niskoittelevaa tai ”turhaa” pelaajaa, oli tämän status mikä hyvänsä. Jopa Messin pelipaikka on vaihtunut, mikä nyt ei ole ihan itsestäänselvä teko Barcelonassa. Sikäli en pitäisi kovin yllättävänä, jos Griezmann löytäisi itsensä penkiltä Barcelonan tulevan lauantain ottelussa Getafea vastaan.

Ongelmat ovat kuitenkin syvemmällä.

Kun Coutinho ei lähtenytkään

Griezmannin ulostuloa voi pitää tietynlaisena hätähuutona. Hän on joutunut lähes koko Barcelona-uransa ajan pelaamaan laitahyökkääjänä. Ernesto Valverden alaisuudessa vasemmalla ja nyt Koemanin alaisuudessa oikealla.

Oli vain katoavaisen lyhyt hetki Quique Setiénin aikakauden lopulla, kun Griezmann pelasi jonkinlaisena valeysinä. Ehkä Griezmann ajatteli, että tulevaisuus näyttää paremmalta.

Ja kun Koeman tuli sisään, puhuttiin 4-2-3-1-ryhmityksestä. Koeman halusi ajaa Messin valeysiksi, jolloin kymppipaikka olisi auki. Griezmann mahtoi jo innostua ajatuksesta!

Sitten tulikin tieto. Koko kevät-kesän lehtien palstoilla kaupiteltua – ja Barcelonassa jo unohdettua – Philippe Coutinhoa ei myytäisikään. Eikä se tuohon jäisi, vaan Koeman aikoisi suorastaan kasata palapeliään Coutinhon ympärille!

Kauden kolme ensimmäistä ottelua on menty hyökkäyksen osalta identtisellä avauksella. Griezmann oikealla, Coutinho kymppinä, Ansu Fati vasemmalla ja Messi valeysinä. Whoscoredin tilastoihin perustuvan rankingin mukaan Fati on ollut nelikosta paras (arvosana 8,13), Messi toinen (7,59), Coutinho kolmas (7,54) ja Griezmann neljäs (6,5).

Fati on iskenyt kolmessa ottelussa kolme maalia, Messi yhden ja Coutinho on kasannut tehot 1+2. Griezmann: 0+0. Griezmannilla on nelikosta myös vähiten laukauksia, vähiten haastoja, vähiten syöttöjä eikä yhtään luotua maalipaikkaa.

Osaltaan se on ollut Griezmannin heikkoutta, osin Koemanin pelitavallinen valinta. Barcelona on hyökännyt vasemmalta huomattavasti enemmän kuin oikealta, mikä voi jatkossa muuttua Sergiño Destin hankkimisen myötä.

Kaiken lisäksi otteluiden edetessä Koeman on ottanut Coutinhon vaihtoon, mutta silloinkaan kymppipaikalle ei ole päässyt Griezmann, vaan 17-vuotias Pedri.

Koeman toki tuijottaa vähän edistyneempiä tilastoja ja oman valmennusryhmänsä asiantuntemusta, mutta on sanomattakin selvää, että Griezmann on ensimmäisten joukossa liipaisimella, kun rotaatio alkaa pyöriä. Trincão, Pedri ja vapaapäivinäkin harjoittelemassa ollut Ousmane Dembélé odottavat nälkäisinä näyttöpaikkojaan.

Oikea sanoma, väärä kanava?

Kun joutuu pelaamaan pelipaikalla, jolla ei haluaisi, kun ei saa palloa niin paljon kuin haluaisi ja kun sitten vielä mokaa maalipaikat kun niille lopulta pääsee, ollaan tässä. Hätähuudon äärellä. Kerrotaan julkisesti, kuinka maajoukkueessa on helpompaa, kun siellä saa pelata paremmalla pelipaikalla ja kun siellä saa luottoa valmentajalta ja joukkuekavereilta.

[readmore from=Barcelona]

Tuskinpa siinä on mitään väärää, että pelaaja pyytää juttutuokiota valmentajan kanssa ja kertoo huolistaan omaan pelipaikkaansa ja rooliinsa liittyen. Jos asian esittää rakentavasti, keskustelu voitaneen käydä ihan hyvässä hengessä.

Sillä sen sijaan ei todennäköisesti voita mitään, että kritisoi valmentajan päätöksiä julkisesti. Valmentajalla on kuitenkin aina valta-asema pelaajaan nähden, joten jos vahvan mandaatin omaava valmentaja menettää luottamuksensa pelaajaan, pelaaja on se, joka joutuu kärsimään. Aina.