Barcelonan puheenjohtajaehdokas Víctor Font pelkää, että seurasta on tulossa ”uusi AC Milan tai Manchester United”.

AC Milan ja Manchester United kuuluvat yhä Euroopan tunnetuimpien jättien joukkoon, mutta ne ovat viime vuosina tipahtaneet kilpailijoidensa kyydistä. Milan on viimeksi juhlinut Italian Serie A:n mestaruutta kaudella 2010-11 ja Manchester United on viimeksi voittanut Englannin Valioliigan kaudella 2012-13.

Barça joutui torstaina luopumaan La Ligan kruunusta, kun Real Madrid nousi Espanjan mestariksi kolmen vuoden tauon jälkeen.

Kuluva kausi on ollut Barcelonan osalta myrskyisä. Joukkue vaihtoi tammikuussa päävalmentajaa, kun Ernesto Valverde teki tilaa Quique Setiénille, jonka huhutaan olevan jo potku-uhan alla. Lisäksi katalonialaisten kautta on häirinnyt niin sanottu Barcagate, jossa oli kyse siitä, että Barcelonan väitetään maksaneen someyritykselle lokakampanjan vetämisestä seuran omia pelaajia ja muita kriitikoita kohtaan (LUE LISÄÄ).

Font on haastamassa Barcelonan nykyisen puheenjohtajan Josep Maria Bartomeun ensi vuonna. Hän uskoo, että katalonialaisjätillä on lähitulevaisuudessa edessä isoja haasteita, kuten kultaisen pelaajasukupolven korvaaminen, Camp Noun remontoiminen ja koronaviruspandemian vaikutuksista selviäminen. Fontin mukaan Barcelona saattaa jäädä Milanin ja Unitedin tavoin kilpailijoistaan jälkeen, jos se ei onnistu selättämään näitä haasteita.

– Kilpailu on mennyt viime vuosikymmenen aikana entistä ammattimaisemmaksi, kommentoi Font BBC Radio 5 Liven Euro Leagues -podcastissa.

– Barçasta saattaa tulla uusi AC Milan tai Manchester United, jos emme onnistu siinä, mitä yritämme.

Bartomeu (keskellä) on toiminut Barcelonan puheenjohtajana vuodesta 2014 lähtien. Kuva: Getty Images

Barcelonan kultaisesta pelaajapolvesta puhuttaessa yksi nimi nousee ylitse muiden: Lionel Messi. Argentiinalaiskapteeni on Barcelonan ehdoton ykköstähti, mutta hänenkin vuotensa lajin ehdottomalla huipulla lähestyvät loppuaan. Messi täytti viime kuussa 33 vuotta, ja hänen nykyinen sopimuksensa päättyy ensi kauden jälkeen, joskin uusi diili on ollut iso puheenaihe jo pitkään.

Messi antoi torstaina Barcelonan joukkueen kuulla kunniansa, kun mestaruus oli ratkennut Real Madridin hyväksi. Hän kehotti kaikkia katsomaan itseään peilistä ja sanoi, että Barcelonan on nykyisellä suoritustasollaan turha haaveilla Mestarien liigan voitosta tai edes kahdeksan parhaan joukkoon pääsystä.

Font kampanjoi itseään puheenjohtajaksi lupaamalla, että hän tekisi kaiken mahdollisen Messin tyytyväisyyden eteen.

– Hän on surullinen ja pohtii, mitä tekee seuraavaksi. Hän on luultavasti hieman turhautunut, kun hän ei ole pystynyt muutemaan vuoteen voittamaan, etenkään Mestarien liigassa. Siihen meidän on keskityttävä.

– Me haluamme varmistaa hänen ymmärtävän, että jos me johdamme tätä seuraa ensi kesästä lähtien, aiomme auttaa häntä parhain mahdollisin keinoin, jotta hän voisi vielä uransa viimeisinä vuosina tavoitella Mestarien liigan voittoa.